Slike angrep frykter PST-sjefen i Norge

Angrep på militære og politimenn de siste månedene, fra personer som støtter IS, var med på å skjerpe trusselvurderingen i Norge.

Michael Zehaf-Bibeau

ANGREP PARLAMENTET: Michael Zehaf-Bibeau skjøt og drepte en vakt før han angrep parlamentet i Ottawa. Politiet mener han handlet alene. Det er lignende angrep PST frykter

I den oppdaterte trusselvurderingen som ble presentert onsdag, skriver PST at man særlig frykter angrep mot militært personell, politi og sentrale beslutningstakere.

Årsaken til at nettopp disse pekes ut er en tale en sentral IS-talsperson holdt i september, og angrep mot politi og militære som har skjedd de siste månedene.

Flere angrep siste månedene

I den aktuelle talen oppfordres IS-sympatisører til å angripe på hjemmebane og ikke sky noen midler i sin brutalitet. PST-sjef Benedicte Bjørnland frykter talen kan inspirere IS-sympatisører i Norge.

– De kan jo tolke det som at det gir en religiøs legitimitet til å gjøre en voldelig ekstrem handling på hjemmebane.Vi ser også handlinger i andre vestlige land i den senere tid hvor man har angrepet militært personell, politipersonell eller hatt planer om å gjøre det, sier Bjørnland til NRK.

Hun sier PST mener å ha god oversikt over IS-sympatisører i Norge, samtidig som hun er åpen på at det kan være store mørketall. Frykten er et terrorangrep som skjer på en måte som ikke gjør det mulig å forutse på forhånd.

– Det er et angrep gjennomført med forholdsvis enkle midler, som man har sett i andre vestlige land. Det vil kunne skje brått og vi vil ikke nødvendigvis få noe forvarsel, sier Bjørnland.

En reporter fra Globe and Mail, Josh Wingrove, fanget skuddvekslinger på video inne i bygget.

SKUDD I PARLAMENTET: Nasjonalforsamlingen i Canada ble angrepet av en enslig mann med våpen.

To angrep i Canada

De siste månedene har det vært flere angrep mot militærpersonell og politi i blant annet Canada og USA. Flere av hendelsene knyttes til IS-sympatisører, og er angrep eller planlagte angrep utført av få personer.

Kanadiske folkevalgte barrikaderte seg inne i Parlamentet

BARRIKADERTE SEG: Folkevalgte i Canada gjemte seg mens skytingen pågikk.

Foto: HANDOUT / Reuters

Blant annet knyttes to angrep mot militært personell i Canada til den økte trusselen fra IS, og oppfordringen i den aktuelle talen. Det er blant annet et lignende scenario PST i Norge frykter.

Den 22. oktober ble en soldat skutt og drept ved et militært minnesmerke i Ottawa, før angriperen tok seg til nasjonalforsamlingen og begynte å skyte der også.

Gjerningsmannen ble drept og det har siden fremkommet at han hadde ekstremistiske synspunkter og planla å reise til Syria for å delta i borgerkrigen der.

Bare dager før angrepet ved nasjonalforsamlingen ble også en annen soldat drept av en 25 år gammel islamist.

I september i år ble også to politimenn i Melbourne i Australia angrepet med kniv. Dette angrepet ses også i sammenheng med IS-talen og oppfordringen til angrep.

Angrep med øks

I London ble nylig fire personer arrestert mistenkt for å ha planlagt et terrorangrep mot en politistasjon i byen. Ifølge The Guardian hadde de fire mennene sverget troskap til IS.

Da de ble pågrepet ble våpen og en lyddemper beslaglagt, og politiet mener dette skulle brukes i angrepet. Politiet hevder også at de fire hadde en kopi av talen som oppfordret til drap på militære og politi.

En mann angrep politiet med øks midt på gata i New York. Overvåkingsvideoen er sluppet av politiet.

FRA NEW YORK: En mann gikk plutselig til angrep på fire politibetjenter med øks.

Også et angrep mot fire politibetjenter i New York i oktober knyttes til trusselen fra IS. Fire betjenter var på fotpatrulje i Queens da en ukjent mann plutselig angrep med øks. Angriperen ble skutt og døde på stedet.

Motivet for økseangrepet var noe uklart, men flere amerikanske medier meldte at mannen skal ha lagt ut meldinger på Facebook som kunne gi inntrykk av at han ønsket å gjennomføre et terrorangrep.

Fryktet knivangrep

I sommer ble terrorberedskapen i Norge hevet etter at PST skal ha hatt informasjon om en konkret og tidsavgrenset trussel mot Norge. En drøy uke senere ble beredskapen tatt ned uten at det hadde skjedd noe angrep.

Blant scenarioene man fryktet, var nettopp angrep som lignet de man har sett i Australia, Canada, USA og Storbritannia. NRK er kjent med at man blant annet fryktet at terrorister skulle ringe på døren til en tilfeldig familie og drepe dem.

Den nye trusseloppdateringen er ikke like konkret.

– Vi har ikke kunnskap om konkrete planer om angrep. Da ville ikke analysen vært utformet slik den er, sier PST-sjef Bjørnland.

Benedicte Bjørnland om fare for terrorangrep

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger