Snarøya-rektor sa opp etter konflikt med foreldre: – Aldri opplevd lignende

Konflikten med enkelte foreldre på skolen i Bærum ble for intens, og hele skoleledelsen valgte å dra. Det drastiske valget har fått foreldrene til å åpne øynene, mener rektoren.

Rektor Petter Moen

Rektor på Snarøya skole, Petter Moen. I sommer slutter han som rektor for barneskolen i Bærum.

– Det er en spesiell situasjon at en hel skoleledelse går. Både i norsk – og kanskje også internasjonal målestokk, innrømmer Petter Moen, rektor på Snarøya skole.

NRK møter ham i skolegården. Det har vært stort fokus i lokalmedia, og nå forteller rektoren hvorfor skoleledelsen tok det drastiske skrittet å si opp jobben i april. Når skoleåret straks er over, slutter han og to avdelingsledere på skolen. Moen mener det var et nødvendig grep i den situasjonen skolen havnet i.

– Noen få, men massivt

– Det var et vanskelig valg for oss som lederkollegium, men vi mente det var det riktige å gjøre i den situasjon vi var kommet i. Nå er vi glad for at ny ledelse er pekt ut og nytt FAU er valgt og i gang med sitt arbeid, sier han.

De valgte å si opp etter å ha blitt sterkt kritisert av enkelte foreldre. Kritikken gikk blant annet på Moens lederstil, og kritikken var så massiv at ledelsen følte de måtte bruke kreftene på å svare på kritikk istedenfor å gjøre jobben sin som ledere. Moen innrømmer at det har vært tungt.

– Det var noen få foreldre som sto bak, men det var ganske massivt. Det oppleves dramatisk når en får rettet alvorlige klager mot seg til fylkesmann og kommunalsjef, sier Moen.

– Aldri opplevd lignende

Han har jobbet på flere skoler og er positiv til kravstore foreldre. Men slik situasjonen ble på Snarøya skole, har han aldri opplevd tidligere.

– Jeg har aldri opplevd lignende henvendelser fra foreldre, men at det skjer her på Snarøya tror jeg er tilfeldig. Henvendelsene har gått via kommunalsjef og fylkesmann, og det har gjort det spesielt, sier rektoren.

– Hva tenker du om at de ikke gikk direkte til dere?

– Jeg tenker at om er det noe du er uenig med noen om, så er det naturlig å ta det opp med dem det gjelder og drøfte. Og så er det ikke slik at vi alltid skal være enige, og da kan det være naturlig å gå videre til neste ledd, sier Moen.

Moen presiserer at han aldri har vært kritisk til kravstore foreldre – så lenge det er samarbeid.

– Å sette krav til lærere og ledelse er helt naturlig. Sånn skal det være, sier Moen.

Nytt foreldreutvalg

Nå har skolen valgt nytt foreldreutvalg. Tidligere FAU-leder Frida Schia ønsker ikke å kommentere saken overfor NRK. Ifølge Budstikka skrev hun en rekke e-poster til kommunalsjef Siv Herikstad, der hun kom med sterke angrep på Snarøya-rektoren.

Kommunalsjef Siv Herikstad mener skolen mister en god ledergruppe. Hun understreker at det er en liten foreldregruppe som har vært uenige med skolen, og at det er et godt miljø for samarbeid fremover.

– Det har vært en lei sak, og det er dyrekjøpt erfaring, men det er også erfaring som gir grobunn for vekst. Det er snakk om en barneskole, og det er kun barn som taper når voksne er uenige, sier Herikstad til NRK.

Fornøyd med resultatet

Rektor Moen er fornøyd med situasjonen nå selv om han selv slutter:

– Du opplever det nesten på kroppen at det settes en ny agenda for løsninger nå. Det at vi valgte å si opp gjorde at vi virkelig fikk foreldrene på banen. Vi har fått en slags oppvåkning. Foreldrene har fått øynene opp og sier «dette må vi gjøre noe med». Nå er det sterke, positive og kravstore foreldre som ønsker å utvikle et samarbeid. Det er hyggelig, og jeg har gode dager, sier Moen.

Ny FAU-leder Bjørn Richard Johansen

Ny FAU-leder Bjørn Richard Johansen.

Foto: Aas, Erlend, Scanpix / NTB scanpix

Ny FAU-leder ved Snarøya skole Bjørn Richard Johansen, sier det var rekordoppslutning med 150 aktive foreldre på siste årsmøte, for to uker siden. Nå satser de på et samarbeid for at lærere og barn skal utfordres og stortrives.

– Det er et klart og tydelig ønske om å samarbeide med dagens skoleledelse og den nye ledelsen som kommer i august. Det er viktig for barna våre, sier Johansen.

Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med magasin, sport og vær.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger