Slik skulle de sende våpendeler til Syria

OSLO TINGRETT (NRK): Disse våpendelene ble kjøpt i Norge, og skulle sendes til Egzon Avdyli i Syria. – Jeg ville bare gi ham det beste, sier broren (28).

Våpendeler som skulle sendes til Syria

28-åringen som er tiltalt for å ha vært medlem av IS skulle sende våpendeler og stridsklær til broren i Syria, men hevder begge kun drev med hjelpearbeid.

Utspørringen av Egzon Avdylis bror (28) fortsatte i Oslo tingrett torsdag. Han er tiltalt for å ha deltatt i væpnet kamp for Den islamske staten (IS) i Syria, og for å ha forsøkt å sende stridsutstyr til landet.

Han har tidligere erkjent å ha handlet flere våpendeler og klær på nett og i to forskjellige butikker i Oslo og Akershus, og forteller at han ville sende dem til broren sin i Syria.

– Jeg skulle sende det til Egzon. Men som tiden forandret seg, byttet jeg mening. Han ble drept. Da bestemte jeg at jeg skulle ha dem for meg selv, sier han.

Han kjøpte blant annet et kikkertsikte til 11.000 kroner, en lykt som kan monteres på en AK-47, samt taktiske vester, bukser og feltskjorter.

Skulle sendes via Tyrkia

Egzon i Profetens Ummah

Egzon Avdyli fungerte blant annet som talsperson for Profetens Ummah. Broren (28) hevder han ikke har hatt noe med gruppa å gjøre.

Foto: Øyvind Bye Skille

28-åringen hevder han reiste til Syria for å drive veldedighetsarbeid, og fastholder at broren hadde samme hensikt.

– Hva skulle han da med deler til en AK-47? ville aktor vite.

– Jeg vet hvordan situasjonen er i Syria. Jeg ville gjøre ham forberedt. Hadde jeg fått tak i en skuddsikker vest, hadde jeg sikkert sendt den også, sier 28-åringen.

Våpendelene ble beslaglagt da 28-åringen og hans 25 år gamle lillebror ble pågrepet i mai i fjor.

25-åringen er tiltalt for å ha forsøkt å yte materiell bistand til en terrororganisasjon. Han har ennå ikke gitt sin forklaring.

– Etter at jeg kom tilbake fra Syria, tok jeg ikke kontakt med noen av de gamle vennene mine. Så jeg ba broren min om å finne en venn som kan sende pakken. Det er på meg. Jeg betalte, og jeg ba ham finne noen som kunne sende den, sier 28-åringen.

Pakken skulle etter planen sendes til Tyrkia, og fraktes derfra inn i Syria.

Diskuterte våpen med Vasquez

Onsdag la aktoratet frem en chattelogg mellom 29-åringen og norskchilenske Bastian Vasquez, som angivelig har en lederstilling i IS.

Der skal de ha diskutert våpen og ammunisjon, noe 28-åringen skal ha sagt at han kunne hjelpe Vasquez med.

– Jeg har aldri fått våpentrening. Det er noe jeg har lært på Internett, alt dette er ute på Youtube, sa han da.

To av de tiltalte i IS-rettssaken avbildet i Syria

28-åringen og 30-åringen avbildet i Syria.

Terrortiltalte sammen med Bastian Vasquez i Syria

Den tiltalte 30-åringen avbildet sammen med Bastian Vasquez.

Foto: Privat / Politiet

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger