Solberg hadde håpet på strengere asylpolitikk

Kommunalkomiteen på Stortinget er enige om å stramme inn asylpolitikken, men ikke så strengt som Regjeringen hadde ønsket.

Erna Solberg i Stortingets spørretime

PASSE FORNØYD: Erna Solberg hadde håpet å få flertall for ytterligere innstramminger i asylpolitikken.

Kommunalkomiteen leverte i ettermiddag sin innstilling til Stortinget om innstramminger i asyl- og innvandringspolitikken, som skal debatteres i Stortinget kommende fredag.

– Jeg er fornøyd med at vi får til innstramminger, men så er jeg misfornøyd med at stortingsflertallet sier nei til en rekke viktige punkter, sier Helge Andre Njåstad (Frp), som er leder for kommunalkomiteen til NRK.

Strengere regler for familiegjenforening og strengere regler for opphold for enslige mindreårige er blant punktene som regjeringen ikke får flertall for.

Håpet på flertall

– Vi har foreslått mer innstramminger enn vi har fått gjennom. Det skulle jeg ønske vi hadde fått flertall for, sier statsminister Erna Solberg til NTB, men tar forbehold om at Stortinget ikke er ferdig med å behandle saken.

– Jeg har vært opptatt av at Norge ikke må framstå som mer liberalt enn andre land. Det får vi se om vi ender opp med når Stortinget er ferdig med å votere, sier hun.

Hun får støtte fra partikollega Ingjerd Schou:

– Vi har fått til en rekke innstramminger, men vi ser også at på områder som enslige områder og midlertidighet og noe på familiegjenforening, så kunne vi gått lengre, for det trenger vi i dagens situasjon, sier Schou.

Siste ord ikke sagt

Schou sier at det derimot er enighet om blant annet situasjoner med force majeure, som eksempelvis krise ved grensene, biometri, og selvforsørgelsesgrad ved familiegjenforening.

– Der har vi enighet med blant andre Arbeiderpartiet og senterpartiet om å stramme inn, sier Schou.

Komiteinnstillingen har en rekke mindretallsforslag som det kan hende at noen vil støtte subsidiært under stemmegivningen i Stortinget på fredag, sier komiteleder Njåstad.

– Denne saken vil være spennende helt frem til fredag, sier han.

– Vi er enige om å stramme inn asylpolitikken. Veldig mye av det Erna og Siv har lagt frem ligger fast, sier han.

– Må ikke hemme integreringen

Arbeiderpartiets Helga Pedersen er også forsiktig med å konkludere før Stortinget har sagt sitt.

– Det vil være noen forslag som det ikke vil bli klart om man får flertall for eller ikke før man kommer i salen på fredag. Det gjelder blant annet forslaget om en tremånedersfrist for familiegjenforening, sier Pedersen til NRK.

Hun er glad for at det ligger an til betydelige innstramminger. Det viktigste for Arbeiderpartiet har vært å sikre kontroll ved grensene og Norges folkerettslige forpliktelser.

– Og det har vært viktig for oss at de tiltakene Stortinget vedtar ikke skal hemme integreringen, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger