Hopp til innhold

Slik kan du utgjøre en forskjell

Frivillige organisasjoner har fått voldsom oppslutning etter terroraksjonene i Oslo og på Utøya. Mange vil hjelpe og her kan du se hvordan du kan bidra som frivillig i de forskjellige organisasjonene.

Roser i Oslo Sentrum

Hendelsene 22.7 har ført til et ønske om å hjelpe blant det norske folk.

Foto: Kim Erlandsen / NRK

Behovet for å hjelpe har vært sterkt for nordmenn som ble ristet ut av feriedvalen etter de tragiske hendelsene i Regjerningskvartalet og på Utøya.

Til tross for ønske om å utgjøre en forskjell, kan det kan være vanskelig å finne frem blant alle de frivillige organisasjonene i Norge.

Norge har lang tradisjon for hjelpearbeid og det finnes mange organisasjoner som legger inn en sterk innsats for å hjelpe andre. Alle organisasjonene er ikke nevnt i denne artikkelen, men en mer fullstendig liste kan ses på denne lenka.

Frivillig arbeid

Verdens største humanitære organisasjon har 133.000 medlemmer i Norge. På verdensbasis har organisasjonen 97 millioner frivillige som bidrar på en rekke forskjellige områder.

Røde Kors gir opplæring, kurs og dekker alle utgifter forbundet med frivillig arbeid.

Søk etter savnede og redningsaksjoner, skredberedskap, redningsgruppe til sjøs, kontaktgrupper, sosial omsorg og hjelpearbeid i utlandet er bare noe av områdene man kan engasjere seg i.

Det er også mulig å bidra til Røde Kors med pengestøtte.

Røde Kors

Røde Kors driver frivillighetsarbeid på mange fronter. Her fra en aksjon i den norske fjellheimen.

Foto: Røde Kors

Redd Barna har frivillige som jobber med informasjonsarbeid for bevisstgjøring av organisasjon, nødhjelpsarbeid og barnekonvensjonen. De frivillige opptrer som foredragsholdere som også gir tips om hvordan barn og unge bør opptre på nett.

Redd Barna tar også i mot donasjoner og har i disse dager rettet fokuset spesielt mot sultkatastrofen på Afrikas Horn.

Redningsselskapet arbeider for å redde liv og driver forebyggende arbeid til sjøs. Organisasjonen har også et omfattende ungdomsarbeid og 900 frivillige bidrar med ungdomsarbeid og livreddende arbeid langs kysten.

EU har et program der ungdom sendes ut på frivillig arbeid i andre europeiske land. EU dekker alle utgifter til reise og opphold. Aktiv Ungdom har en god oversikt over hva man bør gjøre for å melde seg til tjeneste.

Mental Helses støttetelefon er et tilbud til folk som trenger å bearbeide vanskelige opplevelser og følelser. Organisasjonen opplevde telefonstorm etter hendelsene 22.7 da mange trengte noen å snakke med. Mental Helse holder også kurs og seminarer.

Fattighuset har mål om å avskaffe fattigdom og å bedre levevilkårene for de mindre priveligerte i samfunnet. Fattighuset har rundt 25 frivillige som jobber med utdeling av mat, hjelp til søknader og andre tiltak for å hjelpe fattige i Norge.

Man kan hjelpe Fattighuset på flere måter, både ved å levere klær, utstyr, gi penger og øke kunnskapen om organisasjonens arbeid.

Frivillighetssentralen finnes over hele landet og her hjelper frivillige til med en rekke forskjellige sosiale oppgaver. Leksehjelp for barn, matlaging eller samtalepartner er noe av det man kan bidra med.

Afrikas horn

Sultkatastrofen på Afrikas Horn er hovedfokuset til mange hjelpeoganisasjoner i dag.

Foto: James Wachira

Kirkens SOS har en døgnåpen krisetjeneste som årlig kontaktes av mer enn 200.000. Kirkens SOS trenger frivillige til sin mye brukte svartjeneste på telefon og chat. Kriteriene for å hjelpe til som frivillig er at du må være over 20 år og ha et kristent livssyn.

I Kirkens Nødhjelp er det mulig å engasjere seg i en rekke forskjellige hjelpeaktiviteter. Kampanjearbeid, oppstart av lokale prosjekter og omfattende nødhjelpsarbeid er noe av det frivillige i Kirkens Nødhjelp kan jobbe med. Organisasjonen har også en egen ungdomsgruppe.

Norsk Folkehjelps 10.000 medlemmer arbeider både nasjonalt og internasjonalt og jobber med integreringsarbeid, livreddende arbeid, minerydding og nødhjelp. Organisasjonen var tilstede på Utøya hvor en ansatt mistet livet.

Natteravnene har patruljert gatelangs siden 1990 og prøver å forebygge vold og skadeverk som skjer på natterstid.

Politiske partier

De politiske partiene opplevde stor pågang og alle fikk mange nye medlemmer etter hendelsene 22.7. Hvis interessen for politikk er vekket, kan mer info om partienes program og fanesaker leses på lenkene under.

Eskil Pedersen

Eskil Pedersen og AUF har sammen med de andre ungdompartiene fått mange nye medlemmer de siste ukene.

Foto: Berit Roald / Scanpix

AP
AUF

Høyre
Unge Høyre

FRP
FPU

SV
SU

Venstre
Unge Venstre

KRF
KRFU

SP
Senterungdommen

Rødt
Rød Ungdom

Oversikt over andre politiske partier finner du her.

Donasjoner

Flere organisasjoner er avhengig av pengestøtte for å opprettholde driften.

Mange hjelpeorganisasjoner tilbyr også en faddertjeneste slik at man ved et månedlig bidrag hjelper trengende.

AKTUELT NÅ