Hopp til innhold

Sliter med å dele ut penger til boligeiere

Mens mange boligeiere sårt trenger å spare strøm, klarer Enova heller ikke i år å dele ut pengene som er satt av til å støtte energisparing i husholdningene.

Varmesøkende bilder av boligstrøk

Norske boliger lekker varme, som dette bildet av et boligstrøk i Oslo viser. Samtidig klarer ikke Enova å dele ut alle pengene som skulle støtte energitiltak i boliger.

Foto: Aerial Visuals (aerialvisuals.no)

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Private husholdninger betaler hvert år inn til sammen omtrent 400 millioner kroner i avgift til Energifondet, som Enova disponerer. Avtalen med staten slår fast at 300 millioner kroner skal stilles til disposisjon for husholdninger.

Men bare et par måneder før året er omme, har Enova bare klart å betale ut drøyt 100 millioner kroner, altså en tredel av pengene. Samtidig fjernet eller reduserte statsforetaket fra 1. juli støtten til flere populære energisparetiltak.

Grender og trehus i Sandviken i Bergen

Det er et stort potensial for energieffektivisering av bygninger i Norge. Dette bildet er noen år gammelt, fra Sandviken i Bergen.

Foto: David40226543

– Skriker etter renovering

Det provoserer bygningsingeniør Christian Zachariassen i Sørlandet boligbyggelag.

– Vi har en masse blokker i Kristiansand, bygd i betong på 1960- og 1970-tallet, som skriker etter renovering.

Han står foran en av blokkene som faktisk ble renovert for noen år siden. Blokka som tilhører Kjempegravene borettslag på Lund i Kristiansand fikk i 2017 trelags vinduer, ble etterisolert og fikk bedre tetting mot trekk, for å nevne noe.

Energiforbruket sank med 130.000 kilowattimer i året, det er nesten en halvering.

Bygningsingeniør Christian Zachariassen i Sørlandet Boligbyggelag.

Christian Zachariassen foran en blokk som ble totalrenovert for 23 millioner kroner i 2017. Støtten fra Enova var på beskjedne 121.000 kroner. – Det er så lite at det nesten ikke var bryet verdt, sier han.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

– Bør være en gulrot

Renoveringen kostet borettslaget 23 millioner kroner, men støtten fra Enova var ytterst beskjeden: 121.000 kroner, det tilsvarer en halv prosent.

– Det tok mye tid å skrive søknaden. Det var nesten ikke bryet verdt, sier Zachariassen.

– Hva synes du om at Enova verken i år eller i fjor har klart å dele ut de pengene som skulle ha gått til husholdninger?

– Det er jo veldig leit da. Tilskuddet bør jo være en gulrot som motiverer styrer og beboere til å ta de nødvendige grepen ordentlig den gangen de gjør det, sier Christian Zachariassen.

Han mener en bedre økonomisk støtte til energieffektivisering ville gjort det lettere å få borettslag og sameier til å vedta tiltak som sparer mye strøm.

– I stedet risikerer vi at de utsetter renoveringen i det lengste og kanskje velger å gjøre bare det aller mest nødvendige. Da kan det gå flere tiår til det blir aktuelt neste gang, sier han.

Reidun Åsland i leiligheten sin i Kjempegravene borettslag der hun var styreleder i mange år.

Reidun Åsland mener det er noe helt annet etter at blokka ble renovert. – Jeg er veldig fornøyd og har inntrykk av at de andre som bor her også er det, sier hun.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

Enova: Korona og naturlige svingninger

Kommunikasjonssjef Eiliv Flakne i Enova sier de ikke vet sikkert hvorfor de verken i år eller i fjor har klart å dele ut all støtten som skulle gå til husholdninger. Han sier det dels kan skyldes korona-perioden vi har vært igjennom, dels naturlige svingninger og innretningen på Enovas tilbud.

– Derfor er vi i gang med å revidere dem nå, sier Flakne.

Eiliv Flakne

Pressesjef Eiliv Flakne i Enova.

Foto: Enova

Men hvorfor strammet dere inn på ordningene halvveis i året da?

– Jo det er fordi Enovatilskuddet, i likhet med Enovas øvrige program, lytter veldig til hva som skjer ute i markedet. Og når flere ønsker å ta i bruk et bestemt tiltak, så er det ikke like stort behov for statlig støtte. Da justerer vi ned støttesatsen, sier han.

Hevder boligeierne skulle hatt 500 millioner mer

Det er ikke første gang Enova ikke klarer å bruke opp pengene til husholdninger. I fjor satt statsforetaket igjen med 94 millioner kroner. I år blir beløpet trolig mye større.

Ifølge Bård Baardsen i Norsk Varmepumpeforening har Enova siden 2015 betalt ut 500 millioner kroner mindre til husholdninger enn det som er avtalt med staten.

Morten Andreas Meyer, generalsekretær i Huseierne

Generalsekretær Morten Andreas Meyer, Huseierne.

Foto: Johan B. Sættem

– Vanlige boligeiere subsidierer store støttetiltak fra Enova til landets største industribedrifter. Sånn vil vi ikke ha det, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseiernes Landsforbund.

Han sier at Huseierne har mistet tålmodigheten med Enova og sier det ville vært langt bedre om Husbanken overtok ansvaret for energitiltak i boligsektoren.

Administrerende direktør Bård Folke Fredriksen i Norske Boligbyggelags Landsforbund er enig.

– Vi tror Husbanken er nærmere enn Enova til å forstå hvordan husholdningene,

Bård Folke Fredriksen

Administrerende direktør Bård Folke Fredriksen, Norske Boligbyggelags Landsforbund.

Foto: Anders Fehn

borettslagene og sameiene fungerer. Når store summer står ubrukt ved årets slutt fordi en ikke klarer å dele ut, da fungerer ikke de støtteprogrammene man har, sier Folke Fredriksen.

Den nyutnevnte klima- og miljøministeren Espen Barth Eide (Ap) var i forrige stortingsperiode medlem av energi- og miljøkomiteen. Der gikk han og Ap sammen med SV og MDG inn for at alle pengene som husholdningene betaler inn i avgift til Energifondet, skal gå til å støtte tiltak i husholdningene.

Nå har Barth Eide det politiske ansvaret for Enovas arbeid med energieffektivisering i norske boliger.

Boligstrøk i Mo i Rana

Boligstrøk på Mo i Rana.

Foto: M. Stien

– Formålet fra politikerne er at disse pengene faktisk skal anvendes til å hjelpe folk til å få ned regningen, og derfor også spare strøm, så dette må vi se på.

– Men er det folk eller Enova det er noe galt med?

– Jeg tror ikke det er noe galt med folk, og jeg har heller ikke noe grunnlag for å si at det er noe galt med Enova. Men det er noe galt når disse pengene blir stående igjen.

Han understreker likevel at pengene fremdeles settes av til husholdningene.

– Nå er det sånn at de pengene som ikke blir brukt i år, blir overført til neste år. Så det er jo mer penger å søke på. Men det gjelder å sørge for at de som kan få denne støtten, vet om den og faktisk søker, og at søknadene blir behandlet.

Barth Eide vil ikke flytte ansvaret for å del ut pengene til Husbanken eller noen andre.

– Jeg tror ansvaret ligger riktig. Jeg har ikke tenkt å flytte det vekk fra Enova, men jeg vil gjerne se på hvordan pengene kan bli brukt til det de er ment til, sier han.

AKTUELT NÅ