NRK Meny
Normal

– Andersen har ingen «Copycats»

– Vi visste og vet med sikkerhet at vi har med én serieforbryter å gjøre, sa statsadvokat Per Egil Volledal innledningsvis i sin prosedyre i Follo tingrett i dag.

Statsadvokat Per Egil Volledal

Statsadvokat Per Egil Volledal startet prosedyrene i rettssaken mot Erik Andersen i dag.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Den såkalte Lommemann-saken, som har pågått siden november, går mot slutten idet sluttprosedyrene starter denne uken.

Tiltalen mot Erik Andersen omfatter forsøk på seksuell omgang og seksuell omgang mot 66 forskjellige barn fra tidsperioden 1999 til sommeren 2006.

Rettstegning fra Lommemann-retssaken

Rettstegning fra Lommemann-rettssaken.

Foto: Tegning: Esther Bjørneboe

– Som oftest bruker sluttprosedyrene mine å være korte, men det kan jeg ikke love i denne spesielle saken, sa Volledal.

I løpet av dagen og morgendagen vil aktoratet først foreta en gjennomgang av etterforskningen og bevis.

Deretter vil det si litt om jussen og litt om tiltalte. Videre vil Volledal gå noe inn på enkeltsakene, si litt om våpenbeslagene og til slutt si noe om straffeutmåling og legge ned påstand.

Bistandadvokatene og forsvarer holder sine prosedyrer fra onsdag og utover.

«Copycats»

Det er gjort mange beslag i saken. Firmaregnskap, reisevirksomhet, telefonfakturaer og trafikkbøter er systematisert og gjennomgått. I tillegg, noe av det mest sentrale, bukser med hull i lommene .

Beslaglagt bukse fra Erik Andersens hjem i 2008.

Beslaglagt bukse fra Erik Andersens hjem i 2008.

Foto: NRK

– Det er blitt sagt at det kan finnes såkalte «Copycats». Da må det i så fall være flere «lommemenn» som begår overgrep på samme dag, sier Volledal.

– En fornærmet var her og kjente igjen Andersen. På spørsmål om det kunne være flere «lommemenn» svarte han: Da må det i tilfelle være to like «lommemenn», sier Volledal.

– De må alle ha vært i samme aldersgruppe som Andersen, ha den samme bekledningen og fellestrekkene og ha til felles med ham at de kun har preferanse for gutter, sier han.

– Det har heller ikke vært registrert noen rene «lommemann»-tilfeller etter sommeren 2006, sier Volledal.

Plassert geografisk

Volledal minner retten om at det foreligger en mengde materiale som sier noe om hvor Erik Andersen har vært geografisk på tidspunktene for de påståtte overgrepene.

– Andersen har reist mye, statistisk sett kunne han vært i Oslo på et tidspunkt hvor et overgrep ble begått i Ålesund, men det er han ikke. Vi har plassert ham på veldig mange steder, i noen tilfeller er han svært nær overgrepsstedet, sier Volledal.

Saken fortsetter under bildet:

Retten i Follo

Gemyttelig stemning blant partene i Lommemann-saken før retten ble satt i dag. Fram mot tirsdag neste uke skjerpes frontene under sluttprosedyrene. Fra venstre politiadvokat Jorid Kile Berg, statsadvokat Per Egil Volledal, forsvarer Gunhild Lærum og forsvarer Gard A. Lier.

Foto: Kristine Grue Langset / NRK

– Står bak flere overgrep

Politiet mener Andersen står bak rundt 160 overgrep i løpet av en periode på nær førti år.

Alle saker fra før 1998 er foreldet, i tillegg har en rekke nyere saker blitt henlgat av statsadvokat Volledal i forbindelse med at tiltalen mot Andersen ble tatt ut.

– Det at et forhold ikke er med, betyr ikke at det er en annen gjerningsmann. Men vi kan ikke føre fullgodt bevis for at Erik Andersen er gjerningsmannen, det er strenge krav i forhold til bevis, sier Volledal.

Aktor gjentok også sin kritikk mot etterforskningen i enkelte politidistrikt, og svakheter ved datasystemer og innrapporteringsrutiner.

– Noen har gjort godt arbeid, noen har gjort det motsatte, og noen har gjort noe midt imellom, sa Volledal.

– Oppførte seg iskaldt

– Utfra vitneforklaringer tegnes det et bilde av en mann som oppfører seg iskaldt, sier Volledal.

– Han er kynisk og beregnende i situasjonene som han skaper selv. Han har også stor improvisasjonsevne når det gjelder hvordan han forholder seg til guttene, sier han.

– Erik Andersen har selv sagt i retten at han aldri har mistet kontrollen. Også når overgrepene har utartet til masturbering eller oralsex, har han hatt kontroll, sier Volledal.

– «Relasjon» er malplassert

– Andersen har sagt at han ønsket seg en relasjon med guttene. Relasjon er et malplassert ord i den fremgangsmåten han har, sier Volledal.

Andersen viser med det han gjør at han ikke er opptatt av relasjon, han er opptatt av sex.

Statsadvokat Per Egil Volledal

– Hvis jeg hadde villet, sier Andersen, hadde jeg tatt med seg guttene til bilen. Da kunne han ha kost seg med dem over tid, da hadde han fått en relasjon, sier Volledal.

Om det som noen tilfeller skjedde, oralsex, har Andersen sagt at han skal ha syntes det var snålt etterpå.

– «15 minutter med adrenainkick for han er 30 år med tung baggasje for meg», fortalte en fornærmet oss her i retten, og så hadde han ikke engang noe glede av det, sier Volledal spørrende.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger