Sliter med å komme budsjettkravene i møte

Høyre og Frp trenger mer tid til å gå gjennom kravene fra KrF og Venstre. Tidligst i morgen kommer de med sitt første tilbud til støttepartiene.

Svein Flåtten og Gjermund Hagesæter i ferd med å sette seg rundt forhandlingsbordet

TØFFE RUNDER: Høyres Svein Flåtten (t.h.) og Frps Gjermund Hagesæter (t.v.) leder forhandlingene for regjeringspartiene. Her er de avbildet under det første møtet tirsdag.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

– Man skal alltid være litt utålmodig. Men samtidig har jeg forståelse for at regjeringspartiene ønsker å bruke tid på å legge noe konkret og fornuftig på bordet, sier KrFs finanspolitiske talsperson, Hans Olav Syversen, til NRK.

Tirsdag møttes de fire partiene til dag én av budsjettforhandlingene.

– Jobber på spreng

Onsdag var det ventet at regjeringspartiene Høyre og Frp skulle komme med sitt første tilbud til støttepartiene.

Men så langt kom de ikke.

Kilder NRK har snakket med sier at de har jobbet hardt for å gå gjennom kravene fra KrF og Venstre.

– Vi jobber på spreng, for å si det sånn, sier én kilde i regjeringspartiene til NRK onsdag formiddag.

For å vite hvilke kompromisser de kan gå med på, må de først vite hva de koster. Finanspolitikerne fra Høyre og Frp må også sikre at regjeringen «godtar» tilbudene som kommer på bordet i Stortinget. På toppen av det hele må Høyre og Frp bli enige seg imellom.

Samtidig spriker Venstres og KrFs krav. Dette gjør det ekstra vanskelig for regjeringspartiene å komme dem i møte.

Som en budrunde

Kort sagt: Dette tar tid. Onsdag maktet ikke regjeringspartiene å samles om et første tilbud i forhandlingene.

Det første tilbudet i slike budsjettforhandlinger kan ofte sammenlignes med det første budet i en budrunde. Huskjøperen vet at huseieren trolig krever mer, og eieren vet at kjøperen egentlig har mer å gå på.

Ingen NRK har snakket med tror at KrF og Venstre kommer til å godta tilbudet Høyre og Frp trolig kommer med i morgen.

Avstanden er stor.

I sine alternative budsjetter går KrF og Venstre rett i strupen på regjeringspartienes kjernesaker.

De krever endringer i kuttene i formueskatten, som er Høyres hjertebarn. Også Frps budsjettseier om nedsatte avgifter på bil og bensin angripes. Det ventes også tøffe runder om barnetillegg for uføre og den sosiale profilen.

Ifølge Stortingets interne tidsplan må partene være enige allerede førstkommende mandag. Som NRK fortalte tirsdag er det få som tror denne fristen holdes.

Torsdag den 20. november skal finanskomiteen avgi sin innstilling til budsjett. Da må budsjettforhandlingene være unnagjort, for finansinnstillingen fastslår forhandlingsresultatet. Før 15. desember skal et samlet Storting vedta budsjettet.

Torsdag morgen møtes de til forhandlingsmøte nummer to.

– Vi fire finanspolitiske talspersonene har hatt et kjapt prosessuelt møte i dag. Der ble vi enige om en framdriftsplan, som betyr at vi møtes til nye forhandlinger i morgen torsdag klokken 10, sier nestleder og finanspolitisk talsmann i Venstre, Terje Breivik, til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger