Hopp til innhold

Slik rammer en streik i staten

Studenter, kirkegjengere og bibliotekbrukere blir rammet hvis partene i lønnsoppgjøret i staten ikke blir enige innen få timer. Også politiet, skatteetaten og NAV blir svekket ved en streik.

Nasjonalbiblioteket

Nasjonalbiblioteket i Oslo blir stengt for publikum ved en eventuell streik i staten.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Streikefaren i staten anses som stor i årets oppgjør. Striden i staten står om hvor mye av lønnsdannelsen som skal tas på lokalt nivå framfor sentralt nivå, samt om streikerett ved fremtidige pensjonsforhandlinger.

LO Stat

Informasjonssjef Stein Erik Syrstad i LO Stat.

Foto: Pål Andreassen

Meklingen startet onsdag mellom staten og LO Stat, YS Stat og Unio Stat. 5.388 statsansatte tas ut i streik torsdag morgen hvis det blir brudd ved midnatt.

– Vi gjør et forsiktig første uttak, under 10 prosent av medlemsmassen. Det får ikke veldig store konsekvenser for folks hverdag, men vi har allerede planene klare for enutvidelse, sier informasjonssjef Stein Erik Syrstad i LO Stat til NRK.no.

Følgende etater vil bli berørt av en streik:

  • Politi
  • Universitets- og Høyskoleansatte
  • NAV
  • Skatteetaten
  • Kirken
  • Nasjonalbiblioteket
  • Departementene
  • Tolletaten
  • Kriminalomsorgen

Studenter kan miste eksamen

Kjetil Rekdal UNIO

Studenter kan miste eksamen, og brudepar må utsette bryllup innrømmer Kjetil Rekdal i UNIO.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Det tas ut ansatte fra alle forbund ved flere av landets universitet og høyskoler ved en streik. Det vil gå utover forskning og undervisning, og planlagte eksamener og sensur av eksamen.

– Ja, studentene vil dessverre rammes av en streik, sier Kjetil Rekdal, leder for konfliktberedskapsutvalget i UNIO Stat.

Presteforbundet tar ut flere menighetsprester ved en streik. Det kan blant annet føre til avlyste gudstjenester og bryllup i Oslo, Stavanger og Bjørgvin. Begravelser og formidling av dødsbudskap vil ikke bli påvirket.

Politi og toll hardt rammet

Blir det streik tas politifolk ut landet rundt. I den sammenheng må publikum forvente at en del ting vil ta lengre tid, og at det blir færre uniformerte politifolk å se i gatene. alvorlig kriminalitet vil ikke bli påvirket.

– Det kan bli vanskeligere enn vanlig å få tak i en etterforsker, å anmelde saker, og avhør kan bli avlyst, sier leder i Oslo politiforening Kristin Aga.

– Det er et forsvarlig uttak. Det er ikke fare for liv og helse, presiserer Rekdal.

YS Stat tar ut 79 tollere ved Gardermoen og Oslo Havn. Det kan føre til mindre kontrollvirksomhet ved fergeterminalene og Oslo Lufthavn.

Fengselsansatte ved flere av landets fengsler vil også bli tatt ut i streik. 32 ansatte ved Bjørgvin fengsel i Hordaland legger i så fall ned arbeidet.

Ansatte i Tolletaten og Kriminalomsorgen vil ikke bli tatt ut før etter noen dager hvis streiken trappes opp.

Nasjonalbiblioteket stenges

Aslak Sira Myhre

Direktør Aslak Sira Myhre ved Nasjonalbiblioteket sier en strek vil føre til lukkede dører.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Nasjonalbiblioteket vil stenges for publikum i både Oslo og Mo i Rana ved en streik. 260 av litt over 400 ansatte tas ut i streik. Alle arrangementer blir avlyst og ingen vil få svar på telefoner og mail.

– Tjenestene overfor bibliotekene vil gå på et lavbluss, og de vil nok gradvis bli mer svekket hvis en streik trekker ut, sier direktør Aslak Sira Myhre til NRK.no.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ