Hopp til innhold

Slik vil Støre sikre økt Ap-makt i kommunene

Jonas Gahr Støre ber Arbeiderpartiets kommunetopper bli bedre venner med småpartiene. Slik håper den påtroppende partilederen å sikre flere Ap-ordførere neste år.

Nina Owing intervjuer Støre

SE VIDEO: Arbeiderpartiets valgkomité innstiller Jonas Gahr Støre som ny partileder etter at Jens Stoltenberg blir generalsekretær i Nato. Allerede neste år skal Støre lede sin første valgkamp.

Ap mistet 25 ordførere sist lokalvalg og styrer kun fire av de ti største byene. Støre mener partiets størrelse kan ha skremt bort potensielle samarbeidspartnere.

– Det er jo en utfordring å gjøre gode valg, bli store, og så være helt utenfor makten, sier Støre til NRK etter at det mandag formiddag ble klart at en enstemmig valgkomité ønsker ham som ny leder i Arbeiderpartiet.

Ber partiet bygge tillit

Det store målet er å vinne tilbake regjeringsmakten i 2017. Men allerede neste år er det kommunevalg, og Støre oppfordrer partiets lokalpolitikere til en real sjarmoffensiv mot mulige samarbeidspartnere.

– I noen sammenhenger kan det at vi er størst vanskeliggjøre tilliten fra mindre partier som er nødvendig for å danne gode flertall. Det tenker jeg at vi må ta veldig på alvor, sier Støre.

– Tror du Ap noen steder blir oppfattet som om dere er dere selv nok?

– Det kan hende. Hvis noen oppfatter det, så er det aldri feil, for det er jo det de oppfatter. Hvorvidt det er rettferdig kan man diskutere, men når man får slike tilbakemeldinger er det viktig å gå noen runder og tenke på hva vi kan gjøre for at slike utsagn ikke melder seg.

Ap mistet flest ordførere

Fasiten etter kommunevalget i 2011 var at Arbeiderpartiet økte sin oppslutning med to prosentpoeng og beholdt stillingen som landets største parti.

Men en oversikt fra Statistisk sentralbyrå viser at partiet mistet 25 ordførere sammenlignet med 2007. Høyre, som gikk fram 8,8 prosent i lokalvalget, fikk 44 nye ordførere og rykket forbi Sp som det nest største ordførerpartiet i Norge.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet:

Enkelte steder, som i Bodø, fikk Høyre ordførerklubben selv om Ap ble klart største parti. Dersom Ap hadde søkt og fått støtte hos SV, Rødt, Sp og ett av sentrumspartiene KrF eller Venstre ville de teoretisk sett har sikret seg flertall i bystyret.

Selv ønsker ikke Støre å gå inn på konkrete eksempler, men han legger ikke skjul på at partiet har en vei å gå når det gjelder å bygge tillit hos mindre partier.

– Vi må ha en samtale med andre partier på en inkluderende måte, slik at den størrelsen ikke virker som en hindring. Noen steder får vi det til, og andre steder kan vi jobbe bedre med det, sier han.

Ser mot sentrum og venstre

Hvilke partier Ap lokalt skal «samtale med på en inkluderende måte», vil ikke Støre mene noe om.

– Jeg har respekt for at de som jobber lokalt finner løsninger som er best for å få gjennomført politikk, men normalt vil det gå i retning av sentrum/venstre, sier han.

Støre vil heller ikke konkludere når det gjelder hvilken retning Arbeiderpartiet sentralt skal gå. Vil stortingsvalget om tre år by på en ny rødgrønn allianse, eller vil Ap søke samarbeid med sentrum? Svaret får ikke velgerne før det nærmer seg valg i 2017, varsler Støre.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Jonas Gahr Støre ble spurt hvor og når han bestemte seg for å si ja til valgkomiteen i Arbeiderpartiet.

AVGJØRELSEN: Jonas Gahr Støre forteller om tidspunktet da han bestemte seg for om han ønsket å bli ny partileder i Arbeiderpartiet.

Under mandagens pressekonferanse var han likevel nøye med å rose samarbeidet Ap, SV og Sp hadde i åtte år i regjering.

– Det har gjort Arbeiderpartiet bedre. Jeg skal ikke bruke én dag på å svekke det forholdet. Men det finnes også andre partier, som KrF og Venstre, og Miljøpartiet De Grønne, som vi er enige med mye i, sa Støre.

Kampen om storbyene

I dag har Ap makten i kun fire av de ti største kommunene i landet. Mens Arbeiderpartiet styrer byene Trondheim, Sandnes, Sarpsborg og Fredrikstad, sitter Høyre med makten i Oslo, Drammen, Bergen, Stavanger, Kristiansand og Tromsø.

I Dagsavisen mandag røper partisekretær Raymond Johansen at kampen for å vinne flere byer og tettsteder neste år allerede er i gang. Arbeiderpartiet er ikke i tvil om at Høyres store framgang sist lokalvalg la grunnlaget for den borgerlige valgseieren under fjorårets stortingsvalg.

– Jeg skiller ikke mellom små og store byer. Et valg er et valg, og det er viktig for Ap å komme ut av et valg med et resultat som gir oss innflytelse, svarer Støre på spørsmål om hvordan han mener Ap kan vinne tilbake storbyene.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Representerer fremtiden

EMPATISKE EGENSKAPER: Valgkomiteens leder, Martin Kolberg, forteller hvorfor valget har falt på Jonas Gahr Støre.

Samtidig legger han ikke skjul på at slaget om de største byene blir spesielt viktig.

– Det er der det bor flest folk, og hva man får til der er også et frampek på hva man kan få til senere, nasjonalt, sier Støre til NRK.

Hva tror du er grunnen til at Ap taper makt i storbyene?

– I hele Skandinavia ser vi at de gruppene som trekker til byene har ligget på den borgerlige siden av politikken. Samtidig har tradisjonell industri flyttet ut av byene. Men dette mener jeg at det er fullt mulig å snu gjennom den måten vi kommuniserer på. Vårt verdigrunnlag og løsninger appellerer også til disse gruppene, det er jeg ganske trygg på, sier Støre.

Lørdag 14. juni blir han valgt som ny leder under Arbeiderpartiets ekstraordinære landsmøte. I månedene som følger har han planer om å besøke alle landets 19 fylker. Som partileder planlegger han også å reise ut og besøke Arbeiderpartiets lokallag rundt om i landet minst én gang i uken.

– Jeg sitter på Stortinget, men det er ikke der all politikk skjer. Grunnlaget for politikken vi jobber med på Stortinget skjer ute i landet. Det er viktig for meg å ha nærkontakt med partiet og med velgerne.

AKTUELT NÅ