NRK Meny
Normal

Slik skal regjeringen unngå ny budsjett-krangel

HURDAL (NRK): Grønn vekst og en tydelig sosial profil er blant løftene Siv Jensen og Erna Solberg kommer med for å blidgjøre støttepartiene.

Budsjettkonferanse Hurdal

Regjeringen startet mandag budsjettforhandlinger på Hurdalsjøen hotell utenfor Oslo.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

I dag møttes regjeringen i Hurdal, for å holde de første samtalene om neste års statsbudsjett. I bakhodet har Høyre og Frp forhandlingene om fjorårets statsbudsjett, og uroen som oppsto med støttepartiene KrF og Venstre.

Det er Høyres parlamentariske leder Trond Helleland som sammen med Fremskrittspartiets Harald Tom Nesvik har ansvaret for å lose regjeringens forslag til statsbudsjett gjennom i Stortinget til høsten.

Fra et ivrig pressekorps fikk Helleland mandag flere spørsmål om hvordan man skal unngå feilene fra fjoråret.

– Vi må naturligvis ha et øye på hva de to støttepartiene ønsker. Vi vet jo hvilke politiske hovedsaker de prioriterer, og det vil vi ta hensyn til når vi lager budsjettet, sier Helleland.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Trond Helleland

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland lover å lytte til støttepartiene Venstre og KrF.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Grønn vekst og sosial profil

Statsminister Erna Solberg (H) snakket om grønn vekst og tiltak overfor de svakeste da hun møtte pressen ved Hurdalsjøen, vel vitende om at dette er temaer som faller i god jord hos «den konstruktive opposisjonen».

– Sakene samarbeidspartiene er opptatt av er godt kjent for oss, sa Solberg, som for øvrig understreker viktigheten av omstilling når det gjelder Norges økonomiske framtid.

De 16 dagene det tok å forhandle frem forrige statsbudsjett, fikk statsminister Erna Solberg til å erkjenne at ting måtte gjøres annerledes neste gang.

– Vi har snakket om at vi skal ha bedre prosesser, men detaljene i det tror jeg ikke jeg skal snakke i media om, sier Solberg mandag.

Finansminister Siv Jensen sa flere ganger mandag at det er viktig at budsjettet for 2016 har en «god sosial profil», noe KrF ved flere anledninger trakk frem som en mangel da årets budsjett ble lagt frem.

– Samarbeidsavtalen lå til grunn da vi la statsbudsjettet for inneværende år, og den kommer vi selvsagt til å ha med oss i 2016. Jeg tror vi fire er enige om noen helt grunnleggende ting, nemlig at vi nå må trygge arbeidsplasser og skape nye, samtidig som vi har en god sosial profil, sier Jensen.

Nydalen-samtaler viktige

Både Jensen, Solberg og Helleland gjentok flere ganger mandag at regjeringen er «godt kjent med hvilke saker støttepartiene er opptatt av». Helleland ble også bedt om å utdype disse sakene med egne ord:

– De har ønsker på alle områder, men vi vet at det særlig er på bistand, på klima, og på kollektivtrafikk- Det er mange temaer som vil gå igjen, temaer som er viktige også for regjeringen.

Etter en tøff periode møttes regjeringen og støttepartiene til samtaler i Nydalen i forrige uke. Helleland sier at dette møtet, i tillegg til erfaringene fra fjoråret, blir viktige for å unngå kollisjon med støttepartiene.

– I fjor lærte vi at det er viktig å ha ryddig prosess. Samtidig må vi være åpne for å involvere de andre mer. KrF og Venstre ønsker å involveres mer nå, og det tror jeg er bra, sier Helleland.

Trine Skei Grande, Knut Arild Hareide, Siv Jensen og Erna Solberg

– Den siste perioden har vært krevende for samarbeidet, sa statsminister Erna Solberg da hun møtte pressen sammen med Trine Skei Grande, Knut Arild Hareide og Siv Jensen i Nydalen forrige uke.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger