Hopp til innhold

Utelukker ikke retur av feilutsendte asylbarn

Statsminister Erna Solberg lover å snakke med KrF og Venstre om at utsendte asylbarn kan returnere til Norge.

Erna Solberg med Skei Grande og Hareide i bakgrunnen

Erna Solberg sier hun skal diskutere mulighetene for å returnere utsendte asylbarn med støttepartiene KrF og Venstre. Her avbildet med KrF-leder Knut Arild Hareide og Venstre-leder Trine Skei Grande.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Grasrota i KrF og Venstre er forbanna og har reagert med mistillitsforslag mot justisminister Anders Anundsens håndtering av asylbarn-saken.

Nå vil Solberg muligens kunne rette opp i tillitsspørsmålet rundt Anundsen og roe ned sine samarbeidspartier.

Blir problematisk

Justisminister Anders Anundsen

Statsminister Erna Solberg kan redde tilliten til justisminister Anders Anundsen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Til NRK sier statsminister Erna Solberg at hun lover å snakke med KrF og Venstre om at asylbarn som ville fått bli med den nye forskriften, kan bli hentet hjem igjen.

Flere stortingsrepresentanter fra KrF og Venstre sier til VG i dag at dette vil være justisministerens eneste mulighet til å unngå et mistillitsforslag.

Dette er det også stor enighet om blant fylkesledere i Venstre og KrF.

Solberg lover å ta opp temaet med samarbeidspartiene, men tror det blir problematisk.

– Du må da ha en saklig gjennomgang av hvilke familier som oppfyller de rette kriteriene. Og det er det UDI og UNE som skal forvalter, ikke vi som er politikere, sier Solberg.

– Spiller med barnas liv

Abid Raja

Abid Raja i Venstre mener en returnering av utsendte asylbarn, som ville fått bli i Norge med den nye forskriften, er det rette å gjøre.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Venstres mann i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Abid Raja, mener en slik returnering vil være det mest rette å gjøre.

– Jeg er hundre prosent enig i at det eneste etisk riktige er at dersom asylbarn er sendt ut på grunn av feil, enten fordi Anundsen ikke har vært tydelig nok eller fordi politiet ikke har oppfattet ham riktig, så må de hentes hjem, sier Raja til VG.

Statsministeren mener slike krav vil kunne gå på bekostningen av barna.

– Vi kan heller ikke hente familier og barn tilbake til Norge for så å sende dem ut igjen. Det ville være å spille med livene deres. Men jeg skal diskutere dette med Venstre og KrF.

Mistillitsspørsmålet mot Anundsen er det derimot stortingsgruppene i Venstre og KrF som kan avgjøre, noe de vil bruke uka til å diskutere.

Før påske må Kontrollkomiteen finne ut om det er flertall for et mistillitsforslag mot Anundsen.

Erna Solberg forstår kritikken

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger