Slik rammer de ekstreme bygene

Regnbygene går nordover mot Trøndelag mandag kveld, for så å snu og komme tilbake sørover. Onsdag: Sol over hele landet.

Det er ventet store nedbørsmengder på østlandet, og i Oslo kan det fort skape problemer i trafikken.

I Oslo er det allerede klokka 14.30 kommet såpass mye regn at det har skapt enkelte problemer i trafikken.

Her kommer regnet

Klokka ni mandag morgen viste Yr.no sin værradar følgende bilde av værsituasjonen. – Det er vanskelig å si hvor bygene kommer, men det ser ut til å spre seg utover hele Østlandet, sier statsmeteorolog Nina Larsgård til NRK.

Foto: Skjermdump Yr.no
Gutt stuper i havet

Fint badevær i nord, mens folk i sørlige deler av landet først og fremst vil bare i regn.

Foto: Aud Værnes
Mørke skyer over Rådesletta

Det ser ut til at det kan bli vått på Rådesletta i Østfold i dag. Bildet er tatt fra riksvei 110.

Foto: Helene Hillestad / NRK

Mens det i Troms mandag ble varmere enn på Mallorca og trøndere besvimte, måtte folk på Sørlandet og Østlandet ta fram støvlene i dag.

Meteorologisk institutt sendte ut OBS-varsel for mandag, med kraftige regnbyger i Østfold, Oslo, Akershus, Buskerud og Vestfold.

Det ble meldt om ekstreme regnbyger enkelte steder.

Mandag klokka 15.30 sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe i NRK at kaldfronten vil bevege seg nordover mot nordlige deler av Hedmark, Oppland og Trøndelag utover kvelden.

– Kaldfronten har passert Oslo, så det verste skal være over der, men det kan komme korte og kraftige regnskyll selv om fronten har passert, sier Walløe.

– Regnbygene vil snu og komme tilbake i morgen

Utover ettermiddagen og kvelden vil altså regnet bevege seg nordover, for så å snu i Trøndelag og gå tilbake sørover tirsdag.

– I morgen ettermiddag vil regnbygene holde seg over innlandet. Ellers på Østlandet vil det bli en blanding av sol og regn. Men så, fra onsdag vil det faktisk bli sol over hele landet, sier meteorologen.

– Vanskelig å forutsi sommerregnet

Ifølge statsmeterolog Nina Larsgård ved Metrerologisk institutt, er det spesielt vanskelig å forutsi hvor sommerregnet kommer, fordi det ofte kommer i små celler som værmodellene ikke greier å plassere.

– Men vi vet at det blir mye regn. Det ser ut som det vil spre seg over hele Østlandet, sier hun.

Mest regn ble det meldt over Buskerud og i Oppland, mens folk langs svenskegrensa i Hedmark slipper lettest unna, ifølge meteorologen.

Mørke skyer truer

Mørke skyer truer over store deler av Østlandet i dag. Her på Karlshus i Råde kommune.

Foto: Helene Hillestad / NRK

Det ble venta 20–40 millimeter regn over Østlandet i løpet av mandag. Til sammenligning satte Oslo ny nedbørsrekord 27. juni med 44,5 millimeter i løpet av én time.

– Det som kommer i dag er ikke i nærheten av regnskyllet Oslo opplevde for noen uker siden, men det er nok til at folk noen steder må ta noen forholdsregler, sier Larsgård til NRK.

Hun anbefaler folk å bruke gode sko, paraply og å vurdere å la bilen stå når det plasker ned som verst.

– På Vestlandet er dette mer normalt

Også på Vestlandet ble det meldt kraftige regnskyll i dag, men der sender ikke meteorologene ut noe varsel – av den enkle grunn at folk på Vestlandet er mer vant til regnvær.

– Det er nok mer normalt med slikt regnvær på Vestlandet. På Østlandet vil det komme mer nedbør enn folk er vant til, sier Larsgård.

På grunn av regnbygene varsler NVEs flomvarslingstjeneste om flom på gult nivå for Østlandet og det østafjelske. Nord i landet meldes det om strålende sol og høye temperaturer flere steder. Men også i nord har NVE sendt ut flomvarsel, det gjelder for indre Troms og nordlige deler av Nordland.

Send oss dine værbilder.

vær over bastø

Regnet kommer inn over Oslofjorden mandag formiddag.

Foto: Helene Hillestad / NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger