Solberg i SMS til Hareide: Jeg oppfatter ikke dette som dramatisk

Statsminister Erna Solberg oppfatter ikke Knut Arild Hareides samlingsnekt som dramatisk. – KrF ønsker å fremstå som litt mer uavhengig i denne valgkampen, sier hun til NRK.

Jeg har SMSet med Knut Arild om oppslagene i avisen om KrFs valgkamp.

Publisert av Erna Solberg  Torsdag 10. august 2017

I en melding på Facebook skriver statsministeren at hun har SMSet med Knut Arild Hareide om medieoppslagene om KrFs valgkamp.

«Hei Knut Arild. Takk for SMS. Jeg ser at mediene slår dette stort opp. Jeg har tenkt å si at vi ikke oppfatter dette dramatisk. Det har heller ikke vært planlagt for felles utspill og markeringer. Det eneste vi diskuterte før sommeren var markering av Nye Veier, Erna. »

Nektet å delta

Tidligere i dag kunne NRK fortelle at Hareide nektet å delta på en planlagt felles medieopptreden hos selskapet Nye Veier i Kristiansand.

Etter oppslag i NRK og flere medier sendte Hareide en SMS til statsministeren i ettermiddag:

«Hei Erna. Jeg ser at det blåses stort opp av vi følger opp vedtaket om at KrF ønsker en Sentrum-Høyre-regjering, med å ikke ha felles markeringer. Dette snakket vi om før sommeren, og jeg synes kanskje mediene overdriver hva dette betyr. Knut Arild»

Hareide skriver også at han fortsatt ønsker en Sentrum-Høyre-regjering med Solberg som statsminister, noe han selv ga uttrykk for på sin egen Facebook-side tidligere i dag.

Det er ingen dramatikk i dette fra vår side. Samarbeidspartiene har fått til mye i denne perioden og har markert felles...

Publisert av Knut Arild Hareide  Torsdag 10. august 2017

Da NRK snakket med KrF-lederen sa han at det ikke er ikke naturlig for KrF å drive valgkamp med partier de ikke skal sitte i regjering med.

– Dette er noe Erna har fått melding om dette i god tid, så det er ingen dramatikk i dette fra vår side. Vi vil løfte vår politikk og vårt regjeringsalternativ, som er med Høyre og Venstre, sa Hareide.

Opptatt av egen valgkamp

I en kommentar fra Statsministeren kontor skriver statssekretær Sigbjørn Aanes at de ikke opplever oppslagene om KrFs valgkamp som dramatiske.

– KrF har et vedtak om at de ønsker seg en regjering med Høyre, KrF og Venstre, og de mener da det er unaturlig å gjøre fellesutspill med alle fire. Det er ikke riktig at det har vært forsøkt planlagt flere valgkamputspill eller felles opptredener.

– Det eneste vi har diskutert er en markering av Nye Veier til tross for vedtaket i KrF fordi det er resultatet av en felles satsing som alle de fire er stolte av. Alle partiene er naturlig nok mest opptatt av egen valgkamp, opplyser statssekretæren.

Takvam: Interessant politisk betydning

Magnus Takvam om valkampen

NRKs politiske kommentator Magnus Takvam mener saken er dårlig nytt for statsministeren og Høyre på grunn av oppmerksomheten om intern konflikt mellom samarbeidspartiene.

– Men i stor grad handler dette om politisk kommunikasjon. Det å opptre sammen på et bilde, virker uviktig for mange, men det gir et politisk signal som Hareide ikke vil være med på.

Takvam sier det nå blir mindre sannsynlig at KrF vil være med på en samarbeidsavtale dersom de borgerlige partiene vinner valget.

– Så det har en interessant politisk betydning.

Erna Solberg sier KrF ønsker å fremstå som litt mer uavhenig i denne valgkampen.

Solberg: Mer kaos hos de rødgrønne

Overfor NRK utdyper statsministeren at Høyre og Frp ikke ønsker å ta æren for alt regjeringen har fått til.

– Vi har vært opptatt av å høre på KrF og Venstres signal om at vi ikke skal ta æren for alle de gode resultatene alene, sier Solberg.

Hun avviser at det er noen form for kaos på borgerlig side, men innrømmer samtidig at det ikke er klart hvordan samarbeidet blir etter valget.

Statsministeren mener det er mer kaos på den rødgrønne siden.

– Jeg vet at hvis vi får et borgerlig flertall på Stortinget, plikter alle de fire partiene å finne en god borgerlig løsning. Jeg er helt sikker på at alle de fire partiene kan summere opp, etter fire år, at vi har fått mye mer igjennom sammen enn vi ville ha fått til hver for oss, sier hun.

Er det et problem at KrF ikke ønsker å bli assosiert med dagens samarbeidskonstellasjon?

– KrF ønsker å fremstå som et litt mer uavhengig alternativ i denne valgkampen. Jeg skjønner at de ikke vil binde seg opp til alt regjeringen gjør fordi de har et eget program, sier Solberg.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger