NRK Meny
Normal

– Trenger ikke stresse for å få ferdig selvangivelsen

I morgen går fristen ut for å gjøre endringer i selvangivelsen. Men dersom du ikke rekker å bli ferdig, er det en formalitet å få en måneds utsettelse med leveringen.

Selvangivelse 2015

Fristen for å levere selvangivelse for inntektsåret 2014 er torsdag 30. april ved midnatt. Søknad om eventuell utsettelse må sendes innen samme frist.

Foto: KARINA KAUPANG JØRGENSEN / NRK

Rolf Lothe

Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen.

Foto: Bo Mathisen

I siste liten før selvangivelsen må leveres, sitter mange nordmenn og river seg i håret med høyt stressnivå for å gjennomgå de ulike postene.

Men greier du ikke å bli ferdig, er det liten grunn til å fortvile, ifølge Skattebetalerforeningen.

– Det er ingen vits i å stresse seg fordervet for å få selvangivelsen ferdig. Det er det mange som ikke forstår. sier fagsjef Rolf Lothe.

Han sier at det er en formalitet å få utsatt leveringsfristen med en måned. Søknad om utsettelse kan gjøres via Skatteetatens nettsider.

–Tar fristen veldig alvorlig

– Folk tar dette veldig alvorlig når de har fått en frist av myndighetene. Det er veldig bra, men fristen er ikke så absolutt. Men det er viktig at man søker om utsatt frist dersom man ser at man ikke rekker det, sier Lothe.

Årsaker som blir oppgitt for å få utsatt leveringsfristen, kan eksempelvis være utenlandsreiser, utenlandsopphold eller sykdom.

Men NRK vet at søknader har blitt innvilget også uten nærmere begrunnelse enn at man trenger mer tid.

– Må søke om utsettelse senest 30.april

– Vi opplever at noen tror at de må bli ferdig, og blir unødvendig stresset på grunn av det, sier han.

Men i praksis får man en måneds utsettelse dersom man søker om det, sier Lothe. Husk at man må søke om utsatt frist senest 30. april.

Etter det NRK forstår, vil man kort tid etter å ha søkt om utsatt levering, få en e-post om at søknaden om en måneds utsettelse er innvilget.

Ulempen kan være at man trolig får skatteoppgjøret senere.

Skatteetaten: – Har forståelse for at noen ikke klarer fristen

Skattemyndighetene oppfordrer alle til å levere selvangivelsen innen fristen, aller helst elektronisk.

Anne Kirkhusmo

- Vi er romslige med å gi folk utsettelse med levering av selvangivelsen, sier Anne Kirkhusmo, presseansvarlig hos Skatteetaten.

Foto: Baard Brinchmann

– Vi er romslige med å gi utsettelse, men i prinsippet skal det være uforutsette ting som gjør at du ikke klarer å levere, sier Anne Kirkhusmo, som er presseansvarlig i Skatteetaten.

Hun sier at skattemyndighetene har forståelse for at noen ikke klarer å overholde fristen.

Muligheten for å søke om utsatt frist er laget fordi man kan bli alvorlig syk eller det oppstår en situasjon hvor man ikke får levert innen fristen.

– I fjor fikk 65600 utsatt frist. De aller fleste som søker får utvidet fristen, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger