Solberg glad for dommen mot Krekar

Høyres partileder Erna Solberg sier til NRK at hun er glad for at mulla Krekar er dømt til fem års fengsel for drapstrusler.

Høyre-leder Erna Solberg

Høyre-leder Erna Solberg på vei inn som vitne i rettssalen, der hun vitnet i rettssaken mot mulla Krekar i februar 2012.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

Mulla Krekar, som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad, ble i Oslo tingrett mandag dømt til fem års fengsel for drapstrusler mot flere personer.

Nekter for å ha truet noen direkte

Krekar anket dommen på stedet, men nekter å uttale seg til norsk presse om saken. Hans advokat, Brynjar Meling, sier at de er skuffet over dommen. Gjennom rettssaken har Krekar stått ved alle uttalelsene sine, men nektet for å ha truet noen direkte. Han avviste også at han ville true Høyre-lederen.

Mulla Krekar

Mulla Krekar ble mandag dømt til fem års fengsel i Oslo tingrett.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix

Uttalelsene fra Krekar kom på en pressekonferanse for internasjonale medier i Oslo i 2010.

– Om for eksempel Erna Solberg kaster meg ut av landet og er årsak til at jeg dør, så vil hun lide samme skjebne. Jeg vet ikke av hvem. Ansar al-Islam, Al Qaida, mine slektninger, barna mine, jeg vet ikke. Men hun skal betale prisen, sa Krekar.

Senere har han sagt at han knapt visste hvem Solberg var da uttalelsene kom, og at han tilfeldigvis nevnte et norsk navn han bare kjente til.

I dommen blir ikke Krekar trodd på dette punktet: «På pressemøtet kom ikke Krekar på navnet til Erna Solberg, og ba om hjelp til navnet på «hun som har skapt dette problemet for meg». Slik retten ser det er Krekar opptatt av Erna Solberg fordi hun 5 år tidligere var den initierende årsak til at han ble besluttet utvist», står det i dommen fra Oslo tingrett.

– Dette var trusler, uansett hvordan man pakker det inn

Solberg var kommunalminister da Krekar ble formelt utvist og stemplet som en trussel mot rikets sikkerhet i 2005. Da Solberg vitnet i retten, sa hun at hun ikke lot uttalelsene fra Krekar gå inn på seg.

– Men det er en utfordring at man har familie, barn og venner som ser avisoppslagene om dette, sa Solberg etter å ha vitnet i februar i år.

Det står hun for ennå, sier hun til NRK. Men hun er glad for dommen.

– Jeg synes det er bra at dommen klart sier at dette var trusler, uansett hvordan man pakker det inn, sier Solberg.

– Det er ikke slik at man kan true norske myndigheter, og man kan ikke true seg til opphold i Norge.

Vil fremdeles ha Krekar ut av Norge

Solberg sier hun ikke har store synspunkter på lengden på fengselsdommen, og at dette mer handler om jus enn politikk.

– Men én ting er viktig, sier Høyre-lederen. Selv om man får en rettskraftig dom mot Krekar, må ikke det være en hvilepute for regjeringens arbeid med å skape en utsendelsesavtale.

Solberg får støtte av kolleger på Stortinget, og Isak Leirstein, Frp-medlem i Justiskomiteen, er fornøyd med at Oslo tingrett fulgte aktoratets påstand om fem års fengsel.

– Det skal ikke være noe forskjell på om det er Krekar eller noen andre som dømmes, sier Leirstein.

Leirstein skulle helst sett at Krekar sendes ut av landet.

– Han må gjerne sone i et annet land, sier Leirstein, som på et generelt grunnlag mener at straffene for å komme med drapstrusler er for lave.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger