Hopp til innhold

Slik kan storbyene bli styrt

Det går mot ny styring i Oslo, Bergen og Tromsø. Høyre ser ut til å miste makten til fordel for Arbeiderpartiet, Rødt og Miljøpartiet de Grønne.

Ordførerkandidater Oslo

TIL MAKTEN? Førstekandidat i Bergen Harald Schjelderup (Ap), ordfører Rita Ottervik i Trondheim og ordførerkandidatene i Oslo Shoaib Sultan (MDG) og Tone Tellervik Dahl (Ap) kan styre de største byene i Norge fremoever.

Foto: Onsøien, Ole Gunnar / NTB scanpix

Valglogo

99,8 prosent av stemmene er talt opp og i storbyene gjenstår bare noen promille stemmer.

Mens Høyre var største parti i fem og Arbeiderpartiet i én av seks storbyer i 2011, er situasjonen motsatt i dag. Kun i Stavanger ser prognosene ut til å gi Høyre flest stemmer.

Stang ut i Oslo

Den store valgvinneren i hovedstaden er Miljøpartiet de Grønne (MDG) med 8,1 prosent når 99,9 prosent av stemmene er talt opp. De går frem hele 5,7 prosentpoeng fra kommunevalget i 2011 og sitter nå på nøkkelen til hvem som får makten. Og kanskje går de for hele kaka, og forsøker å få ordførervervet.

Stang og Røsland

OVER OG UT? Høyres ordfører og byrådsleder Fabian Stang og Stian Berger Røsland.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Høyre og Arbeiderpartiet er jevnstore med henholdsvis 31,8 og 32 prosent. Men verst er det for Høyre som går kraftig tilbake fra 2011, og med dagens partnere KrF, som står på stedet hvil, og Venstre, som taper fra 2011, ser det dårlig ut for dagens ordfører Fabian Stang (H). Også tidligere partner Fremskrittspartiet gjør et dårlig valg i Oslo, og går tilbake et prosentpoeng fra 2011.

Med Miljøpartiet De Grønne på vippen i Oslo tviler Fabian Stang at han fortsetter i jobben som ordfører.

Før valget sa Stang at det er ikke er aktuelt for Høyre å forhandle med MDG. Han plasserte partiet på venstresiden, og viste til at de har stemt med den røde opposisjonen i åtte av ti saker. Men når de første valgresultatene pekte på at MDG kommer på vippen i Oslo, fikk pipa en annen lyd. Stang åpnet for MDG-samtaler, men sa samtidig at han ikke kan se for seg å fortsette som ordfører dersom MDG kommer på vippen.

I Oslo har den store saken i valgkampen vært eiendomsskatt for Arbeiderpartiet. MDG legger også sine stemmer i vektskålen for den nye skatten. Høyre mener på sin side at Ap har skjult at skatten vil ramme langt flere enn de har sagt, dersom boligprisene stiger.

Bergen: Høyre ned og Ap frem

Med hele 37,8 prosent av stemmene når 99,6 prosent er ferdig opptalt, går Arbeiderpartiet frem hele ni prosentpoeng fra forrige kommunevalg. Ordfører Trude Drevlands Høyre faller sammen med 12,8 prosentpoeng og ned til 22,1 prosent oppslutning.

Trude Drevland tilbake på jobb som ordfører

Trude Drevland og Høyre har ikke gjort et særlig godt valg i Bergen.

Foto: Mette Anthun / NRK

Harald Schjelderup (Ap) blir etter alle solemerker Bergens neste byrådsleder, og kan velge og vrake i partnere.

Han har gitt uttrykk for at han vil snakke med partier både i sentrum og på venstresiden.

– Men vi starter med KrF. Og så tar vi det i tur og orden, sier han.

Viktige saker i valgkampen har blant annet vært forfallet i skolen, bybanen og eiendomsskatt.

Høyre ville selv fjerne skatten, som de innførte i år for å ta inn etterslepet på skole, men som partiet ønsket å fjerne igjen. Kommer Arbeiderpartiet til makten, vil de beholde eiendomsskatten.

Det største stridsemnet rundt bybanen har vært traseen mot Åsane. Der har Høyre og Arbeiderpartiet vært enige om at den ikke bør gå framfor Bryggen.

Rødt i Tromsø

Befolkningen i Tromsø har talt, og det ligger an til at de borgerlige partiene må gi fra seg styringen i kommunen. Rødt gjør et utrolig valg og oppnår 14,4 prosent når 99,3 prosent av stemmene er talt opp i ishavsbyen. Det er opp mer enn syv prosentpoeng fra forrige kommunevalg.

Jens Ingvald Olsen

Rødt og ordførerkandidat Jens Ingvald Olsen har gjort et brakvalg med 14,4 prosent i Tromsø.

Foto: Ida Louise Rostad / NRK

– Vi skal bruke makta vi får til det beste for folket. Dette er en tillitserklæring som vi aldri har sett før, og vi tar det på største alvor, sier Jens Ingvald Olsen, Rødts ordførerkandidat.

Et viktig tema i valgkampen har vært kommunesammenslåing med nabokommuner. Sittende parti Høyre har vært for, mens Arbeiderpartiet er delvis enige. Rødt har vært mer uenige. Også privatisering av tjenester og boligbygging i privat regi har vært hete temaer hvor valgvinnerne Arbeiderpartiet og Rødt har stilt seg på motsatt side av Høyre.

Ap holder makten i Trondheim

Rita Ottervik

Rita Ottervik og Ap kan juble over et godt valg i Trondheim.

Foto: Morten Karlsen

«Rita» «Rita» «Rita», runget på Arbeiderpartiets valgvake i Trondheim sent i går kveld. Med 41,4 prosent av stemmene gjør Ap et brakvalg i Trondheim og ligger an til å få 28 mandater når 99,9 prosent av stemmene er talt opp.

– Vi har gjennomført beste valgkampen i Trondheim noensinne, sa dagens ordfører Rita Ottervik i sin takketale til sine partikamerater.

Alt tyder på at hun blir sittende i ordførersetet.

Forhandlinger i Stavanger

Når mer enn 99 prosent av stemmene er talt opp, ligger Høyre og sittende ordfører Christine Sagen Helgø (H) an til å tape fem prosentpoeng fra forrige kommunevalg. Det gir 20 representanter i bystyret. Ap styrer mot 27,4 prosent og 18 i bystyret. Begge partier går ned sammenligna med 2011-valget.

Ordfører Sagen Helgø varsler at det blir reelle forhandlinger om å danne nytt flertall i bystyret tirsdag.

Stavangerordfører Christine Sagen Helgø (H)

Når 99,5 prosent av stemmene i Stavanger er talt opp, er Høyre med Christine Sagen Helgø byens største parti.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

I Stavanger har bompenger og sammenslåing med Sandnes vært viktige saker.

Da den nye bompakken ble vedtatt på Fylkestinget i Rogaland i fjor ble partiet «Folkeaksjonen nei til mer bompenger» dannet i Stavanger. Og resultatene fra valget tyder på at de har truffet en nerve.

FNB fikk hele 4,3 prosentpoeng, noe som fører til tre representanter i bystyret.

Fortsatt borgerlig i Kristiansand

Ap går forbi Høyre som største parti i Sørlandets hovedstad. Ap ser ut til å opppå 28,1 prosent av stemmene i Kristiansand når 99,7 prosent av stemmene er talt opp.

Harald Furre blir ny ordfører i Kristiansand.

Harald Furre blir ny ordfører i Kristiansand.

Foto: Sander Heggheim/NRK

Likevel er det Harald Furre fra Høyre som blir ny ordfører i Kristiansand. Han etterfølger Arvid Grundekjøn. Varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF) fortsetter i fire år til.

Det er klart etter forhandlinger mellom Høyre, KrF, Frp, Pensjonistpartiet, Demokratene og Senterpartiet.

Ap + Frp i Sandnes

Det mye omtalte og en gang så overraskende politiske ekteskapet mellom Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet i Sandnes har blitt en suksess.

Arbeiderpartiet gjorde et brakvalg, og fikk hele 36,4 prosent av stemmene og 18 mandater. Frp fikk 24,1 prosent og 12 mandater.

Dermed er det nok en gang duket for fire år med samarbeid mellom Stanley Wirak (Ap) og Pål Morten Borgli (Frp). Sannsynligvis blir Wirak ordfører igjen, men det er foreløpig ikke bekreftet.

Ap i Sandnes, Stanley Wirak og Annelin Tangen

Annelin Tangen kunne sprette Ap-champagnen i Sandnes på valgnatta.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger