NRK Meny
Normal

Smuglet tilbake i kjøletrailer

Fem av afghanerne som i fjor sommer ble sendt ut av Norge, har tatt seg tilbake for å søke asyl på nytt. De har blant annet reist tretti timer i en kjøletrailer og krysset over ti grenser ulovlig på sin ferd.

Afghanske flyktninger

Amin (til venstre) kom tilbake til Norge rett etter nyttår, mens Khadem kom for bare to uker siden. - Jeg var så redd i Kabul og det var umulig for meg å dra tilbake til provinsen jeg kommer fra, sier Amin.

Foto: Karl Hans Johansen / NRK

I fjor sommer var det flere aksjoner og store protester i forbindelse med tvangsutsending av en gruppe afghanere fra Norge. Flere norske politikere omtalte dem som ”lykkejegere”, og tjue afghanere ble sendt ut av landet.

Les: - La oss få bli i Norge

Les: - 15 afghanere ut i morgen

Les: Uenige om konvertering

Nå er fem av afghanerne tilbake i Norge og søker asyl på nytt.

Amin kom tilbake til Norge rett etter nyttår, mens Khadem kom for bare to uker siden. En måned etter at de i fjor sommer var tilbake igjen i hjemlandet, bestemte de seg for å starte den lange og ulovlige reisen tilbake til Norge.

- Jeg var så redd i Kabul og det var umulig for meg å dra tilbake til provinsen jeg kommer fra, sier Amin.

- Bestemte du deg med en gang for å dra tilbake til Norge?

- Nei, jeg måtte bare komme meg ut av Afghanistan, sier han.

Nett-TV: - Tilbake i Norge

Livsfarlig reise

Fra Kabul til Peshawar i Pakistan tok Amin buss og dro videre til Quetta. Byen er et eldorado for menneskesmuglere og Amin fikk hjelp til å komme seg videre. Reisen fortsatte gjennom Iran. Amin lå bak i en liten bil sammen med 10 andre. Ved grenseposter måtte de forlate bilen og gå til fots. Det meste av reisen foregikk om natten. Om dagen er det livsfarlig å reise ulovlig.

- Mange blir arrestert i Iran og sendt tilbake. Noen blir bare skutt, sier Amin.

Slik ser reiseruten ut: (artikkelen fortsetter under illustrasjonen)

Rute for menneskesmugling
Foto: NRK Grafikk

Tretti timer i en kjøletrailer

På sin reise har de to krysset over ti grenser ulovlig. De har gått til fots i uker i strekk og blitt smuglet ombord på ferjer.

Fra Hellas til Italia ble Amin plassert i en kjøletrailer ombord på en ferje – en tur som varte i tretti timer. Andre han kjenner har hengt under lastebiler. I Tyrkia kjøpte Amin en plastbåt, og sammen med andre på flukt padlet han over til Hellas.

- Mange jeg kjenner druknet der, forteller Amin.

Dyr reise

Khadem forteller at turen tilbake til Norge har kostet 5000 dollar og mange tusen euro. Mye av pengene er lånt fra afghanske venner i Norge. Men afghanerne har også fått pengegaver fra norske venner.

- Men hvorfor kommer dere tilbake til Norge som akkurat har kastet dere ut?

- Det er klart det er vanskelig, men vi kjenner så mange her og følte oss integrert før vi ble kastet ut, sier de.

Bedre sjanser til å bli

I fjor sommer – da afghanerne marsjerte fra Trondheim til Oslo og demonstrerte foran Stortinget i ukesvis – sa statssekretær Libe Rieber-Mohn i Arbeids-og inkluderingsdepartementet dette om asylsøkerne:

- De er her ulovlig. De må ut.

I dag sier hun dette:

- Alle har rett til å søke asyl så mange ganger de vil. Vi kan ikke nekte noen det, sier hun, men legger til:

- Asylinstituttet er ikke slik at det skal lønne seg å søke igjen og igjen fordi man har ressurser og nettverk til det. Man må ha et reelt behov for beskyttelse.

Men de fem afghanerne som har kommet seg tilbake kan ha bedre sjanser til å bli denne gangen. I fjor høst, mens afghanerne var på flukt tilbake til Europa, vedtok norske myndigheter å midlertidig stanse utsendelser til Ghazni-provinsen som Amin og Khadem er fra. Grunnen er rapporter om vold og krigshandlinger.

- Det er helt umulig å si noe om utfallet av de nye asylsøknadene, sier Rieber-Mohn.

Se hele historien på Lørdagsrevyen i kveld.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger