NRK Meny
Normal

Slik stopper du hodepinen

– Jeg skjønner du har det vondt, men hva har du tenkt å gjøre med dette? Det er det første spørsmålet spesialist i barnesykdommer, Johan Henrik Hagelsteen, stiller, når tenåringer ber om hjelp til å bli kvitt hodepinen

Ungdom og hodepine

– Har du tenkt å sitte der å ha vondt i hodet? Hvis ikke, da må du selv tenke hva du kan gjøre med det, råder barnelege Johan Henrik Hagelsteen.

Foto: Marit Gjellan

– I dag skal unge prestere på skole, det er krav fra omgivelsene om hvordan man skal se ut, på fritidsarenaen eller idrettsarenaen har du ambisiøse trenere, så er det hele datateknologien som har veltet over oss. De er på data nesten 24 timer i døgnet. Det betyr at hjernen nesten aldri får hvile, sier Hagelsteen.

Barnelegen har spesialisert seg på å hjelpe unge som blant annet sliter med mye og kraftig hodepine.

– Som regel kommer årsaken fra et annet sted enn inni hodet, da er det man må gjøre noe med, sier han.

– Ta hvilepauser

Hver dag tar han imot rundt seks ungdommer, sammen bruker de en time for å finne ut hvordan ungdommene kan gjøre seg selv friske.

– Poenget er å gjøre små forandringer som gjør at kroppen får overskudd og hjernen hvile. Legg inn avspenningsperioder i løpet av dagen, fem til ti minutter der du lar tankene flyte og kjenner vekten av kroppen.

– Dype pust

Forskerne skiller mellom to hovedtyper hodepine. Vanligst er spenningshodepine. Smerten beskrives som et stramt bånd rundt hodet og kan ramme alle. den andre type hodepine er migrene. Smerten er pulserende og mange kaster i tillegg opp eller opplever synsforstyrrelser. Personer med migrene er biologisk anlagt for å få det.

Felles for hodepinetypene er at faktorer som stress, lite søvn og mat kan føre til smerte. Ifølge Hagelsteen er det viktig å vite for å forhindre hodepine.

– Mange ungdommer kommer til meg å puster i øvre del av brystkassa. Da viser jeg dem hvordan det å legge seg ned og puste dypt ned i magen etter noen minutter gir god avspenning

– En ting viktigere en noe annet

Hagelsteen forteller om flere ungdommer som har hodepine nesten hver dag. Ifølge legen har mange problemer med å sove, årsaken er ofte mobiltelefonen.

– Kroppen må forberede seg på å sove. Skru av datamaskin, mobiltelefon og alt. Kroppen vår er ikke laget for å være tilgjengelig hele tiden. Når du gjør det får du sove gjennom hele natten, og bare det i seg selv er kjempegod smertelinding. Søvn er kjempeviktig!

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger