Norges vassdrags- og energidirektoratet (NVE) har beregnet hvordan vannet vil bevege seg ved flom mange steder i landet. Kartene NRK viser baserer seg på NVEs egne flomsonekart for 50-, 100- og 200-årsflom.
– Vannstanden i Mjøsa og vannføringen ut av innsjøen stiger. Vannstanden i Mjøsa er omtrent 20 centimeter under begynnende skadenivå nå. Det er ventet at vannstanden vil stige ytterligere i kommende uke. Det vil føre til at vi når nesten samme nivå som i fjor, opplyser vakthavende hydrolog Inger Karin Engen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).
Engen sier at det betyr i praksis at mjøsbyene står i fare for å bli oversvømt.
– Vannstanden ventes å bli 60–70 centimeter mer enn begynnende skadenivå, og da er det områder rundt Mjøsa som kommer til å bli oversvømt, sier hun.
- LES OGSÅ: Se dronebilder fra Nybergsund
NVE opplyser at vannføringen har gått litt ned i Trysil, men utelukker likevel ikke at det kan stige litt igjen.
– Vannstanden i Glomma nedenfor Kongsvinger stiger, mens den har nådd toppen og er synkende ovenfor Kongsvinger, sier Engen.
Vannstanden i Gudbrandsdalslågen, litt nord for Lillehammer, nådde toppen i går kveld og har sunket siden. Situasjonen er omtrent det samme for Ringebu, Sør-Fron og Vågå.
Her kan du sjekke hvordan vannstanden vil være ved 50, 100 og 200-års flom:
De skraverte områdene er de NVE regner med at vil bli oversvømt av flom.
Lillehammer:
Gjøvik:
Hamar:
Trysil:
Nybergsund:
Kartene brukes aktivt av direktoratet, kommuner og andre myndigheter både for planlegging og beredskap. Blant annet kan slike flomberegninger være med på å påvirke hvor kommuner tillater bygging av nye hus, eller hvor det lønner seg og bruker penger på flomvern.