Se hvordan steder i Hedmark og Oppland vil rammes ved storflom

Flomtoppen er antagelig nådd i Trysilområdet, men kommende uke vil Mjøsområdet få økt vannstand. Her kan du se hvor vannet vil stå ved på ved 50-, 100- og 200-års flom i Lillehammer, Gjøvik, Hamar, Trysil og Nybergsund.

Vikingskipet under flommen i 1995

Så høyt sto vannet rundt Vikingskipet i Hamar under flommen i 1995.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

Norges vassdrags- og energidirektoratet (NVE) har beregnet hvordan vannet vil bevege seg ved flom mange steder i landet. Kartene NRK viser baserer seg på NVEs egne flomsonekart for 50-, 100- og 200-årsflom.

– Vannstanden i Mjøsa og vannføringen ut av innsjøen stiger. Vannstanden i Mjøsa er omtrent 20 centimeter under begynnende skadenivå nå. Det er ventet at vannstanden vil stige ytterligere i kommende uke. Det vil føre til at vi når nesten samme nivå som i fjor, opplyser vakthavende hydrolog Inger Karin Engen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Engen sier at det betyr i praksis at mjøsbyene står i fare for å bli oversvømt.

– Vannstanden ventes å bli 60–70 centimeter mer enn begynnende skadenivå, og da er det områder rundt Mjøsa som kommer til å bli oversvømt, sier hun.

NVE opplyser at vannføringen har gått litt ned i Trysil, men utelukker likevel ikke at det kan stige litt igjen.

– Vannstanden i Glomma nedenfor Kongsvinger stiger, mens den har nådd toppen og er synkende ovenfor Kongsvinger, sier Engen.

Vannstanden i Gudbrandsdalslågen, litt nord for Lillehammer, nådde toppen i går kveld og har sunket siden. Situasjonen er omtrent det samme for Ringebu, Sør-Fron og Vågå.

Her kan du sjekke hvordan vannstanden vil være ved 50, 100 og 200-års flom:

De skraverte områdene er de NVE regner med at vil bli oversvømt av flom.

Lillehammer:

Laster kart, vennligst vent...

Gjøvik:

Laster kart, vennligst vent...

Hamar:

Laster kart, vennligst vent...

Trysil:

Laster kart, vennligst vent...

Nybergsund:

Laster kart, vennligst vent...

Kartene brukes aktivt av direktoratet, kommuner og andre myndigheter både for planlegging og beredskap. Blant annet kan slike flomberegninger være med på å påvirke hvor kommuner tillater bygging av nye hus, eller hvor det lønner seg og bruker penger på flomvern.

NRK anbefaler

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger