Slik oppsummerer kommentatorene det politiske året

– De klarte seg veldig bra veldig lenge. Så la de frem et budsjett og det fikk de svi for. Slik begynner politisk redaktør Kjetil Alstadheim sin oppsummering av det siste året med Frp og Høyre i regjering.

Politisk redaktør Kjetil Alstadheim i Dagens Næringsliv

Politisk redaktør Kjetil Alstadheim i Dagens Næringsliv sier regjeringen gjorde det bra på meningsmålingene helt til de la frem eget budsjett.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Sammen med de politiske kommentatorene Magnus Takvam fra NRK og Mari Simonsen fra Dagbladet, analyserte Alstadheim fra Dagens Næringsliv det politiske året i Politisk kvarter på NRK P2 på julaften.

For regjeringspartiene har 2014 vært året da de har mistet 250 000 velgere hvis man legger de siste meningsmålingene til grunn.

– Jeg tror noe av grunnen er at formueskatten ble et så stort tema, og det hadde de ikke forberedt velgerne sine på fordi de hadde snakket minst mulig om formueskatten under valgkampen, sa Altstadheim.

– Omvendt Robin Hood

Simonsen mener problemet til regjeringen er at de har holdt det de lovet.

– Grunnen til at reaksjonene ble så sterke, var at kuttene i formueskatten var det desidert største grepet i statsbudsjettet. I tillegg kom det smålige kutt i barnetillegget i uføretrygden. Da ble kontrasten for stor, sa Simonsen.

Overskriften som festet seg var at regjeringen var en omvendt Robin Hood som tok fra de fattige og ga til de rike.

– Det ga klangbunn hos veldig mange velgere, sa Simonsen.

Vanskelig å se felles prosjekt

Regjeringen er avhengig av støtte fra samarbeidspartiene Venstre og KrF, men en av utfordringene til regjeringen er å få til et felles prosjekt med sentrumspartiene. Dette mener Takvam er vanskelig å få øye på etter at budsjettet ble lagt frem.

– I forkant av budsjettet var det en ganske heftig drakamp mellom regjeringen og sentrumspartiene, og mitt inntrykk er at forholdet mellom sentrum og Høyre/Frp er noe dårligere nå enn det var ved starten av regjeringsperioden. Helt spesielt tror jeg Siv Jensen, som frontet budsjettet, har irritert eller provosert sentrumspartiene som har hatt en mer liberalistisk økonomisk politikk, sier Takvam.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger