Hopp til innhold

Slutter i protest

– Politikerne hører ikke på oss, sier professor ved idrettshøyskolen, Jorunn Sundgot-Borgen. Nå trekker hun seg fra Nasjonalt råd for fysisk aktivitet.

Jorunn Sundgot-Borgen

– Vi har advart mot fysisk forfall i årevis, men blir ikke hørt, sier Jorunn Sundgot-Borgen.

Foto: NRK

– Når vi ikke blir hørt, bruker jeg heller ressursene på noe annet, sier den kjente professoren ved Norges idrettshøgskole.

Seinest i dag tidlig ba Jorunn Sundgot-Borgen og Nasjonalt råd for fysisk aktivitet statsministeren og flere departement om en offensiv plan for å få flere nordmenn til å bevege seg mer i dagliglivet.

Sykkelvei, San Remo

Slike sykkelstier som de har i italienske San remo, er noe rådet gjerne skulle sett mer av i Norge.

Foto: Lars Karelius Noer / NRK

Rådet beskriver et ”alarmerende lavt fysisk aktivitetsnivå i befolkningen” og foreslår blant annet en time fysisk aktivitet med kvalifiserte gymlærere for alle skoleelever hver dag. De ber også om flere turstier, gang og sykkelveier og bedre kollektivtrafikk, fordi det får oss til å gå til fots i hvert fall til og fra bussen.

– Følgene av at altfor mange barn og voksne sitter for mye stille er at flere utvikler alvorlige livsstilssykdommer som fedme, diabetes, hjerte- og karsykdom og muskel- og skjelettlidelser, sier Sundgot-Borgen.

– Tafatte politikere

En gjennomsnitts 15-åring sitter nå mer stille enn en pensjonist, og Sundgot-Borgen sier vi kommer til å merke følgene av dette om bare få år hvis ikke myndighetene gjør mer for å snu utviklingen. Tidligere har hun beskrevet politikerne som tafatte i møte med bølgen av fedme.

– Når vi har kommet med forslagene sier politikerne at dette er interessant, dette er spennende. Men ingenting skjer, og når heller ikke Helsedirektoratet prioriterer dette, bruker jeg heller kreftene mine på andre områder, sier Sundgot-Borgen til NRK.

Hun er oppgitt over politikere som ikke har is i magen til å vente på resultater.

– Forebyggende arbeid syns ikke på neste meningsmåling, men politikerne tar seg ikke tid til det, sier hun.

Politisk rådgiver i Helse- og omsorgsdepartementet, Tord Dale, mener myndighetene har hørt på råd. En ny folkehelselov gir for eksempel kommunene et større ansvar for folkehelsa og for å legge til rette for fysisk aktivitet.

– Men vi får mange råd og kan ikke gjennomføre alle tiltakene som blir foreslått, sier Dale.

Sluttet i Olympiatoppen

Dette er ikke første gangen professoren sier opp i protest. I 2008 forlot Jorunn Sundgot-Borgen jobben som Olympiatoppens ekspert på spiseforstyrrelser, da etter å ha sagt opp to ganger.

Også da mente hun at det ble lagt for liten vekt på forebyggende arbeid.

– Ledelsens oppfatning og holdning om hva vi skal gjøre med tidlig intervenering er uforenlig med den oppfatningen jeg har, sa Jorunn Sundgot-Borgen til NRK den gang.



AKTUELT NÅ