– Bedre å stemme blankt enn å sitte i sofaen

Å stemme blankt er et alternativ dersom ingen partier fortjener din stemme, mener Jan Arild Snoen i tankesmien Minerva. – Det er å gi fra seg all innflytelse, sier Agenda-leder Marte Gerhardsen.

I valg-studioet foran stortinget er Magnus Marsdal (Manifest tankesmie), Jan Arild Snoen (Minerva) Marte Gerhardsen (Agenda) og programleder Bjørn Myklebust

I Politisk Valgkvarter ble Fremskrittspartiets fremgang og om det er greit å stemme blankt debattert.

I Politisk Valgkvarter ble det debatt om det er greit å stemme blankt, dersom man ikke finner et parti som fortjener en stemme.

Med under en uke til stortingsvalget går nå samfunnsdebattant og Minerva-kommentator Jan Arild Snoen ut og sier det helt OK å stemme blankt.

– Noen mener kanskje det er for lite forskjell på partiene eller at ingen fortjener deres stemme. Da er det et alternativ å stemme blankt. Da viser man fortsatt respekt for demokratiet, i stedet for å sitte i sofaen og ikke stemme i det hele tatt, sier Snoen.

De som ikke stemmer påvirkes i størst grad

Uttalelsene faller ikke i god jord hos leder for tankesmien Agenda, Marte Gerhardsen.

– Da setter du deg på sidelinjen og lar andre bestemme for deg. Det synes jeg ikke vi skal oppfordre folk til å gjøre.

– De som ofte ikke stemmer blir mest påvirket av politikken som føres, og har minst makt og innflytelse ellers i samfunnet. Derfor er det ekstra viktig at de stemmer, sier Gerhardsen.

At alle er med å stemme, er måten vi får demokrati på, understreker Gerhardsen.

– Nei. Du stemmer ikke fordi du tenker at du kan avgjøre, du stemmer fordi du mener at dette er verdt å stemme på, sier Snoen.

Bedre enn å trille terning

Ifølge Snoen er det bedre å stemme blankt, enn å trille terning for å finne et parti.

– Å stemme blankt er en stemme til demokratiet, sier Snoen.

Gerhardsen betegner uttalelsene til Snoen som alvorlige.

– Det er ofte de med lav utdanning og lite inntekt som ikke stemmer. Alle stemmer teller. For noen år siden ble valget i Oslo avgjort med to hundre stemmer, sier Gerhardsen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger