Normal

Snakket med «mafiafolk» om pistol for å skyte Westergaard

Terrortiltalte Shawan Sadek Saeed Bujak fortalte i retten onsdag at han forsøkte å skaffe en pistol for den antatte hovedmannen. Forsøket på å kjøpe en pistol fra noen han trodde var kriminelle lyktes dog ikke.

Shawan Sadek Saeed Bujak

VILLE KJØPE PISTOL: Tiltalte Bujak har forklart i retten at han både var villig til å hjelpe til med bombeingredienser og å skaffe en pistol for å angripe Jyllands-Posten eller tegneren Kurt Westergaard.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Etter å ha forkastet sin første plan om å angripe Jyllands-Posten med en bombe skal mennene med alvorlige terrorplaner ha bestemt seg for å skyte karikaturtegneren Kurt Westergaard, og Bujak fikk ifølge sin egen forklaring beskjed om å skaffe en pistol av den antatte hovedmannen Mikael Davud.

Les også:

Sier han ønsker Westergaard død

– Han sa at hvis jeg klarte det kunne jeg skaffe en pistol. Han mente karikaturtegneren var målet alene, og at vi derfor skulle skaffe en pistol, har Bujak sagt fra vitneboksen i Oslo tingrett.

I dag kom det frem i retten at Bujak faktisk forsøkte å skaffe en pistol ved å kontakte det han trodde var kriminelle.

Følg saken: Tre personer tiltalt for terrorplanlegging
Se oversikten: Dette er de tiltalte i saken

Bujak jobbet på et bilvaskeri, og en gruppe menn som til vanlig vasket bilene sine der pekte seg ut som mulige kontakter for å skaffe et våpen. I forklaringen sin for retten fortalte Bujak at han trodde mennene i 30-40 årsalderen som kjørte fine svartlakkerte biler av merkene BMW og Mercedes kunne hjelpe ham.

– Jeg snakket med to-tre personer som lignet på mafiafolk om det. En av dem sa at ok, jeg skal møte deg om noen dager, sa Bujak til retten.

Mislyktes

Det viste seg dog at forsøket på å skaffe et skytevåpen mislyktes, og grupperingen den terrortiltalte hadde fått kontakt med hadde tydeligvis bedre tilgang på narkotika enn pistoler.

– Etterpå kom han tilbake og sa at han ikke klarte å skaffe noen pistol. Personen kom tilbake med en hvit liten pose. Jeg spurte hva han hadde i posen. Det så ut som han var en av folkene som selger stoff, men jeg sa at jeg ikke ville ha det, sa Bujak.

Advokat Brynjar Meling

TANKER: Forsvarer Brynjar Meling mener forklaringen til hans klient viser at det var mange tanker som ikke nødvendigvis førte til handling.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Shawan Sadek Saeed Bujaks forsvarere er ikke veldig overrasket over opplysningene som kom fram i retten i dag.

– Dette har han forklart til politiet før, og opplysningene har ligget ved saken hele tiden. Han kaller det personer med mafialignende utseende eller tilknytning. Hvorvidt dette var noe mer enn bare hans egen vurdering vet man jo ikke. For det som er en kjensgjerning er at disse personene i hvert fall ikke klarte å skaffe noe våpen til ham, sier advokat Brynjar Meling som forsvarer Bujak i retten.

Hva tenker du om det?

– Det sier vel litt om på hvilke nivå disse samtalene og planene ligger, og farligheten ved det. Det viser at dette var et luftslott, drømmerier og hadde liten realitet, sier Meling.

Les også: – Han har ikke ønsket å delta i en terroraksjon

Visste ikke hvem Westergaard var

Det kom også frem i retten i dag at til tross for at terrortiltalte Shawan Bujak hadde og har et sterkt sinne mot de som står bak karikaturtegningene av Muhammed, visste han ikke hvem Kurt Westergaard egentlig var.

I en utspørring fra sin egen forsvarer Brynjar Meling kommer det tydelig frem at Bujak slett ikke hadde inngående kjennskap til hverken Jyllands-Posten eller Kurt Westergaard, som ifølge PST var målet for terrorplanene.

Hva visste du om tegneren da dere snakket om disse aksjonene?
- Selv i dag har jeg ikke uttalt hans navn, og jeg vet ikke hvem han er.
Søkte du på Google?
- Nei
Visste du navnet på avisen som hadde trykket det?
- Nei
Søkte du på internett for å finne navnet på avisen?
- Nei
Diskuterte du noen gang med Davud navnet på personen?
- Nei
Diskuterte dere avisen?
- Nei, men jeg husker at vi hadde et eksemplar av Dagbladet eller VG på bordet. Jeg husker at jeg sa at de pleier å skrive adressen sin i avisen.
Visste du hvor i Danmark avisen holdt til?
- Nei, men vi snakket om det, og vi visste at de holdt til i Danmark.
Visste dere hvordan mannen så ut?
- Nei, jeg så først bildet hans i avisen etter at jeg ble pågrepet

Brynjar Meling forteller til NRK at han gjennomførte utspørringen med mål om å vise at klienten hans ikke hadde konkrete planer om å faktisk gjennomføre noe terrorangrep.

– Det som var viktig for meg i min eksaminasjon var å få fram at dette er religiøse drøftelser, religiøse grublerier om hva man føler seg forpliktet på et etisk og moralsk grunnlag til å mene og si. Dette trenger dermed ikke nødvendigvis komme til konkrete planer som skulle fullføres, sier Meling.

– Forberedte terror

Geir Evanger

PLANER: Aktor Geir Evanger mener de tre tiltalte hadde konkrete planer og hadde startet forberedelsene.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Påtalemyndigheten på sin side mener at saken er svært alvorlig, og at det for de tiltalte var noe mer enn tanker.

– Påtalemyndigheten mener at de tiltalte har inngått forbund med hverandre. De har avtalt med hverandre at de skulle begå en terrorhandling, og de har forberedt dette, sa statsadvokat og aktor Geir Evanger i retten i går.

Aktor mener gruppa var kommet så langt at de hadde kjøpt inn ingredienser til å lage en bombe. Ingredienser som ble oppbevart hjemme hos Shawan Bujak.

– Under en hemmelig ransaking hos Bujak i januar 2009 så man at det var anskaffet vernebriller, støvmasker, aceton og mel. Ingredienser som inngår i å lage sprengstoff, sa statsadvokat Evanger i retten tirsdag.

Les også: – Al Qaida hadde en person i Norge i 2009

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger