Hopp til innhold

Slo ned opprør på Rødt-landsmøte

ALNA, OSLO (NRK): Hver tredje delegat på Rødts landsmøte ville utsette de omfattende endringene i partiets prinsipprogram. Men partileder Bjørnar Moxnes vant landsmøtets første kamp om hva slags parti Rødt skal være i fremtiden.

Rødt landsmøte

VELGER VEI: Rødts landsmøte skal avgjøre hvordan partiet skal forholde seg til begrepet kommunisme i partiprogrammet.

Foto: Hans Cosson-Eide

Rødt har de siste årene gjort store endringer i prinsipprogrammet, og tatt et oppgjør med partiets arv og kommunismens autoritære fortid.

På årets landsmøte er planen å ta bort formuleringer som at deler av fagbevegelsen, Ap og SV styres av et «pampevelde» som «arbeider i kraft av sin posisjon for å få kapitalismen til å bestå».

Flere i partiet føler prosessen går for fort frem, og tok torsdag til orde for å stanse planene om å gjøre nye endringer i hele prinsipprogrammet.

– Vi mener prosessen har vært høyst udemokratisk. Behovet for et revolusjonært parti er større en noen gang. Vi må derfor ta oss tid til en grundig, åpen og omfattende prinsipprogramprosess der hele partiet blir deltagende. Det har ikke vært mulig med den tiden vi har hatt til rådighet, sa Ylva Holm Torsteinson, nestleder Grünerløkka Rødt.

 Ylva Holm Thorsteinsson, nestleder Grünerløkka Rødt.

PROTESTERTE: Ylva Holm Torsteinson, nestleder i Grünerløkka Rødt.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

71 delegater stemte for å utsette prosessen, mens 121 stemte for å behandle det som planlagt.

Det betyr at landsmøtet skal ta stilling til et helt nytt utkast til partiprogram, og behandle en rekke endringsforslag til hele programmet, søndag.

Avviser ny retning: – Vil fjerne stammespråk

Bjørnar Moxnes

RØDT-LEDER: Bjørnar Moxnes.

Foto: Svein Ommundsen / NRK

Rødts programkomité har blant annet foreslått å fjerne formuleringer som at «Rødts langsiktige mål er kommunisme», «Revolusjon er nødvendig» og «Kvinneundertrykking er innvevd i kapitalismen». De vil også bytte ut ordet «revolusjon» med «demokratisk forandring» fordi det første ofte forbindes med vold.

– Jeg mener vi bør vise at vi er et revolusjonært, sosialistisk parti. At vi ikke er villige til å bevege oss mot høyre, som jeg mener at de fleste partiene på venstresiden gjør, sier Torsteinson i Grünerløkka Rødt til NRK.

– Opplever du at forslaget som ligger til grunn drar dere i den retningen?

– Jeg opplever at den er mer utydelig enn den vi har, svarer Torsteinson.

Partileder Bjørnar Moxnes avviser at det nye programmet vil dra partiet mot høyre og sentrum i norsk politikk.

At partiet får et tydeligere, bedre formulert, mer presist program er ikke å gå til høyre. Det er tvert imot å klargjøre hva vi står for. Da kan vi bruke de prinsippene aktivt for å verve nye folk for prosjektet vårt framfor å ha et program som er fullt av stammespråk og preget av at folk har vært med i veldig mange år, sier han til NRK.

Moxnes og Støre

Kaller seg ikke kommunist

Dagens Rødt ble stiftet i 2007 med bakgrunn fra RV og AKP. De to siste årene har partiet blitt et stortingsparti og mer enn doblet medlemsmassen. I NRKs maimåling fikk Rødt 4,3 prosent oppslutning. Samtidig står partiet midt i prosessen med å fornye sine prinsipper og avklare sin ideologiske forankring.

Moxnes, som overtok ledervervet i 2012, regner seg ikke som kommunist, men sosialist. I Politisk kvarter torsdag morgen sa han at partiet skal ha plass til hele venstresiden, om de kaller seg kommunister, sosialister eller sosialdemokrater.

Han tok selv ordet for å forsvare prosessen og planen om å behandle hele prinsipprogrammet på landsmøtet.

– Analysen vår om kapitalismen henger sammen med visjonen vår av sosialisme. Forståelsen vår av fagbevegelsen må ses i sammenheng med sosialisme. Ikke minst: hvordan kan vi analysere kvinnekampen i dag, uten å knytte det til sosialisme, sa han fra talerstolen.

– Derfor blir det rart å behandle bare deler av programmet nå, fortsatte han.

Til sammen har programkomiteen i partiet mottatt over 1.000 endringsforslag til det nye programmet.

Kommunebarometer mai 2019

Periode 30/4–6/5. 1000 intervjuer. Feilmarginer fra 1,4–3,5 pp.
R
4,3 %
+1,5
SV
5,2 %
−2,5
AP
28,9 %
+0,9
SP
10,6 %
−1,4
MDG
6,4 %
+0,9
KRF
3,3 %
−1,6
V
4,5 %
+1,1
H
24,3 %
+2,2
FRP
7,7 %
−0,7
Andre
4,9 %
−0,2
Kilde: Norstat

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger