Solberg: – Fredsprisvinnerne kjemper for mine hjertesaker

Statsminister Erna Solberg gleder seg over at fredsprisen for 2014 går til mennesker som kjemper for barns rett til utdanning. – Det er en av mine hjertesaker.

Erna Solberg om prisen

Fredag kunngjorde Nobel-komiteen at fredsprisen går til pakistanske Malala Yousafzai og indiske Kailash Satyarthi.

De får prisen for sitt arbeid for barns rettigheter og barns rett til utdanning.

– Velfortjent sak å få pris for.

Kort tid etter at prisvinnerne ble kunngjort, holdt Solberg en pressekonferanse i statsministerboligen.

– Vi vil gratulere prisvinnerne og jeg synes det er en velfortjent sak å få pris for. Utdanning for jenter har vært en av mine politiske hjertesaker, og det er en stor sak for denne regjeringen, sier Solberg.

Se Torbjørn Jagland lese komiteens begrunnelse:

Nobelkommiteens begrunnelse

– Barns rettigheter er utrolig viktig

På spørsmål om prisen på noen måte vil påvirke regjeringens arbeid mot barnearbeid og for barns rett til utdanning, svarer Solberg har regjeringen allerede har gjort mye.

– I vår stortingsmelding om bistand kommer det fram at den største veksten framover er på utdanning. Vi skal de neste tre årene fordoble bistanden til utdanningsformål, sier Solberg.

– Er du lettet over at årets prisvinnere ikke er kontroversielle?

– Det er heldigvis ingen, i hvert fall ikke offisielt, som støtter barnearbeid. Men utfordringen er jo at det er veldig mange barnearbeidere rundt om i verden, og det må det kjempes mot. Om det er en lettelse eller ikke? Det er mange som fortjener en pris for sitt arbeid for menneskerettighetene. De fleste av dem vil kanskje være kontroversielle for noen, men prisen vil likevel være fortjent. Og så synes jeg at barns rettigheter er utrolig viktig.

Solberg møtte Malala

Solberg møtte Malala Yousufza da tenåringen besøkte Norge i sommer.

– Du er et forbilde for mange barn og voksne, sa Solberg den gang.

Yousufza ble internasjonalt kjent gjennom en blogg på BBC i 2009 og har i flere år kjempet for jenters rett til å gå på skole.

Hun vokste hun opp i den Taliban-kontrollerte Swat-dalen i Pakistan, og opplevde at jenteskoler ble brent.

Se video av Solbergs møte med Yousufza:

Malala Yousufzai møtte statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende ved Statsministerboligen lørdag.

STERKT MØTE: – Du står opp for utdanning i noen av de tøffeste områdene i verden, og du kom tilbake da du ble skutt. Jeg er imponert over arbeidet du gjør, sa Solberg til Malala Yousufza i sommer.

I oktober 2012 året etter ble hun skutt i hodet av Taliban på vei til skolen. Hun ble fløyet til Storbritannia hvor hun ble operert. Hun går nå på skole i Birmingham.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger