Hopp til innhold

Slik stopper skattemyndighetene svart arbeid

Skattemyndighetenes kontrollaksjon mot svart arbeid i restaurantbransjen har avdekket store mangler. Nesten halvparten av serveringsstedene har fått gebyr for feil på personallistene som er en indikasjon på svart arbeid.

Skattemyndighetenes kontrollaksjon mot svart arbeid i resturantbransjen har avdekket store mangler. Nesten halvparten av serveringsstedene har fått gebyr for feil på personallistene som er en indikasjon på svart arbeid.

SE VIDEO: Av over 600 kontroller i restaurantbransjen har nesten halvparten feil i føringen av personallister. Det kan være en indikasjon på svart arbeid. NRK var med da skattemyndighetenes gjennomførte en kontrollaksjon ved Ekebergrestauranten.

Folk spiser og koser seg på Ekebergrestrestauranten som er kjent for sin gode utsikt over Oslo. På kjøkkenet er det travelt midt i lunsjtiden. På samme tid haster fem skattekontrollører inn. De har definitivt ikke kommet for å hygge seg.

Skattemyndighetene er i gang med en landsomfattende aksjon i serveringsbransjen og har avslørt svart arbeid.

– Ansatte i noen bedrifter begynner å løpe eller stenger seg inne på toalettene når vi kommer på kontroller. Det er ganske klare eksempler på at man har noe å skjule, sier skattedirektør Hans Christian Holte til NRK.

1. januar 2014 ble det innført krav om føring av personalliste for serveringssteder, frisører og skjønnhetspleiere samt bilverksteder og bilpleiebransjen.

Skattedirektøren tror at kontroller av listene vil bidra til å redusere den svarte økonomien. Listene skal inneholde den enkeltes navn og fødselsnummer, og vise når de starter og avslutter arbeidsdagen.

Mange feil i føringen av personallister

Tilbake på Ekebergrestrestauranten. Dagens personallister letes fram. Deretter blir alle ansatte tilkalt og må møte fram med legitimasjon.

Av over 600 kontroller i serveringsbransjen har nesten halvparten feil i føringen av personallister. Det kan være en indikasjon på svart arbeid. Holte forteller at lignende aksjoner i Sverige har gitt oppsiktsvekkende resultater.

– Sverige innførte personallister i 2007. Det dukket opp 6000 hvite årsverk i serveringsbransjene i det første året etter at Sverige innførte disse listene, sier Holte.

Han forteller at de fleste betaler skatt som de skal, men at en del virksomheter i disse bransjene har deler av omsetningen svart. De ødelegger for konkurransevilkårene.

Skattedirektør Hans Christian Holte

Skattedirektør Hans Christian Holte tror at kontroller av listene vil bidra til å redusere den svarte økonomien.

Foto: Alf Ivar Martinsen / NRK

– Disse tiltakene er positive for oss

På Ekebergrestauranten går serveringen videre. Her var kontrollen varslet og alt er i orden. Ledelsen i Fursetgruppen, som driver Ekebergrestauranten, er glad for at myndighetene forsøker å rydde opp i bransjen:

– Bransjen er kjent for å ha mye svart arbeid, så disse tiltakene er for så vidt veldig positive for oss, sier administrerende direktør Gjøran Sæther i Fursetgruppen.

For å være trygge på at de får inn pengene, vil Skatteetaten gjennomføre 5000 kontroller av næringsdrivende det første året gjennom besøk på forskjellige tidspunkter. Flere hundre personer vil delta, både fra Skatteetaten og de kommunale skatteoppkreverne.

21.000 virksomheter skal føre personallister.

Restaurantbransjen er en versting på feil i personallistene, men også bilvaskerier og frisørsalonger blir ettergått. Skatteetaten skriver at de vil prioritere kontroll av dem som har høyest risiko, og disse vil bli besøkt flere ganger.

Kontrollene er ventet å avdekke brudd på andre bestemmelser i tillegg og dermed ytterligere bidra til å redusere den svarte økonomien. Skattekontoret kan ilegge overtredelsesgebyr dersom listen ikke er ført i samsvar med regelverket.

Det er omtrent 21.000 virksomheter som skal føre personallister. Det er ikke planlagt å utvide kravet til å gjelde flere bransjer.

Gjøran Sæther er administrerende direktør i Fursetgruppen

Gjøran Sæther er administrerende direktør i Fursetgruppen. Han er glad for at myndighetene prøver å rydde opp i bransjen.

Foto: Alf Ivar Martinsen / NRK

AKTUELT NÅ