Sofie (27) melder VG til PFU – mener seg brukt i et politisk spill

Kvinnen som danset med Trond Giske melder VG til Pressens Faglige Utvalg PFU. Mener avisen refererte til fortrolige samtaler uten hennes samtykke.

VGs egen evaluering av avisas dekning av den såkalte Giske-videosaken

VG har fått hard kritikk etter den mye omtalte Giske-saken. Nå har Sofie (27) klaget avisa inn for PFU, melder Dagbladet. Her med nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken og sjefredaktør Gard Steiro.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

I klagen skriver 27-åringen at hun føler seg «presset, uthengt og dårlig behandlet av VG».

– Mediet har skrevet et sitat jeg ikke kan stå inne for, som jeg flere ganger har prøvd å endre/fjerne, uttaler hun og legger til at hun mener seg brukt i et politisk spill.

Hun uttalte til TV 2 i april at hun var i gang med klagen. Nå er den altså sendt inn.

Pressens Faglige Utvalg, PFU, behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål. PFU er en selvdømmeordning opprettet av Norsk Presseforbund, som skal overvåke og fremme den etiske og faglige standard i norsk presse. Vær varsom-plakaten legges til grunn for PFUs vurderinger og uttalelser.

Det var i etterkant av en artikkel i VG, som omhandler en dansevideo av Sofie og Trond Giske (Ap) på Bar Vulkan i februar, at 27-åringen gikk ut i et intervju med TV 2 og hevdet at hun hadde blitt feilsitert av avisen.

Mener utsagn er blitt vridd på

Kvinnen skriver at journalisten gjorde noe som i utgangspunktet var en gøyal og uskyldig hendelse til noe alvorlig. Hun mener hennes utsagn er blitt vridd på, både i artikkelen og i evalueringsrapporten som kom etterpå.

VG har i etterkant innrømmet å ha gjort flere feil og beklaget til 27-åringen for håndteringen av henne som kilde.

I VGs interne gransking står det dog at avisa ikke har grunnlag for å konkluderer med at VGs reporter, Lars Joakim Skarvøy, som i mars gikk ut i seks måneders lønnet permisjon, har fabrikkert et utsagn fra Sofies side.

Sier hun ikke ble informert om regler

Da evalueringsrapporten ble lagt fram offentliggjorde VG fortrolige samtaler mellom Sofie og avisens journalist. VG har hittil ikke villet kommentere dette. I klagen til PFU skriver Sofie at hun ikke ble informert om pressens spilleregler der det heter at slike opplysninger ikke skal deles med andre uten at det er avtalt med kilden.

Dette er et av hovedpunktene i kvinnens PFU-klage. I pressens egen «Vær varsom-plakat» heter det: Av hensyn til kildene og pressens uavhengighet skal upublisert materiale som hovedregel ikke utleveres til utenforstående.

– Det ble heller ikke gitt informasjon om at VG ikke kan sitere fra samtaler der jeg ikke visste jeg ble intervjuet i, heter det i klagen til Sofie.

VGs sjefredaktør Gard Steiro skriver i en SMS til NRK at avisen mener det er bra at saken nå bringes inn for PFU.

– Nå skal vi settes oss grundig inn i klagen og sende vårt tilsvar på normal måte. VG har allerede erkjent at det er gjort feil, både før og etter publisering. Ut over det har vi ingen kommentar nå, skriver han.

Saken har ikke fått noen konsekvenser for sjefredaktør Gard Steiro.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger