Smarte strømmålere på vei

NVE vil utstyre alle norske hjem med bedre strøm-målere. Kostnaden må du som kunde ta. Prislapp: 4-5 milliarder kroner.

Strøm-mast
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

- Med de nye målerne slipper du som kunde å lese av strøm-måleren. I tillegg vil du se effekten av sparingstiltak, sier avdelingsdirektør Marit Lundteigen Fossdag i Norges Vassdrags- og energidirektorat.

I dag er det kunder med forbruk over 100.000 kWh i året som har krav om å installere denne typen utstyr. De står for om lag 60 prosent av strømbruken i Norge.

NVE vil bytte ut alle strøm-målere i private husstander i landet. De nye målerene er to-veis, noe som gjør at du som kunde ikke trenger å tenke på å lese av måleren.

Økt nettleie - rimeligere regning

Foreløpige anslag tyder på at en fullskala innføring vil koste mellom fire og fem milliarder kroner. Det betyr at vanlige husholdningskunder kan få en årlig økning i nettariffen på 40 til 50 kroner målt i dagens kroneverdi.

Det er NVE som bestemmer hvor mye strømselskapene kan ta betalt for utskiftelsen. Denne utskiftelsen vil komme i form av økt nettleie. Fossdal lover likevel kundene rimeligere strømregninger.

- Disse nye målerene vil gi kundene en rimeligere strømregning, ettersom strømleverandørene sparer penger på fakturaavgiften, forklarer Fossdal.

Riktig pris

I dag stipuleres mye av strømbruken for vanlige husholdningskunder. Dette betyr at du som kunde kan bli avregnet mer når prisen er høy, enn når den er lav. De nye strømmålerne vil kontinuerlig lese av strømmen, noe som gjør at du får riktig pris, hele tiden.

- Den mest positive fordelen er nok at vi nå kan få muligheten til å lese av strømmen på veggen i stuen eller på kjøkkenet. Dette vil påvirke oss til å bruke strøm mer bevisst, så en lettere kan spare både strøm og penger, sier Fossdal.

Drar nytte av erfaringer

- Sverige er allerede i gang med å installere liknende utstyr, og NVE regner med å dra nytte av disse erfaringene når vi nå skal starte arbeidet med å avklare hvilke minimumskrav som skal stilles til målerutstyret, sier avdelingsdirektør Marit Lundteigen Fossdal i en pressemelding.

De nye strøm-målerne vil forhåpentligvis være på plass i hele landet i innen 2013.

SISTE NYTT

Siste meldinger