NRK Meny
Normal

Solberg bekymret for norsk forsvarsevne

GARDERMOEN (NRK): Erna Solberg mener dagens trusselbilde gjør at Forsvaret må rustes opp. Hun har liten tro på at Russland vil endre kurs med det første.

Erna Solberg taler til landsmøtet

UROLIG: – Vi skal lede Norge gjennom urolige tider og ruste Norge for fremtiden, lovet Solberg i sin tale til Høyres landsmøte fredag.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

  • Lover å ruste opp Forsvaret
  • Varsler økt økonomiske støtte til Syria
  • Vil gi 400 millioner mer til rusavhengige neste år
  • Lover økt kompetanse i eldreomsorgen

Verdenssituasjonen preget Erna Solbergs andre landsmøtetale som statsminister. Særlig situasjonen i vårt naboland Russland gir Solberg hodebry.

– Kjære landsmøte, Norges frihet og selvstendighet er for viktig til at Høyre kan slå seg til ro med den forsvarsevnen vi har i dag, sa hun til tilhørerne på flyplasshotellet ved Gardermoen.

– Vi hører hjemme i Nato-felleskapet, sier Erna Solberg på Høyres Landsmøte

VIDEO: Erna Solberg: – Vi hører hjemme i Nato-fellesskapet.

Mer til Forsvaret i nord

Tidligere i dag kom nyheten om at regjeringen vil ruste opp Forsvaret i nord. For å styrke hærens kampkraft vil de blant annet modernisere stridsvogn Leopard 2 og anskaffe kampluftvern til Brigade Nord. Til sammen koster investeringene 3,6 milliarder kroner.

– Dette vil bedre vår evne til å forsvare oss mot trusler utenfra. Vi har økt forsvarsbudsjettene i vår regjeringsperiode, og vi skal fortsette å gjøre det, sa Solberg.

I talen ramset hun opp hvilke kulturelle og vitenskapelige berikelser Russland har gitt verden oppgjennom historien. Men hun ser ikke lyst på framtiden.

– Dagens politiske utvikling gir ingen grunn til stolthet. Dessverre viser det seg nå at det ikke var grunn til den optimisme vi hadde rundt årtusenskiftet om et mer samarbeidsorientert Russland, sa Solberg.

– Krigere uten moral

Samtidig er hun bekymret for en annen trussel mot Norges sikkerhet: Nordmenn som slutter seg til terrororganisasjoner i utlandet.

– Det er en krig uten regler med krigere uten moral, sa hun om ytterliggående gruppers kamp i Syria og Irak.

Ifølge Høyre-lederen står kampen mellom det hun kaller «våre felles verdier» og voldelige ekstremisters verdier. Samtidig ber hun samfunnet være på vakt mot fremveksten av høyreekstreme krefter.

– Det som bekymrer meg, er at fremvekst av ekstremisme på den ene siden kan lede til fremvekst av ekstremisme også på den andre siden, sa Solberg.

– Middelhavet skal ikke bli kirkegård

Også flyktningtragedien i Middelhavet var sentral da Solberg talte til landsmøtet. Hittil i år har nær 2000 mennesker mistet livet i forsøket på å komme til Europa sjøveien.

Regjeringen har tidligere fått kritikk for at de ikke har vært raske nok med å tilby hjelp og støtte til hjelpearbeidet, men Solberg avviser at de ikke gjør nok.

– Vi har tilbudt et skip til EUs operasjon, og vi stiller så raskt som mulig. Og vi har gitt et åpent tilbud om mer hjelp fremover. Middelhavet skal ikke være en kirkegård, sa hun i talen.

Men Solbergs tale handlet også om hjemlige forhold.

– Middelhavet skal ikke være en kirkegård

VIDEO: Erna Solberg om båtflyktningene i Middelhavet.

Hoppet over kranglingen

Tradisjon tro for en statsminister brukte hun en del tid på å ramse opp alt regjeringen har fått til så langt. Pakkeløp for kreftpasienter, videreutdanning for lærerne og mer penger til vei, jernbane og kollektiv var med på skrytelisten.

All kranglingen som har preget regjeringens samarbeid med KrF og Venstre, hoppet hun elegant over.

Frp, med Per Sandberg i spissen, har i over ett år hevdet at støttepartiene får for mye gjennomslag målt opp mot størrelsen. Det toppet seg i februar, da Sandberg ga KrF skylden for terrorrekruttering. Deretter fulgte den opprivende striden om asylbarna, før partene kom til enighet etter påske.

Nå ligger spørsmålet om hvor mange syriske flyktninger Norge skal ta imot an til å bli det neste store temaet de fire partiene må enes om. Etter at Arbeiderpartiets landsmøte sist helg gikk inn for at Norge bør ta imot 10 000 syriske flyktninger i løpet av 2015 og 2016, ligger det an til flertall for saken på Stortinget.

Nevnte ikke kvoteflyktninger

I går sendte integreringsminister Solveig Horne (Frp) ut et brev der hun ber kommunene svare på hvor mange ekstra flyktninger de kan ta imot i år og neste år. Svarene danner grunnlag når det skal avgjøres om Norge kan ta imot flere syriske flyktninger.

Solberg har gjort det klart at hun heller vil hjelpe flyktningene der de er, framfor å hente flere tusen krigsflyktninger til Norge.

I talen understreket hun at Norge allerede gir store summer til Syria. Hun lover samtidig mer.

– I revidert nasjonalbudsjett foreslår vi å ytterligere øke innsatsen i nabolandene og inne i Syria, sa hun.

400 rusmillioner neste år

Hun lovet også mer penger til rusomsorgen. I årets budsjett gikk regjeringen inn for 400 millioner kroner mer til rus, psykisk helse og lavterskeltilbud på helsestasjoner og i skolehelsetjenesten.

– Jeg kan varsle at regjeringen, som et ledd opptrappingsplanen, vil foreslå ytterligere 400 millioner kroner til rusfeltet i kommunene i 2016, sa Solberg.

I talen varslet hun også et kraftig løft for å heve kompetansen til dem som jobber i eldreomsorgen.

Regjeringen vil blant annet komme med en handlingsplan for rekruttering, kompetanse og fagutvikling. De vil også innføre et minimumskrav for hvilke profesjoner enhver kommune skal ha i sin eldreomsorg, og styrke lederutdanningene for den kommunale helse- og omsorgstjenesten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger