Hopp til innhold

Slik reagerte politiet på terroren

I dag fortalte justisminister Knut Storberget hvordan og hvor fort politiet reagerte da terroralarmen gikk 22. juli. Her er oversikten.

Knut Storberget

Justisminister Knut Storberget har lagt frem tidslinjen for terrorangrepet mot Oslo og Utøya.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Justisminister Knut Storberget la i dag frem en redegjørelse om terrorangrepet 22. juli i år. Der friga han blant annet tidslinjen for hva politiet fikk vite når og hvordan de responderte.

Les også: – Vi mislyktes som nasjon
Les også: Lippestad: – Underlig at Storberget mener Breivik ikke ville overgi seg
Les også: Overlevende vil se Breivik i retten

I redegjørelsen heter det at operasjonssentralen i Oslo politidistrikt fikk den første meldingen om bombeeksplosjonen i regjeringskvartalet klokken 15.26. To minutter senere ankom første bilpatrulje Youngsgate ved Folkets hus.

Samtidig, klokken 15.30, rykket politidistriktets bombegruppe ut fra eget tjenestested. Innsatslederen til politiet var på plass i Akersgaten klokken 15.32.

Én time etter første melding hadde beredskapstroppen 23 tjenestepersoner i og rundt regjeringskvartalet. I tillegg hadde de fem tjenestepersoner i stab. Tjenestepersonene i regjeringskvartalet ble, sammen med bombegruppen, blant annet satt til å søke etter overlevende i ruinene etter bombeeksplosjonen.

Fikk melding om flere bomber

Kommandoplass for politi, sårede og evakuerte ble opprettet på Einar Gerhardsens plass. Denne måtte imidlertid også evakueres i en periode ettersom politiet fikk melding om to mulige udetonerte bomber i området.

Da var klokken 15.46, altså 20 minutter etter at bomben til Anders Behring Breivik ble detonert utenfor høyblokka i regjeringskvartalet.

Det ble også meldt om flere mistenkelige objekter i sentrum som politiet måtte bruke ressurser på å sjekke.

Les også: Slit med søvnmangel og fryktar noko liknande kan skje igjen
Les også: - Alle trenger noen nå!

Klokken 16.00 kontaktet Kripos operasjonssentralen i Oslo for å få informasjon om terrorangrepet. Kripos ble da anmodet om å sende ut riksalarm med en etterlysning av et nærmere beskrevet kjøretøy.

Like etter ble også politidistriktene i Asker og Bærum, Romerike og i Follo varslet om sakke bil.

Klokken 18.10 var riksalarmen satt iverk og det ble innført grensekontroll.

Skuddene på Utøya

Behring Breivik kjørte imidlertid ikke mot Sverige. Han hadde satt kurs mot Utøya.

Klokken 17.25 fikk operasjonssentralen ved Nordre Buskerud politidistrikt den første meldingen om skytingen på Utøya. Meldingen kom fra akuttmedisinsk kommunikasjonssentral (AMK).

Da meldingen kom inn til politidistriktet var det fem tjenestepersoner på politihuset i Hønefoss. Ytterligere fem tjenestepersoner var andre steder i distriktet med enda lenger avstand til Utøya enn Hønefoss.

Les også: Over 70.000 skal gå i tog
Les også: Samlet i sorg, kjærlighet og håp

Operasjonssentralen begynte å kalle inn mannskaper, og i løpet av kvelden og natten hadde rundt 60 tjenstepersoner meldt seg til tjeneste.

Fire minutter etter at operasjonssentralen i Nordre Buskerud fikk den første meldingen om skyting på Utøya, altså klokken 17.29, ringer Politidirektoratets liason i politidistriktets stab til Oslo politidistrikt. Vedkommende har telefonisk kontakt med datteren sin som er på Utøya. Han forteller Oslo politidistrikt om at det pågår skyting på AUF-øya.

Samtalen blir et viktig element i vurderingen av uttrykkingen til Utøya. Basert på det som kommer frem i samtalen beslutter Oslo politidistrikt å be Beredskapstroppen avslutte arbeidet i regjeringskvartalet og rykke ut til Utøya.

Drøyt ti minutter senere, klokken 17.38, kommer den formelle anmodningen om hjelp fra Beredskapstroppen fra Nordre Buskerud politidistrikt.

Da hadde første kjøretøy fra spesialtroppen allerede passert Lysaker. På veien fikk de beskjed om at det skulle dreie seg om to eller tre gjerningspersoner og at det var plassert sprenladninger i skogen på Utøya.

Politiet kommer til Utøya

Den første politipatruljen som ble sendt fra Nordre Buskerud politidistrikt ankom Utøykaia klokken 17.50. Da hadde marerittet på Utøya pågått i 20 minutter allerede.

Drøyt 20 minutter senere, klokken 18.09, kom de første mannskapene i Beredskapstroppen til møtestedet på Storøya.

Fra de ankom Storøya til de gikk i land gikk det ytterligere drøyt 20 minutter. Ifølge politiets egne opplysninger gjorde de landgang klokken 18.25. Beredskapstroppen opplyser at de arresterte Behring Breivik klokken 18.27, mens Nordre Buskerud politidistrikt antyder at arrestasjonen skjedde mellom klokken 18.32 og klokken 18.34.

Da hadde Anders Behring Breivik rukket å ta livet av 77 mennesker. 90 personer var såret etter angrepene.

Her er listen over dem som ble drept i angrepene.

AKTUELT NÅ