Hopp til innhold

Slik vil de at piratene skal stoppes

IP-sporing, full blokkering av piratsider og advarsler som popper opp når du besøker ulovlige nettsteder. Her er musikk- og filmbransjens ønskeliste til den nye åndsverkloven.

Kon Tiki piratkopiert på Pirate Bay

På fildelingsnettstedet Pirate Bay ligger det ute lenker til flere piratkopierte versjoner av Kon Tiki-filmen. Bransjen forventer at nettstedet blir blokkert for norske nettbrukere etter at den nye åndsverkloven kommer.

Foto: Pressebilde / Skjemdump

Forventningene er store til regjeringens endringer i åndsverkloven, som legges fram i løpet av januar.

Tiltakene mot ulovlig fildeling var ute på høring for halvannet år siden, og bransjen mener det er på høy tid at den nye loven kommer på plass.

– Nå er det på tide at kulturministeren kommer på banen. Å tette hullene i åndsverkloven er viktigere enn debatten om kålrabistappe og pinnekjøtt, sier Ragnar Bjerkreim i TONO, med referanse til den pågående kulturdebatten.

I høringsforslaget fra 2011 skisserte regjeringen opp tiltak som vil gjøre det mulig å blokkere ulovlige nettsider, hente ut identiteten til fildelere og sende ut varselbrev til nettpirater.

Det er ennå usikkert hvilke forslag som vil bli stående.

NRK.no har snakket med representanter for musikk- og filmbransjen for å høre hva deres forventninger til den nye loven er.

– Må få konsekvenser

Ragnar Bjerkreim

Ragnar Bjerkreim, styreleder i NOPA og styreleder i TONO.

Foto: Sigbjørn Nedland / NRK

Ragnar Bjerkreim er styreleder i Norsk forening for komponister og tekstforfattere (NOPA), som har låtskrivere som Åge Aleksandersen, Bjørn Eidsvåg, Susanne Sundfør og Hanne Sørvaag på medlemslisten.

I tillegg er han styreleder i TONO som forvalter komponisters, tekstforfattere og musikkforleggeres rettigheter i musikkverk.

Han mener den nye loven må sørge for at ulovlig fildeling får konsekvenser.

– Det er så enkelt at lovbrudd må ha samme konsekvens i cyberspace som i resten av verden. Det finnes ikke lovverk som regulerer dette i dag, sier Bjerkreim.

Vil blokkere Pirate Bay

NOPA og TONO ønsker at tilgangen til ulovlige nettsteder begrenses, slik regjeringen foreslo i sitt høringsnotat.

– Vi ønsker at internettleverandører skal bli nødt til å blokkere ulovlige fildelingssider som The Pirate Bay. Dette har vi også fått signaler på at kommer til å være med i lovforslaget, sier Bjerkreim.

– Vi ønsker også vi at det popper opp et vindu (varselbrev) når folk besøker ulovlige sider, som for eksempel sier at «du er nå inne på en ulovlig side, vennligst gå til lovlige tjenester som Netflix, Spotify eller Wimp», sier styrelederen.

Pirate Bay

Musikkbransjen håper at internettleverandørene blir tvunget til å blokkere tilgangen til den populære fildelingstjenesten The Pirate Bay.

Han mener at dagens lovverk gjør det altfor enkelt å komme unna med ulovlig fildeling, og ønsker bedre muligheter til å forfølge pirater.

– Hvis du er en storforbruker av ulovlig materiale og gjør filmer tilgjengelig, så vil vi at din IP-adresse skal kunne spores, og at du kan påtales og dømmes etter rettsstatens prinsipper, sier han.

Vil involvere leverandørene

Hos Produsentforeningen, som organiserer omkring 120 produksjonsselskaper innenfor film- TV og spillproduksjon, er også forventningene til lovendringene store.

– Det som ble skissert i høringsforslaget var veldig positivt. Vi ønsker et lovverk som gir mer effektiv håndheving av reglene, sier advokat i produsentforeningen Christian With.

Han mener særlig det er viktig at det nye lovforslaget involverer internettleverandørene i arbeidet med å stoppe ulovlig fildeling.

I 2009 gikk film- og musikkbransjen til sak mot Telenor med krav om at selskapet sperret tilgangen til The Pirate Bay, men tapte saken i to rettsinstanser.

– I dag sier internettleverandørene at de ikke driver med ulovligheter. Det stemmer, men uten internettilgang ville det ikke ha vært noen piratvirksomhet. Derfor sitter leverandørene på nøkkelen til problemet, ved at de kan begrense tilgangen til nettsteder som The Pirate Bay, sier With.

Jakob Oftebro (Torstein) og Tobias Santelman (Knut) i KON-TIKI

Storfilmen Kon Tiki ble nylig gjort tilgjengelig på The Pirate Bay, og produsentene har varslet at de vil jakte på dem som har lastet den opp. Med det nye lovverket kan dette bli lettere.

Foto: Carl Christian Raabe / Nordisk Film Distribusjon AS

Tilgang til IP-opplysninger

Produsentforeningen mener også at det må bli mulig å få vite til identiteten til fildelere.

– Det kan være ønskelig å ta enkeltpersoner som driver i stor skala, og da er det helt nødvendig å vite hvem som sitter bak IP-adressene, sier With.

Han understreker imidlertid at de ikke er ute etter å straffeforfølge det brede laget av befolkningen.

– Mange fildelere er jo gutter på gutterommet. Vi ønsker ikke å straffeforfølge dem. Derfor ønsker vi oss muligheter til å gjøre dem oppmerksomme på at det de driver med er ulovlig. Mange er nok rett og slett ikke klar over dette, sier han.

Ett av forslagene i høringsnotatet fra 2011, var å åpne for at internettleverandører eller rettighetshavere kan sende ut varselbrev til folk som krenker opphavsretten på internett.

Det er usikkert om dette kommer med i det endelige lovforslaget.

– Evig aktuelt

IFPI-sjef Marte Thorsby.

Marte Thorsby, direktør i Ifpi.

Foto: Advokatfirmaet Grette

Bransjeorganisasjonen Ifpi, som representerer de største plateselskapene i Norge, mener at endringene i åndsverkloven er svært etterlengtet.

– Problemstillingen er evig aktuell, nå senest med at Kon Tiki-filmen er blitt lagt ut på nett. Det er ikke overraskende, og viser hvor viktig det er at det kommer en endring i lovverket, sier direktør i Ifpi Marte Thorsby.

Hun er opptatt av de samme tiltakene mot fildeling som TONO, NOPA og Produsentforeningen, og tror at de kan ha god effekt mot piratkopiering.

– Vi tror at blokkering kan være et effektivt virkemiddel overfor de store massene. Muligheten til å få ut identiteten til fildelere er først og fremst effektivt overfor de store fiskene, sier Thorsby.

– Det viktigste nå er å få disse mulighetene på plass. Slik det er i dag har vi ikke mulighet til å verne om rettighetene våre, sier hun.

Kommunikasjonssjef i Kulturdepartementet, Hanne Gjørtz, opplyser til NRK.no at de ikke kan gå inn i hva lovforslaget vil innebære, men at det er ventet å komme i løpet av januar.

AKTUELT NÅ