NRK Meny
Normal

Småpartiene avgjør Ernas framtid

ARENDAL (NRK): Erna Solberg er tilbake i ledelsen på NRKs statsministerbarometer. Men for å overleve som statsminister må hun overbevise Venstre og KrF i høstens statsbudsjett.

Trine Skei Grande, Knut Arild Hareide, Erna Solberg ler sammen rundt et bord

FORSØK: Erna Solberg (H), Knut Arild Hareide (KrF) og Trine Skei Grande (V) lo godt da barnehagebarna i Arendal utførte eksperimenter til ære for politikerne. De står samlet i kampen mot barnefattigdom, men til høsten venter tøffe runder om bistand og klima.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Tenk det, de har levd hele livet sitt i et land der du er statsminister.

Trine Skei Grande (V) ler mot statsminister Erna Solberg (H) mens de vises rundt i Strømsbuåsen barnehage i Arendal.

Det er lenge til treåringene har stemmerett. Men blant de voksne står Solberg sterkt. NRKs statsministermåling for august viser at 43,3 prosent av de spurte mener Høyre-lederen er best skikket til å være statsminister i Norge.

Statsministermåling

Statsminister

Mai 2016

Juni 2016

August 2016

September 2016

Erna Solberg

44,2%

36,2%

43,3%

40,5%

Jonas Gahr Støre

37,8%

43,8%

39,7%

42,5%

Vet ikke

18%

20%

17%

17%

Men Solbergs popularitet er ikke nok. For å vinne valget neste år må også KrF og Venstre gjøre det godt. Etter målingene å dømme ligger det an til å bli rekordjevnt mellom blokkene. I partibarometeret NRK publiserte i går havner Venstre under sperregrensen, og flertallet glipper for dagens samarbeidspartier.

– Det er viktig for oss å understreke at det er viktig med alle fire partier. Det kommer vi til å gjøre, men i en valgkamp kommer vi alltid til å slåss for våre egne stemmer, sier Solberg til NRK.

Sprikende mål

Men selv om Høyre, Frp, Venstre og KrF får flertall i 2017, er det ikke gitt at Solberg fortsetter som statsminister. Det er et komplisert regnestykke som må gå opp:

  • KrF sitter med nøkkelen. Tre år med Høyre/Frp-regjering har ikke overbevist KrF om at de skal støtte blå side også i 2017. Innen valget skal partiet bestemme seg.
  • Venstre står støtt på borgerlig side, men er lite lysten på å regjere med Frp. Drømmen er en blågrønn regjering med Høyre, KrF og Venstre.
  • Frp holder fast på at de ikke vil støtte en regjering de selv ikke er en del av.
  • Høyres ønske er en firepartiregjering der alle er med.
Erna Solberg og Siv Jensen synger i barnehage

SANG: Erna Solberg og Siv Jensen lærte nye barnesanger under barnehagebesøket. Begge håper å fortsette sammen i regjeringen etter valget i 2017.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Kamp mot barnefattigdom

Men før velgerne avgjør styrkeforholdet mellom partiene, skal finansminister Siv Jensen (Frp) legge fram neste års statsbudsjett i oktober.

Før NRKs partilederdebatt i Arendal i dag besøkte de fire partilederne en barnehage for å skryte av at de har sørget for at rundt 25 000 barn fra lavinntektsfamilier har fått rett til gratis kjernetid.

Skilt i Strømsbuåsen Barnehage om redusert betaling

LAVINNTEKT: Ved Strømsbuåsen i Arendal får foreldrene beskjed om at de nå kan ha krav på billigere barnehage.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Fra 1. august ble ordningen utvidet slik at det også gjelder treåringer. Dermed har barn mellom tre og fem år rett til 20 timer gratis barnehage i uka dersom foreldrene har lav inntekt.

– Dette er noe av det viktigste vi kan gjøre for å sørge at alle barn får en god start. Dette er en av de viktigste kjernesakene vi har fått gjennom i det borgerlige samarbeidet, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Tøff budsjetthøst

Her var det lett å bli enige.

Verre er det med Venstres klimakrav. Allerede under landsmøtetalen i april sa Grande at regjeringen ikke har noen framtid dersom de ikke leverer «tidenes miljø- og klimabudsjett».

– Budsjetthøsten vil nok vise om vi klarer å nå de målene som vi har satt oss i klima- og miljøpolitikken i dette samarbeidet. Vi får en tøff høst, men politikk skal ikke være enkelt, sier Grande.

Det grønne skiftet – der det blir dyrere å forurense og billigere å velge miljøvennlig – er Venstres kampsak ved siden av kampen mot barnefattigdom.

Også KrF har kravlista klar.

– Verden har to store utfordringer: Klima og fattigdom. Begge deler må vises i det budsjettet som kommer nå. Hvis ikke så får vi ikke til en reell enighet, men vi skal være konstruktive, sier Hareide.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger