Sp-taperne krever klimasvar fra Borten Moe

Ola Borten Moe lover å være en nestleder for hele Senterpartiet. Motstandere ber han endre retorikk i klimapolitikken dersom han mener alvor.

Per Olaf Lundteigen og Kjersti Toppe i Politisk kvarter. Programleder Alf Hartgen.

VIDEO: Kjersti Toppe og Per Olaf Lundteigen er blant det store mindretallet i Sp som ikke fikk viljen sin i nestlederspørsmålet. Tirsdag gjestet de Politisk kvarter. Programleder Alf Hartgen.

I går fikk måneder med offentlig skittentøyvask og bitre personangrep i Senterpartiet et foreløpig punktum.

298 av 302 landsmøtedelegater stemte for at 35 år gamle Trygve Slagsvold Vedum fra Stange i Hedmark skulle bli Senterpartiets nye leder.

Stort mindretall ville vrake Borten Moe

Mandatet bak hans nestkommanderende, 1. nestleder Ola Borten Moe, er ikke like sterkt. Med kun 16 stemmers overvekt slo sørtrønderen Anne Beathe Tvinnereim fra Akershus i kampvoteringen mandag.

142 senterpartister fikk ikke sin favoritt som 1. nestleder. Hvordan de takler nederlaget avgjør om det blir ro i Senterparti-rekkene framover.

Se Borten Moes tale. Artikkelen fortsetter:

Borten Moes tale

VIDEO: En alvorspreget Ola Borten Moe takket for fornyet tillit. - Jeg er sikker på at splittelsen ikke vil vare, sa han.

To av dem som ikke fikk viljen sin er stortingsrepresentantene Per Olaf Lundteigen fra Buskerud og Kjersti Toppe fra Hordaland.

Da de gjestet Politisk Kvarter på NRK P2 tirsdag morgen var de klare på at de respekterer flertallets avgjørelse om at Borten Moe burde få fornyet tillit.

Men de mener Borten Moe må vise nye takter i klima- og miljøpolitikken dersom han skal fortjene tillit også fra dem som ikke stemte på ham.

Ifølge Lundteigen er manglende politisk avklaring grunnen til den tidligere olje- og energiministeren har vært omstridt internt i partiet.

– Han må klargjøre at det som hittil har skjedd fra hans side i oljepolitikken har vært altfor ekspansivt, sier Lundteigen.

Også Toppe mener Borten Moe må gjøre ting annerledes framover.

– Her vil jeg trekke fram klima- og miljøspørsmål. Vi må finpusse den grønne kløveren vår, sier hun.

Artikkelen fortsetter under videoen:

Berit Aalborg og John Arne Moen i Politisk kvarter. Programleder Alf Hartgen.

VIDEO: Samfunnsredaktør i Vårt Land, Berit Aalborg, og politisk redaktør i Trønder-Avisa, John Arne Moen, i Politisk kvarter. Programleder Alf Hartgen.

Toppe viser at Tvinnereim selv har sagt at det som skiller henne fra Borten Moe er nettopp klimapolitikken.

– Det fikk hun klar oppslutning om i går, sier Toppe.

Borten Moe avviser politisk uenighet

Men da Borten Moe møtte pressen etter det nervepirrende nestledervalget på Lillestrøm mandag, avviste han at politiske uenigheter har skylden for bråket i Senterpartiet.

– Vår oljepolitikk ble slått fast på vårt landsmøte for akkurat ett år siden. Det er lett å lese hva som er vår politikk, sa han.

Selv om Toppe var skuffet i går, har hun tro på at ledertrioen Vedum, Borten Moe og Tvinnereim kan samle partiet. Hun bet seg særlig merke i at Borten Moe i takketalen sin lovet å være hele partiets 1. nestleder.

– Jeg opplevde at det var en erkjennelse av den konflikten og kritikken som har vært, sier hun.

– Det viktigste nå er at vi får en ledelse som gjør alt de kan for å fronte det partiprogrammet vi vedtok på landsmøtet for ett år siden.

SISTE NYTT

Siste meldinger