Hopp til innhold

Snart må Fred (6 md.) være alene hjemme

I løpet av våren og sommeren skal mange tilbake på jobb igjen, etter flere måneder med hjemmekontor. Hundepsykolog frykter det kan bli en tøff overgang for mange hunder som plutselig må være alene hjemme.

Hunden Fred sammen med eieren Lena Marie Stalsberg

Golden retrieveren Fred stortrives sammen med sin eier Lena Marie Stalsberg på hjemmekontor i Porsgrunn.

Foto: Aud Darrud / NRK

Fred er en seks måneder gammel Golden retriever som nyter godt av at matmor Lena Marie Stalsberg har hjemmekontor i Porsgrunn.

Lena Marie og samboeren skaffet seg Fred etter at deres forrige hund, Frank, døde. Det ble veldig tomt uten hund i huset.

– Tiden med hjemmekontor og valpen Fred har gått greit, men har til tider vært litt krevende, sier Lena Marie Stalsberg.

Samboerparet synes at det er litt mer vrient å trene Fred på å være alene hjemme når de er så mye hjemme selv.

Det vil bli perioder Fred må være alene hjemme.

– Den dagen kommer jeg til å ha en klump i magen. Jeg er redd for at han skal skade seg selv, ødelegge ting, utvikle separasjonsangst, bli redd og begynne å bjeffe, sier hun.

6 mnd. gammel Fred - Golden Retriever - biter i teppet på hjemmekontor

6 md. gammel Fred – Golden Retriever – biter i teppet på hjemmekontor

Våre følelser

Svært mange har skaffet seg hund under koronapandemien. Over 2 millioner søkte etter hund på Finn.no i fjor. Etterspørselen etter valper er større enn hva som er mulig å levere og hundeoppdrettere forteller om stor pågang og lange ventelister.

Bare i januar i år var det 47.908 som hadde søkt etter hund på Finn.no

Svenske Anders Hallgren som anses for å være en av verdens første hundepsykologer, tror mye av grunnen til at folk skaffer seg hund nå, er at de kan. Med hjemmekontor slipper man å la hunden være alene hjemme.

– Våre sosiale og følelsesmessige behov kunne plutselig ikke oppfylles når pandemien traff oss. Da vi ikke kunne være sammen med venner og bekjente, vendte vi oss til menneskets beste venn, hunden, sier Anders Hallgren.

En studie fra 2012 viser at det å ha kjæledyr rundt oss når vi jobber kan være bra for både trivsel og helse. Mindre stress og lavere blodtrykk.

– Når du har nærkontakt med en hund, frigjøres oksytocin, det hormonelle stoffet som gjør at vi blir mer positive, glade og blir rolige, sier Hallgren.

Fred er en glad Golden retriever på 6 måneder, som har eieren sin på hjemmekontor.

Lena Marie Stalsberg tror at logistikken med å oppdra en valp hadde blitt vanskeligere uten hjemmekontor.

Foto: Aud Darrud / NRK

Forpliktelse

– En annen årsak er massepåvirking. Jo flere som skaffer seg hund, jo mer populært blir det å henge med på trenden, sier Hallgren.

Men han er redd at mange ikke har tenkt seg godt nok om før de har skaffet seg hund. Han kaller det en tragedie at menneske ikke tenker lenger enn nesetippen.

– Hvis du har en hund, er det en forpliktelse du vil ha i rundt 15 år. De er familieelskende og avhengig av deg, dine handlinger, dine turer og øyeblikk – at du er der, sier han.

Han mener det er galt og urettferdig om du bare plutselig en dag reiser på jobb.

– En voksen hund kan klare seg alene i fem eller maks seks timer. En valp skal aldri være alene. Dessverre lider mange hunder fordi familien plutselig bare reiser fra dem, sier han.

Psykolog, hundepsykolog, hundetrener og forfatter Anders Hallgren

Hundepsykolog og forfatter Anders Hallgren mener du ikke kan ha en fulltidsjobb om hunden må være alene hjemme mer enn seks timer.

Foto: Johanna Norin / Foto: Johanna Norin

Det kan bety utfordringer dersom du ikke har trent hunden din til å være alene.

– Den kan få angst på grunn av separasjonen. Det kan føre til at noen hunder blir stresset, uler, bjeffer og biter i ting, sier han.

Hunder liker aller best å være sammen med flokken sin.

– Ensomhet er unaturlig for en hund. For hunden skaper det en type stress som kalles for «sosial stress». Den er unaturlig, lav intensiv og langvarig. På samme måten som når vi mennesker «går på veggen», sier han.

Hunden Fred følger med på alt som skjer på hjemmekontoret.

Golden retrieveren Fred følger med på hva matmor gjør på hjemmekontor.

Foto: Aud Darrud / NRK

Hjemme alene

Hallgren mener det er viktig å trene hunder på å være alene hjemme. Start med å øve på at hunden er for seg selv mens du går i et annet rom.

Disse korte stundene kan bli litt lengre og lengre, fra minutter til en halvtime.

– Så kan du øke til små turer ut, kanskje en tur på butikken. Du lærer hunden at du alltid kommer tilbake, og hunden slapper av med det, sier han.

Eierne til Fred i Porsgrunn har gjort nettopp det. De har gradvis økt lengden på tiden Fred er alene hjemme.

– Vi har jobbet oss gradvis oppover, og nå er vi oppe i fire-fem timer hvor han har vært alene hjemme. Likevel blir det en overgang og litt spennende den dagen jeg må tilbake på kontoret, forteller Lena Marie Stalsberg.

Hunden Fred trener på å være alene hjemme når matmor Lena Marie Stalsberg skal ut en tur

Hunden Fred trener på å være alene hjemme når matmor Lena Marie Stalsberg skal ut en tur

Foto: Aud Darrud / NRK

Psykologens råd

Når hverdagen kommer tilbake, og du må tilbake på jobben så finnes det løsninger som er bra og mindre bra.

Fortsett med hjemmekontor

  • Det aller beste er å få lov til å fortsette å ha hjemmekontor. Da får hunden fortsatt ha gleden av ditt nærvær, og slippe å oppleve store forandringer som kan oppleves som stressende for en hund.

Ta med hunden på jobb

  • Prat med arbeidsgiver, kolleger og en veldig viktig part: renholderne. Det er viktig at alle berørte blir inkludert mener Hallgren.

Plasser hunden hos noen kjente

  • Plasser hunden hos noen den kjenner. Gjerne en pensjonist. Er det en eldre person som ikke kan gå ut om dagen, så er ikke det så viktig. Du sørger selv for at hunden får tur før og etter jobb.
  • Skaff en dagmamma eller dagpappa som hunden kan være hos.

Hundebarnehage

  • Å plassere hunden i en hundebarnehage kaller han for en nødløsning. Årsaken til at han mener det ikke er like bra er at det finnes store ulikheter i kvaliteten. En hundebarnehage med mye personell og få hunder er bra mener han.

– Selv om det ser veldig hyggelig ut at en person går med 5–8 hunder på tur, så er ikke det så hyggelig gjort med hundene. De tvinges til å gå med gjengen, selv om den kanskje vil stanse og lukte og tisse. Det veldig viktig for hunder å få lov til nettopp det, sier Hallgren.

Omplassering

  • Den verste løsningen er at hunden må omplasseres. Selv om hunder fikser det, så er det en ganske stor påkjenning for hunder. Det blir et hakk i følelseslivet til hunden mener Hallgren.

– Dette er noe man bør unngå, men kan være en nødløsning i en nødssituasjon, sier han.

Han legger til at om mennesker er empatiske og kjærlighetsfulle, så gjør man alt for hunden sin.

– Jeg vet om folk som bytter jobb, avslutter han.

Hei

Har du tips om saker du synes vi i NRK Nyheter bør se nærmere på?

Trenger ikke handle om hunder eller andre dyr, selv om jeg tidligere har skrevet saker som:

Mijøvennlige hundeposer som nødvendigvis ikke er så miljøvennlige, Hundetreneren som ble truet på livethundekjøpere som blir svindlet og Dyrebeskyttelsen Norge vant rettssaken mot NKK


AKTUELT NÅ