NRK Meny
Normal

Slik løser komiteen Nobel-floken

Dersom vinnerne av årets Nobels fredspris hadde blitt tildelt fredsprisen som fire organisasjoner, og ikke en kvartett, hadde Nobelkomiteen brutt regelverket.

Kaci Kullmann Five holder et bilde av den tunisiske Kvartetten for nasjonal dialog

ÉN VINNER: Nobelkomiteens leder Kaci Kullmann Five understreket at det er den tunisiske Kvartetten for nasjonal dialog som enhet som tildeles Nobels fredspris for 2015, ikke hver av de fire organisasjonene.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Nobelkomiteens leder Kaci Kullmann Five understreket at det er den tunisiske Kvartetten for nasjonal dialog som er tildelt Nobels fredspris for 2015, da hun i oktober kunngjorde årets fredsprisvinner.

Kvartetten består av fire organisasjoner fra Tunisias sivilsamfunn: Fagbevegelsen UGTT, arbeidsgiverorganisasjonen UTICA, menneskerettsorganisasjonen LTDH og den nasjonale advokatforeningen ONAT.

– Det er denne Kvartetten, ikke de fire organisasjonene hver for seg, som tildeles årets fredspris, sa Five.

Hvorfor er det så viktig?

Kan ha maks tre nobelprisvinnere

I statuttene for Nobelstiftelsen heter det at prisen kan deles mellom maksimalt tre nobelprisvinnere:

«Dersom to eller tre personer står bak arbeidet som premieres, skal prisen deles likt mellom dem. Prisen må ikke under noen omstendighet deles av flere enn tre personer,» heter det i statuttene.

§ 4.
A prize amount may be equally divided between two works, each of which is considered to merit a prize. If a work that is being rewarded has been produced by two or three persons, the prize shall be awarded to them jointly. In no case may a prize amount be divided between more than three persons.

Dermed måtte det være Kvartetten som enhet som ble tildelt Nobels fredspris.

Betaler selv for ekstra Nobel-medaljer

Så oppsto en floke for Nobelkomiteen.

De fire organisasjonene som utgjør Kvartetten, ble nemlig lite glade da de fikk vite at de skulle få én Nobel-medalje og ett diplom på deling. De ville ha en hver.

Nobelkomiteen har derfor gått med på å trykke fire kopier av medaljen og diplomet. Men under utdelingsseremonien i Oslo rådhus torsdag får de fire organisasjonene ikke stå med hver sin medalje.

Olav Njølstad sitter på kontoret på Nobelinstituttet

– SPESIELL SITUASJON: Olav Njølstad sier Nobelkomiteen har gått med på å trykke fire kopier av Nobel-medaljen og -diplomet. Men under seremonien i Oslo rådhus overrekkes bare én medalje og ett diplom.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Det er kun én prisvinner, Kvartetten, og det deles derfor ut kun én medalje og ett diplom i Rådhuset, opplyser Olav Njølstad, direktør ved Nobelinstituttet og sekretær i Nobelkomiteen, til NRK.

– De får utdelt medalje – og diplomkopiene før de reiser hjem, men uten noen seremoniell ramme.

Ifølge Njølstad er det ikke uvanlig at prisvinnerne ønsker replikamedaljer i tillegg.

– De pleier å være av forgylt bronse, og normalt tilbyr vi å lage tre slike. I år lager vi altså fire, siden situasjonen er litt spesiell. Årets prisvinnere ønsker dessuten at også replikaene skal være i gull, og de betaler selv for denne meromkostningen, sier Njølstad.

Alle skal tale

Alle fredsprisvinnere holder et nobelforedrag, en tale, når de mottar Nobels fredspris.

I og med at det i år er fire ulike organisasjoner som er forent som én vinner, blir det også en litt uvanlig løsning på dette.

– Vi har fått nobelforedraget oversendt som ett dokument, men alle fire skal holde hver sin del av dette felles manuskriptet, sier Njølstad.

Nobels fredspris er delt ut 96 ganger. Bare to av gangene har tre prisvinnere delt den: I 1994 med Yasser Arafat, Shimon Peres og Yitzhak Rabin og i 2011, da Ellen Johnson Sirleaf, Leymah Gbowee og Tawakkol Karman delte fredsprisen.

Tawakkol Karman, Leymah Gbowee og Ellen Johnson-Sirleaf holder opp Nobel-diplomene sine i rådhuset

FIKK EN HVER: Tawakkol Karman (t.v.), Leymah Gbowee og Ellen Johnson-Sirleaf delte Nobels fredspris i 2011. De fikk da hvert sitt diplom og hver sin medalje. Nobel-statuttene sier at det er maksimalt tre som kan dele en nobelpris.

Foto: JOHN MCCONNICO / Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger