I dag kan hun få svar fra KrF

STORTINGET (NRK): Knut Arild Hareide (KrF) møter Erna Solberg (H) for første gang etter at landsstyret hans sa nei til videre regjeringssamarbeid med Frp. Hva Venstre vil gjøre i forhandlingene om regjeringsmakt, er langt mer usikkert.

Partene møtes for samtaler

SE sending om regjeringsforhandlingene

KrF-lederen har så langt deltatt i forhandlingene uten et formelt mandat fra sitt landsstyre.

I helgen sa de tydelig fra om at KrF ikke skal inn i regjering med Fremskrittspartiet nå. Dermed kan dagens borgerlige samarbeidsmøte bli det siste Hareide deltar i.

– Vi skal høre tilbakemelding etter at KrF og Fremskrittspartiet har hatt møter internt i løpet av helgen, sier statsministeren om møtet til NTB.

Åpent i Venstre

Hva slags samarbeidsform Venstre lander på, er langt mer usikkert. Partileder Trine Skei Grande (V) har tidligere sagt at det er svært usannsynlig at partiet vil inn i regjering med Frp.

Ifølge Dagbladets kilder er et flertall av stortingsgruppen åpne for dette, noe Grande avviser.

– Det har aldri verken diskutert eller hatt noen votering på det. Jeg aner ikke hvor det kommer fra, sier hun til NRK.

Venstres gruppe har ikke vært samlet i dag. Slik NRK forstår det er det imidlertid riktig at flere av stortingsgruppens medlemmer er åpne for å gå inn i regjering, dersom man får nok gjennomslag i forhandlingene til å kunne rettferdiggjøre det overfor velgerne.

Det blir neppe avklart med det første. Foreløpig har Solberg brukt mest tid på å gå gjennom hva de fire partiene er enig om.

Sa nei i valgkampen

Allerede i vår slo KrFs landsmøte fast at partiet bør gå i opposisjon dersom drømmen om en blågrønn regjering uten Frp ikke gikk i oppfyllelse.

Flere i partiet har omtalt det som å sitte i konstruktiv opposisjon – noe som får Solberg til å holde fast i håpet om et samarbeid med KrF.

– Jeg hører hva de sier om at de skal oppføre seg konstruktivt og vi skal få til ting. Vi må snakke om politiske saker, sier hun, og legger til:

– Vi har ekstremt mye felles gods gjennom de fire siste årene, og det er forventning regjeringen har fra det samarbeidet som det skal leveres på. Det er viktig at vi skaper broen i det uansett.

Borgelig møte.

BORGERLIG MIDDAGSKOS: Partilederne på borgerlig side spiste gryterett i statsministerboligen. Nå møtes de fire partienes ledertrioer på Stortinget.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Hele partiledelsen deltar

Statsministeren har siden valget gjort det klart at regjeringens politikk må være spiselig for alle de fire borgerlige partiene, selv om noen måtte velge å stå utenfor.

Derfor er det også en mulighet at Hareide fortsetter forhandlingene, til tross for at et regjeringssamarbeid virker umulig.

Så langt har samtalene om samarbeid foregått mellom de fire partilederne i statsministerboligen. Når partiene møtes på Stortinget i dag, er det med ledertrioen fra alle partiene rundt bordet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger