Hopp til innhold

Slik skjuler du deg for Google og Facebook

Stadig flere nettsteder deler informasjon om deg med store, internasjonale selskaper når du surfer på nettet. Dette kan du gjøre for å gjemme deg.

Facebook
Foto: Jan Haas / NTB scanpix

Installer et tillegg

Det finnes flere utvidelser til nettlesere som viser deg hvilke sporingstjenester som ser deg, og som lar deg blokkere disse tjenestene:

Forholdsregler på mobil

Nettleserne Dolphin og Atomic har innebygde funksjoner som kan skjule deg. Også Firefox har innstillinger som kan beskytte deg, ifølge Privacy Tools. Enkelte av utvidelsene nevnt over, som Adblock, finnes også til mobil.

Det kan også være lurt å sørge for å bruke sosiale medier som Facebook i egen app, og ikke i nettleseren, ifølge LifeHacker.

Meld deg av

Mange sporingstjenester og reklamebyråer har en avmeldingsfunksjon, ofte kalt opt-out. Dersom du vet at du har blitt sporet av en tjeneste, for eksempel ved å bruke Ghostery i nettleseren din, kan du besøke selskapets nettside og be dem slette informasjonen de har om deg og slutte å spore deg.

Slett informasjonskapsler

Ved å slette informasjonskapslene – såkalte cookies – fra nettleseren fra tid til annen, gjør du det vanskeligere for sporingstjenestene å følge med på hva du gjør. Men vær oppmerksom på hvilke kapsler du sletter. Dersom du har meldt deg av en sporingstjeneste (se punktet over), kan du bli sporet igjen hvis du sletter selskapets cookies, ifølge Datatilsynet.

AKTUELT NÅ