Hopp til innhold

Slik skal man unngå ebolasmitte i Norge

Kort tid før det ble kjent at en norsk kvinne er smittet av ebola, sendte Helsedirektoratet ut en veileder til hvordan ebolasmittede i Norge skal håndteres.

Dekontamineringstelt hos Ullevål sykehus

RESERVELØSNING: Et nytt telt er satt opp på sykehusområdet på Ullevål. Ifølge Oslo universitetssykehus skal teltet være en reserveløsning hvor man kan desinfisere forurenset utstyr for å håndtere ebolasituasjonen.

Foto: Eivind Sundgot Oskarson / Tipser

Det detaljerte dokumentet inneholder råd og anbefalinger til helsepersonell om hvordan pasienter med ebola eller mistenkt ebola, skal tas imot og transporteres før de legges inn i på sykehus.

Målet med rådene fra Helsedirektoratet er å unngå det som har skjedd i Spania, der en helsearbeider har blitt smittet av ebola ved et sykehus i Madrid.

Kort tid etter ble det også kjent at en helsearbeider i Texas, USA, har testet positivt for ebola, etter å ha behandlet en pasient som døde av viruset.

I veilederen, som er utarbeidet av råd av Nasjonal behandlingstjeneste for CBRNe-medisin, heter det at det «ikke kan utelukkes at personer som har oppholdt seg i den aktuelle regionen utvikler symptomer på eller får diagnostisert ebolasykdom etter hjemkomst til Norge».

Skjegg og mobiltelefon

NRK har sett nærmere på dokumentet som er sendt ut til alle landets helseforetak, samt kommunene og fylkesmenn. I tillegg til streng kontroll ved høysmitteavdeling der den ebolasmitttede kvinnen er isolert, viser Helsedirektoratet til blant annet disse rådene for å hindre videre smitte:

  • Ambulansepersonell skal pakke personlige eiendeler, som mobiltelefon, i en egen plastboks. Dette settes i følgebil, eventuelt hos sjåfør.
  • De som håndterer ebolasmittede skal ha personlig beskyttelsesutstyr som består av en virustett vernedrakt, hette inkludert operasjonshette, fotposer, åndedrettsvern, tettsittende vernebriller, doble hansker og
    heldekkende visir m.m.
  • Ambulansepersonell som har skjegg, må fjerne dette før de tar på seg åndedrettsvern, eller benytte en såkalt heldekkende overtrykksdrakt.
  • Åpning mellom pasient – og førerkabin i ambulanser skal tettes med gjennomsiktig plast og tape.
  • Dersom helsepersonell er i kontakt med ebolapasienter hvor det er stor smittefare, skal CBRN-vernedrakter brukes. Helsedirektoratet mener helsepersonell kun bør være én time i disse draktene fordi det blir for varmt.

Veilederen ber også helsepersonell om å «begrense bruken av kanyler og annet stikkende/skjærende utstyr så mye som mulig» for å unngå stikkskader som åpner for smitte.

(Artikkelen fortsetter under bildegalleriet)

Dersom uhellet skulle være ute

Dersom helsepersonell på tross av alle sikkerhetsrutinene likevel skulle få kroppsvæsker fra pasienten direkte på huden som oppkast, blod, svette, avføring eller annet, oppfordres til følgende strakstiltak:

  • Personen må så raskt som mulig avkles på et egnet sted og vaskes forsiktig med våt klut/våtserviett som kastes som smitteavfall.
  • Deretter desinfiseres hudområdet med sprit. Munnbind og tette briller beholdes på, slik at kroppsvæsker med smitte ikke kommer i kontakt med munn, øyne eller slimhinner
  • Eventuelt smittemateriale i øyne skylles umiddelbart med rikelig vann
  • Veiledningen ber deretter om at både ledere og Arbeidsmiljøavdelingen varsles for at den ansatte skal følges opp.

Måler temperatur to ganger i døgnet

Helsepersonell som får plutselig feber, intens muskelsvakhet eller muskelsmerter, oppkast, diaré, eller tegn på blødning etter at de har vært i kontakt med ebolasmittet pasient skal ifølge manualen:

  • Ikke møte på arbeid, eventuelt avslutte arbeidet umiddelbart og gi beskjed til overordnet og kontakte lege snarest mulig for vurdering og behandling.

Helsepersonell som ikke har symptomene, men som kan være utsatt for smitte i forbindelse med behandling av ebolapasient skal:

  • Følges opp og evalueres medisinsk med blant annet måling av kroppstemperatur to ganger daglig i 21 dager etter siste eksponering.

Rådene sier helsearbeiderne kan fortsette å arbeide så lenge disse to daglige temperaturmålingene kontrolleres, og er under tilsyn av infeksjonsmedisinsk ekspertise.

Spesialteip og innlåst ambulanse

Ved planlagt transport av en ebolasmittet pasient følger egne detaljerte regler, blant annet at pasienten skal fraktes i en egen transportisolator, hvis det ikke er snakk om et hasteoppdrag.

  • I ambulansene skal det være ekstra beskyttelsesdrakter, reservebatterier og Duct tape (for å tette rifter i draktene)
  • Ambulansen bør også ha med en følgebil hvor de både er ekstrautstyr og personell. Det kreves egen opplæring og er strenge regler for å ta av beskyttelsesdraktene etter bruk.

Dersom det er veldig lav risiko for ebolasmitte skal ambulansen rengjøres etter vanlige rutiner. Ved lav- eller høyrisiko for smitte «tas ambulansen ut av tjeneste og holdes låst inntil svar på pasientprøver foreligger.» Hvis ebola, bekreftes skal bilen desinfiseres etter en spesiell prosedyre.

  • Alt flergangsutstyr desinfiseres med varme eller kjemiske desinfeksjonsmidler.
  • Etter at pasienten er transportert til sykehus skal helsepersonell som var med på transporten ta av beskyttelsesdraktene etter reglene, og ta en kroppsvask med såpe i nærmeste dusj før de tar på rent arbeidstøy. De skal deretter tilbys en oppsummeringssamtale ved sykehuset.

Oslo Universitetssykehus har også i disse dager satt opp et nytt telt på sykehusområdet på Ullevål. Teltet skal være en reserveløsning hvor man kan desinfisere forurenset utstyr i forbindelse med ebolasiutasjonen, bekrefter kommunikasjonssjef Morten Meyer.

(Artikkelen fortsetter under tabellen)

Grad av smitterisiko ut fra eksponering for ebolavirus

Eksponering

Smitterisiko

  • Ingen kjent kontakt med mistenkte eller bekreftede syke med ebolavirus.

Meget lav

  • Tilfeldig nær kontakt (<1 meter) med oppegående, febril ebola-pasient (eksempel: sittet i nærheten på venterom eller under offentlig transport, resepsjonist-arbeid)
  • Arbeid med ebolavirussykdom under organiserte forhold, med adekvat beskyttelsesutstyr og korrekt bruk

Lav

  • Nær kontakt (<1 meter) uten tilstrekkelig/adekvat beskyttelsesutstyr (inkludert øyebeskyttelse) med person med mistenkt eller bekreftet ebolavirussykdom som kaster opp, hoster, har blødninger eller diare.
  • Husstandsmedlemmer som har bodd sammen med ebolavirussykdom-syk person mens denne hadde symptomer
  • Seksuell kontakt med en ebolavirussykdom-syk opp til 3 måneder etter tilfriskning
  • Nålestikk, hud- eller slimhinne-eksponering med blod, kroppsvæsker, vev eller prøvemateriale fra ebolavirus-pasienter
  • Deltakelse i begravelsesriter eller annen direkte kontakt med avdød i berørte områder, uten tilstrekkelig beskyttelsesutstyr
  • Direkte, ubeskyttet kontakt med "bush meat", flaggermus, gnagere eller aper (primater) i berørte områder

Høy

Kilde:Folkehelseinstituttet.

 

– Ikke besøk andre pasienter

Ifølge Helsedirektoratet bør man som hovedregel unngå besøk, med mindre pasientens hensyn veier tyngre. Besøk begrenses til pasientrommet og nærliggende venteareal.

Veiledningen råder sykehusene til å ha rutiner for overvåkning av besøk og opplæring av de besøkende i for eksempel håndhygiene. Gjestene bør oppfordres til å unngå å berøre flater og gjenstander. I dokumentet heter det også at:

«Besøkende skal forlate sykehuset umiddelbart etter besøket, og ikke besøke andre pasienter».

Laboratorieprøver som tas ut av et isolat, skal desinfiseres utvendig i 10 minutter, og deretter puttes i dobbelt emballasje. Prøvene skal fraktes manuelt av en ansatt.

For at ikke ebola skal smitte videre i kloakken skal avløpsvann ifølge rådene desinfiseres. Dette gjøres først og fremst ved at avfallsvannet varmes til minst 80 grader i minst 5 minutter.

Dersom det ikke er tilrettelagt for varmebehandling av avløpsvann, må
avføring, urin og andre kroppsvæsker samles opp i engangsbeholdere og
håndteres som smitteavfall.

De norske helsemyndighetene har også vurdert å utvide kontrollen av reisende på flyplassene her i landet for å få bukt med epidemien som krysser landegrensene.

norsk helsepersonel frykter ebola viruset kan komme til norge.
Forbreder seg på å håndtere en slik situasjon.

VIDEO: Se hvordan de ansatte på Ullevål universitetssykehus trener på å behandle pasienter med ebola. (Innslag fra 12. august)

AKTUELT NÅ