Hopp til innhold

Solberg beklager rasistisk rom-politikk

Statsminister Erna Solberg kom i ettermiddag med en offisiell beklagelse til norske rom for behandlingen de har fått av norske myndigheter. Solberg mener tiden er høyst moden for «et moralsk oppgjør med en mørk del av vår historie».

Statsminister Erna Solberg holder en tale

BEKLAGER: Statsminister Erna Solberg beklaget på vegne av den norske stat politikken som er blitt ført overfor norske rom i tiårene før og etter andre verdenskrig.

Foto: NRK

– På vegne av den norske stat vil jeg nå beklage overfor norske rom: Jeg beklager den rasistiske ekskluderingspolitikken som ble ført i tiårene både før og etter andre verdenskrig. Jeg beklager også de fatale følgene denne politikken fikk for norske rom under Holocaust, sa Erna Solberg da hun talte i anledning Den internasjonale romdagen.

Statsministeren sa i sin tale at vi ikke kan være stolte av historien vår.

– Avvist av Norge – ble ofre for nazistene

Hun viste til det hun betegnet som en rasistisk og ekskluderende politikk norske myndigheter har ført overfor norske rom.

– Fra begynnelsen av 1900-tallet gjennomførte staten en politikk hvor målet var å ta fra norske rom dokumentasjonen deres på norsk statsborgerskap og å utvise dem fra landet, sa Solberg.

Hun viste også til at den såkalte sigøynerparagrafen fra 1927 gjorde at norske rom ble nektet innreise til Norge, og at 68 norske rom som forsøkte å flykte fra Hitler-Tyskland i 1934 ble nektet å komme tilbake til Norge.

– De ble overlatt til seg selv i et stadig farligere Europa. Som en følge av den norske utestengelsen, ble norske rom i det tyskokkuperte Europa deportert til konsentrasjonsleirene under andre verdenskrig. Slik ble de ofre for nazistene, sa Solberg.

– Staten må erkjenne sitt ansvar

«Sigøynerparagrafen» ble opphevet i 1956, men først omkring 1970-tallet anerkjente norske myndigheter norske rom som statsborgere.

– Tiden er høyst moden for et moralsk oppgjør med denne mørke delen av vår historie. Staten må erkjenne sitt ansvar for de feil som ble begått, og den urett som norske rom har opplevd, sa Solberg i ettermiddag.

Etterkommere av rom som ble avvist av norske myndigheter da de forsøkte å flykte fra Hitler-Tyskland, og representanter for rom i Norge har flere ganger bedt om en unnskyldning fra norske myndigheter.

I ettermiddag kom den altså.

Beklagelsen ble møtt med rungende applaus.

– Jeg synes det var helt strålende, helt fantastisk. Vi setter stor pris på dette og takker Norge, sa en av tilhørerne til NRK.

Vil gi oppreisning

Erna Solberg gjorde det også klart at regjeringen vil gi en form for kollektiv oppreisning.

– I dialog med representanter for norske rom, ønsker vi å komme frem til hvordan dette kan gjøres, sa statsministeren.

AKTUELT NÅ