NRK Meny
Normal

Norges heteste sommerjobb?

Beredskapsleder i Østfold sier at i framtiden kan det bli aktuelt å ha skogbrannslukkere i sommerjobbstillinger.

Skogbrann
Foto: Lars Freim

Skogbranner i Aust-Agder volder fortsatt store problemer for brannmannskap og andre involverte.

– Dette er den største skogbrannen i moderne tid, sier fungerende direktør i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB), Tor Suhrke.

– Det pågår en betydelig innsats fra brannvesenet, Sivilforsvaret, Heimevernet og andre – alle stiller opp. Det rapporteres om godt samarbeid, og vi kan ikke fullrose mannskapene godt nok, sier Suhrke.

Henter erfaringer fra USA

Innsatsen er stor, men det har likevel vært klart at det flere steder har vært mangel på folk. Brannsjefen i Kristiansand sa torsdag at de hadde en akutt mangel på frivillige brannfolk.

Skogbrann
Foto: Lars Magne Hovtun / SCANPIX

DSB gikk fredag ut med tall som viste at luftinnsatsen i Aust-Agder er den største noensinne i Norge, men at antallet på bakken, 80 – 130 mennesker, har vært lavt sammenlignet med andre innsatser.

I dag sa Tor Suhrke til NRK at Norge er for dårlige på å håndtere store skogbranner. Nå skal direktoratet hente erfaringer fra skogbranner i USA for å bli bedre.

Slukke skogbrann som sommerjobb

Spørsmålet er hvordan en skal løse bemanningssituasjonen. I USA har de har stor erfaring med skogbranner. Fra 1990 til 1999 var det 106.306 skogbranner i USA, de fleste på vestkysten. Sommerjobb som skogbrannslukker er derfor et alternativ for mange. For å bli akseptert som brannslukker må man være mellom 18 og 35 og bestå en fysisk test.

Bare i California alene arbeider omtrent 1400 personer som sesongarbeidere innen skogbrannslukking.

Kan sesongarbeidere innen brannslukking være et alternativ i Norge i framtiden?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Positive i Østfold

Beredskapsleder Heidi Vildskog i Østfold Fylkeskommune tror det.

- Ja, i beredskapsøyemed vurderer vi alle tiltak som kan hjelpe oss så godt som mulig. Og jeg leste i dag at klimaforskere tror skogbranner vil bli vanligere . Da må vi også vurdere hva vi kan gjøre for å forberede oss.

Vildskog mener vi helt klart har mye å lære av USA, og da er sesongarbeidere noe som kan være interessant.

- Dessverre, det må jeg si, får en mye kunnskap av slike katastrofer som vi kan benytte oss av i fremtiden. Men dette er fremdeles en ferskvare, vi er ikke ferdig med etterslukkingen, så vi vet ikke helt hva som kommer til å skje.

Traktorer
Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

Norsk dugnadsånd

- Det som blir veldig spennende nå blir å se på om vi skal utvikle de tiltakene vi har, eller om vi skal se på nye tiltak, som sesongarbeidere innen skogbrannslukking, legger hun til.

Sommerjobbing som skogbrannsslukker er noe som kan tilhøre framtiden, men så langt har den norske dugnadsånden vært til svært stor hjelp i Østfold, forteller Vildskog.

- Dugnadsånden i Østfold har vært helt fantastisk. Bøndene har arbeidet meget hardt og stilt opp hele døgnet. Brannen ville hatt et mye større omfang uten dem.

Jan Fredrik Veum (14) deltok i slukningsarbeidet under skogbrannen i Råde

Jan Fredrik Veum (14) deltok i slukningsarbeidet under skogbrannen i Råde.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger