Snakker usant om Stortingets presidentskap

Per Sandberg går hardt ut mot ryktemakere- og spredere i sin nye biografi. Samtidig sprer han selv udokumenterte rykter om Stortingets presidentskap i samme bok.

Sandberg + forside bok

Per Sandberg har hisset på seg tidligere Stortingspresident Torbjørn Jagland etter beskyldninger om stemmegivning i vinrus på Stortinget.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I boken «Mot min vilje» beskylder Sandberg Stortingets presidentskap for å ha stemt i vinrus i Stortingssalen samme dag som han selv gikk beruset på talerstolen.

Per Sandberg bruker beskyldningen for å rettferdiggjøre og bagatellisere at han selv gikk beruset på Stortingets talerstol.

Frps nestleder hevder at påstanden kommer fra en navngitt kilde i presidentskapet, men Sandberg har ikke sjekket om den faktisk stemmer.

Det til tross for at en telefon til Stortingets administrasjon ville avkreftet ryktet.

Drakk mer enn han tidligere har innrømmet

Selv hadde Sandberg drukket minst fire flasker øl og flere glass akevitt før han inntok talerstolen.

I sin egen bok skriver han blant annet:

«Da jeg kom til komitérommet, var resten av medlemmene allerede på plass og stemningen var god (...) det smakte med en flaske pils (...) dro frem en halv flaske Oslo Akevitt (...) om jeg nøyde meg med et glass eller to, husker jeg ikke, men det ble et par flasker øl. Jeg husker derimot veldig godt da vi bestilte drikke til maten på restauranten. Jeg ba om en akevitt og to flasker øl (...) Da jeg forlot bordet var akevittglasset halvfullt, den ene ølflasken urørt og den andre hadde fremdeles en skvett i bunnen (...) De av oss som skulle til Stortinget, gikk samlet tilbake (...) Stemningen var upåklagelig. Vi nippet til til glassene og lot praten gå».

Først etter dette gikk Sandberg på talerstolen på Stortinget.

Fikk kjeft av stortingspresidenten

Tidligere har Frp-nestlederen bedyret at han kun drakk én øl og tre akevitt før han entret talerstolen.

Episoden fikk stor oppmerksomhet i mediene, og Sandberg måtte tåle skarp kritikk fra blant annet Jagland.

Litt lenger ut i boken skriver Sandberg:

«Hva Jagland elegant unnlot å fortelle, var at presidentskapet selv satt og hygget seg med rødvin på bakrommet mens jeg sto på talerstolen. Etterpå avga de sine stemmer i stortingssalen slik alle andre gjorde den kvelden».

Det er beviselig usant.

I referatene til Stortingets administrasjon er følgende registrert om presidentskapets votering den kvelden:

  • Stortingspresident Torbjørn Jagland stemte ikke.
  • Visepresident Carl I Hagen stemte ikke.
  • Odelstingspresident Berit Brørby stemte ikke.
  • Visepresident Olav Gunnar Ballo stemte.
  • Lagtingspresident Inge Lønning stemte ikke.
  • Visepresident Ola T. Lånke stemte.

Lånke sier følgende om Sandbergs beskyldninger:

– Jeg kan ikke erindre akkurat den voteringen, men jeg er ganske sikker på at jeg ikke hadde drukket alkohol. Det ville ikke ligne meg i det hele tatt, for slike ting var jeg veldig nøye med, sier Lånke til NRK.

Går hardt ut mot ryktemakere, sprer rykter selv

Sandberg holder likevel på sin versjon.

– Ja, da var det vel riktig det jeg skrev da. Fire av seks stemte ikke, så da stemte vel de to siste.

Lånke sier det er helt usannsynlig at han skal ha drukket vin før stemmegivning i Stortinget?

– Likevel er jo det jeg beskriver helt riktig. De (presidentskapet, red.anm) satt på bakrommet og drakk vin, og jeg vet ikke om de stemte eller ikke, men det sier min kilde i presidentskapet til meg.

Fire av seks stemte ikke den dagen og én sier det er svært usannsynlig at han drakk før han stemte. Har du egentlig holdepunkt for å skrive at presidentskapet drakk før de gikk i salen og stemte?

– Det er det en kilde som har sagt til meg. Hvis det ikke medfører riktighet, så beklager jeg det også, sier Sandberg til NRK.

Jagland raser over beskyldningene

Jagland selv sier påstanden ikke er riktig. Han sier til Dagbladet at Eirin Faldet var settepresident for ham den kvelden, og at han hadde såkalt utbytting som betyr at representanten har en stedfortreder i Stortinget.

– Det betyr at jeg ikke stemte, jeg tok ikke ordet, jeg deltok ikke i debatten. Jeg har aldri i min karriere drukket en milliliter alkohol dersom jeg har visst at jeg skulle i Stortinget, sier Jagland.

Han mener det ikke har noe med saken å gjøre hvorvidt han tok et glass rødvin sammen med presidentskapet den kvelden.

– Poenget er at jeg ikke skulle inn i salen. Når man skal inn i salen, bør man ikke være påvirket av alkohol, sier han og understreker:

– Jeg har aldri kritisert representanter for å ta et glass rødvin på Stortinget, eller på restaurant og så gå tilbake til Stortinget. Men når man skal delta inne i salen, bør man ikke ha drukket alkohol.

Jagland reagerer sterkt på påstandene som antyder at han deltok i avstemning den kvelden og påpeker at opplysningene om at han var utbyttet, lett lar seg spore opp og bekrefte.

Han sier til avisen at han aldri ble kontaktet i forkant av bokutgivelsen og sier han nå skal tenke over hvilke skritt han skal ta overfor Juritzen Forlag.

SISTE NYTT

Siste meldinger