NRK Meny
Normal

Slik skal politiet stanse klysene

Polititjenestemenn er lei å få servert spyttklyser i ansiktet av rebeller. Nå har de utviklet egne spyttbeskyttere.

Spyttbeskytter

Den tynne nettingshetta skal tres over hodet på personer som skulle føle for å spytte litt under en pågripelse, noe som ikke er uvanlig i politiets hverdag.

Foto: Politiets data- og materielltjeneste

– Spyttbeskytter brukes på vanskelige arrestanter som spytter rundt seg. Det er en hette som blir tredd nedover hodet på arrestanten slik at alt spytt blir samlet opp i hetta og ikke kommer ut, forteller Vidar Svindal, overingeniør i Politiets data- og materielltjeneste via e-post.

Det er Politiets data- og materielltjeneste (PDMT), som på oppdrag fra Politidirektoratet har utviklet de nye spytthettene, som skal tres over hodet på de som finner det for godt å ikke følge vanlig folkeskikk.

Spyttbeskyttelse

Hetta er gjennomsiktig og har et ekstra felt foran munnen som beskytter slik at spyttet ikke slipper igjennom.

Foto: Politiets data- og materielltjeneste

Hetta er gjennomsiktig og har et ekstra felt foran munnen som beskytter slik at spyttet ikke slipper igjennom.

– Den er meget enkel i bruk og veldig effektiv, og beskytter politiet og andre i nærheten mot spytting, utdyper Svindal.

Han sier de så langt har fått gode tilbakemeldinger fra polititjenestemenn som har prøvd den ut i felt på vanskelige arrestanter.

– Kun i bruk i korte perioder

Spytthetta skal også løse problematikk knyttet til langt mer alvorlige episoder.

I 2004 døde en 44 år gammel mann av kvelning under en pågripelse i Oslo.

Under basketaket snørte politiet igjen en anorakkhette rundt svenskens ansikt fordi han lagde bråk. 16 minutter senere ble hetta fjernet, men da hadde mannen sluttet å puste.

Ifølge Svindal skal den nyutviklede spyttbeskytteren være trygg å bruke. Den skal være lett å puste i, og ikke mulig å stramme til. I tillegg er den så tynn at både arrestanten og politiet kan se hverandre:

– Hetta er kun ment for bruk i korte perioder, og når en person har fått hetta over hodet, skal han alltid være under tilsyn av politiet. Hetta veier bare noe få gram, og det er helt uproblematisk å puste i den.

Ifølge fagbladet Politiforum har både Oslo politidistrikt og Politiets utlendingsenhet brukt hetta i et pilotprosjekt. I tillegg har Kriminalvärden i Sverige brukt den – alle med gode erfaringer.

Fagbladet skriver også at hetta er billig å kjøpe inn, og er til salgs i PDMTs nettbutikk.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger