Hopp til innhold

Slik tar du de beste bildene i sommer

Kjærestetur til Italia, norgesferie med familien, turer i fjellet eller bysommer – ferien dokumenteres og deles gjerne i sosiale medier. Her får du tips og triks til hvordan du tar de fineste bildene i sommer.

Barn bader i Drammenselva

Her er et knippe bilder lesere i det ganske land har knipset under den pågående hetebølgen.

Foto: Dagny Elisabeth Ulland / NRK
Send oss dine varmebilder på 03030@nrk.no

Sommeren er allerede godt i gang.

Kanskje har du allerede vært på en fjelltopp med helt rå utsikt, eller kanskje du skal besøke et nytt og eksotisk land når du får ferie om en ukes tid. Hva med å bare kose seg hjemme i Norge sammen med venner og familie, eller er du en av dem som må jobbe hele sommeren, og som nyter den lille fritiden du får?

Uansett hva du har planer om å foreta deg, kan det være hyggelig å dokumentere minnene.

NRK har snakket med to som er over gjennomsnittet glad i å ta og redigere bilder, for å få noen tips til hvordan bildene kan bli enda litt bedre i sommer.

Fang stemningen

Helene Myhre Østervold (22), kreatør i Splay og frilanser innen foto og design, begynte å ta bilder allerede i tiårs-alderen.

Med flere tusen følgere på Instagram vet Østervold mye om foto og hvordan ta gode bilder. Selv syntes hun bilder som «fanger stemningen» er best.

Jeg synes et godt bilde fanger stemningen i øyeblikket. Gode bilder er selvfølgelig individuelt, så det viktigste er å ta bilder slik man selv vil ha det. Ikke ta bildene på en spesifikk måte fordi noen sier at det er sånn man skal gjøre det, det er ingen fasit. Vær kreativ!

På Instagram blir vi eksponert for flere tusen bilder hver dag, og da skal det litt til for at et bilde skiller seg ut, sier Østervold. Hun mener bilder som er unike og annerledes er gjerne de som fanger oppmerksomheten, og de bildene som folk husker.

Slik tar du de beste «in action-bildene»

Karoline Fosse

Fosse forteller at hun ikke bruker så mye tid på foto og redigering.

Foto: Karoline Fosse / Privat

Karoline Fosse (25) har alltid vært glad i å ta bilder, og mener gleden av å fange et bra, morsomt eller minnerikt øyeblikk er uslåelig.

Siden Fosse fikk fatt i et GoPro-kamera i 2015, har hun blitt en dyktig fotograf som deler sin aktive hverdag med sine nærmere 100.000 følgere på Instagram.

– Hva inneholder et godt sommerbilde?

– God stemning og glede! Og for meg, stort sett i vannet, sier Fosse til NRK.

Hun mener at det som gjør et bilde skikkelig bra, er at det er rene og kule detaljer, samt at bildet er originalt og nyskapende.

Hun forteller at det er flere konkrete ting hun tenker på når hun tar bilder:

1. Lys: – Lyset er viktig. Hvis jeg ser en kul location som er i skyggen, kan jeg tenke: «Om seks timer har solen gått langt nok vest til at det stedet vil se bra ut». Godt lys er viktig for kvalitet også.

2. Tenk nytt: – Folk tror man må reise verden rundt for å få fine bilder, men de aller fleste har kule locations rett utenfor stuedøren sin. Man må bare se sitt eget område med nye øyne.

3. Soloppgang/-nedgang: – Det er alltid fint, men litt vanskelig midt på sommeren.

4. Ta mange bilder: – Det er bedre å ta for mange bilder enn for få.

5. Ulike vinkler: – Det er viktig å prøve seg frem med ulike vinkler også.

6. Unngå sterkt sollys: – Jeg fraråder å ta bilder i sterkt sollys midt på dagen. Solen gir ikke så fine skygger verken på landskap eller personer.

Alle kan ta gode bilder

Både Fosse og Østervold mener at «alle» kan ta gode bilder.

– Det er ofte jeg får tilsendt bilder av besteforeldrene mine fra hytta på fjellet, og jeg tenker «Wow, har bestefar på 70 tatt dette med sin iPhone 4?». Det handler bare om å se situasjonen og klare å fange det med det kameraet man har, sier Østervold.

Har dere tre konkrete tips til hvordan man kan ta bedre bilder?

– Tenk nyskapende, ta bilder når solen ligger lavt, og ha det gøy, forteller Fosse.

Få med en god forgrunn, for eksempel noen blomster eller blader i forgrunnen, sier Østervold. Bruk lyset rikig, og sørg for at horisonten er rett. Og selvfølgelig, fang øyeblikket!

AKTUELT NÅ