Hopp til innhold

Se hvordan steder i Hedmark og Oppland vil rammes ved storflom

Flomtoppen er antagelig nådd i Trysilområdet, men kommende uke vil Mjøsområdet få økt vannstand. Her kan du se hvor vannet vil stå ved på ved 50-, 100- og 200-års flom i Lillehammer, Gjøvik, Hamar, Trysil og Nybergsund.

Vikingskipet under flommen i 1995

Så høyt sto vannet rundt Vikingskipet i Hamar under flommen i 1995.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

Norges vassdrags- og energidirektoratet (NVE) har beregnet hvordan vannet vil bevege seg ved flom mange steder i landet. Kartene NRK viser baserer seg på NVEs egne flomsonekart for 50-, 100- og 200-årsflom.

– Vannstanden i Mjøsa og vannføringen ut av innsjøen stiger. Vannstanden i Mjøsa er omtrent 20 centimeter under begynnende skadenivå nå. Det er ventet at vannstanden vil stige ytterligere i kommende uke. Det vil føre til at vi når nesten samme nivå som i fjor, opplyser vakthavende hydrolog Inger Karin Engen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Engen sier at det betyr i praksis at mjøsbyene står i fare for å bli oversvømt.

– Vannstanden ventes å bli 60–70 centimeter mer enn begynnende skadenivå, og da er det områder rundt Mjøsa som kommer til å bli oversvømt, sier hun.

NVE opplyser at vannføringen har gått litt ned i Trysil, men utelukker likevel ikke at det kan stige litt igjen.

– Vannstanden i Glomma nedenfor Kongsvinger stiger, mens den har nådd toppen og er synkende ovenfor Kongsvinger, sier Engen.

Vannstanden i Gudbrandsdalslågen, litt nord for Lillehammer, nådde toppen i går kveld og har sunket siden. Situasjonen er omtrent det samme for Ringebu, Sør-Fron og Vågå.

Her kan du sjekke hvordan vannstanden vil være ved 50, 100 og 200-års flom:

De skraverte områdene er de NVE regner med at vil bli oversvømt av flom.

Lillehammer:

200-årsflom - Lillehammer

Gjøvik:

200-årsflom - Gjøvik

Hamar:

200-årsflom osv Hamar

Trysil:

Flomsone 200-årsflom osv – Trysil

Nybergsund:

Flomsone 50-100-200 Nybergsund

Kartene brukes aktivt av direktoratet, kommuner og andre myndigheter både for planlegging og beredskap. Blant annet kan slike flomberegninger være med på å påvirke hvor kommuner tillater bygging av nye hus, eller hvor det lønner seg og bruker penger på flomvern.

AKTUELT NÅ