Sliter i kampen mot de rødgrønne

En meningsmåling viser at flere vil ha dagens regjering enn noen av alternativene hvor Høyre er med.

Erna Solberg (H), Siv Jensen (Frp) og Lars Sponheim (V) under partilederdebatt i Kristiansand.
Foto: Schrøder, Tor Erik / SCANPIX

I en meningsmåling Norstat har foretatt for NRK får den rødgrønne regjeringen tommel opp fra velgerne i konkurranse med de borgerlige regjeringsalternativene.

Fikk to valgalternativ

NRK og Norstat har spurt velgerne to spørsmål om hvilket regjeringsalternativ de foretrekker.

Først ble de spurt om hvilken regjering de foretrekker - de rødgrønne (Ap, SV og Sp) eller Høyre og Frp. Dernest fikk de velge mellom de rødgrønne og Høyre/KrF/Venstre.

På begge spørsmålene får den rødgrønne regjeringen større oppslutning enn de borgerlige alternativene.

I valget mellom dagens regjering og en Høyre/Frp-regjering, sier 55 prosent at de vil at de rødgrønne skal fortsette, mens 31 prosent vil ha en Høyre/Frp-regjering. 14 prosent sier at de ikke vil ha noen av disse to alternativene:

Rødgrønne eller Høyre/Frp

Rødgrønne eller Høyre/Frp?

Regjeringsalternativ

Total %

Menn

Kvinner

Fortsatt rød-grønn regjering

55

51

59

Høyre og Fremskrittspartiet

31

38

24

Ingen av disse

14

11

17

På spørsmålet om folk vil ha Jens og co eller sentrumskameratene (Høyre, KrF, Venstre), svarer svarer 53 prosent at de fortsatt vil at dagens regjering skal styre videre, mens 32 prosent vil ha det borgerlige alternativet. 15 prosent svarer her at de ikke ønsker noen av dem.

Rødgrønne eller Høyre/KrF/Venstre

Rødgrønne eller Høyre, KrF og Venstre?

Regjeringsalternativ

Total (%)

Menn

Kvinner

Fortsatt rødgrønn regjering

53

51

55

Regjering med Høyre, KrF og Venstre

32

34

30

Ingen av disse

15

15

14

Paradoksalt nok stammer svarene i undersøkelsen fra denne målingen , som gir de borgerlige partiene flertall.

- Dette har vi sett også i andre undersøkelser. Det å sammenligne synet på regjeringspartiene med de samlede stemmene til opposisjonspartiene er to forskjellige ting. Det er ikke klart hvilket alternativ som det samles om på borgerlig side. Derfor kan man ikke nødvendigvis summere oppslutningen til de borgerlige partiene og slå fast at de har flertall, sier valgforsker Bernt Aardal til NRK.

- Har ikke ett alternativ

Han sier at resultatet fra slike undersøkelser ofte vil være avhengig av hvilke alternativer som settes opp. Men han mener at man i denne undersøkelsen kan se at den sittende regjering har et etablert alternativ som de stiller til valg med.

- Blant opposisjonen har man ikke den klare situasjonen. Man har ikke ett alternativ som alle fire opposisjonspartiene stiller seg bak, sier Aardal.

- Tror du dette bildet vil endres fram mot valget?

- Undersøkelser som dette vil i tiden fremover gjøre det enda mer tydelig for de borgelige partiene at de har et problem i valgkampen. Skal den fortsette slik den har startet, uten at de borgerlige partiene har en felles front, vil vi se det samme resultatet. Selv om velgerne sier at de foretrekker en rødgrønn regjering, er det ikke sikkert at det er det de får om de ikke stemmer på de partiene, sier Aardal.

- Vanskelig uten Frp

- Det at Frp er så store i forhold til de andre opposisjonpartiene – hva betyr det?

- Det gjør at enhver diskusjon om et borgelig regjeringsalternativ uten Frp vil ha vanskeligheter med å oppfattes som troverdig. Det som er annerledes nå, er at partiet sier at de ikke vil støtte en regjering de ikke er med.

NB: Målingen er utført av Norstat for NRK i perioden 10. til 16. august. 1000 personer er spurt, og barometeret bygger på svarene fra 758 av dem.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger