Hopp til innhold

Bli med Jenny og hjelp flyktningene

De største bistandsorganisasjonene og NRK går sammen for å samle inn penger til flyktninger fra Syria. Bli med du også!

Dame med mørkt hår og grå genser dytter tralle emd mat

Jenny Skavlan hjelper til med å frakte mat og klær til flyktningene på Tøyen i Oslo.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Flyktningene er mange, og de trenger det meste.

Her er forslag til hvordan du kan være med på å gjøre en forskjell.

Les også: Nordmenn har gitt 30 millioner til flyktningene

Dugnadskonsert

Lørdag stilte mange kjente artister opp på NRKs Dugnad for flyktningene. Billettpengene fra Oslo Konserthus går til flyktningene. (Se faktaboks for andre måter å bidra med penger)

Alt som samles inn i forbindelse med NRKs Dugnadskonsert går til fem av de største bistandsorganisasjonene: Røde Kors, Kirkens Nødhjelp, Redd Barna, Flyktninghjelpen og Norsk Folkehjelp.

Mann med lyst hår i lyseblå skjorte og mørk dressjakke

Sammen kan vi være med å skape håp for fremtiden, sier Jan Egeland.

Foto: Beate Simarud / Flyktninghjelpen

– Pengene som samles inn under aksjonen skal brukes til å gi nødvendig hjelp til mennesker på flukt i Syria, nabolandene og Europa. Sammen kan vi være med å skape håp for fremtiden, slik at familier ikke må legge ut på en farefull ferd over Middelhavet, samt sørge for at de som kommer til Europa og Norge blir tatt imot på en skikkelig måte, sier Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen.

I tillegg til musikk var det intervjuer med flyktninger, innslag med Jenny Skavlan som frivillig på Tøyen, og samtaler med TV-aksjonens programledere Jarle Roheim Håkonsen og Haddy N´jie.

Flyktninger som nylig har kommet til Norge vil også dele sin historie med seerne.

Les også: – De første timene i Norge er de verste jeg har opplevd

FLYKTNINGER BUDAPEST

Flyktninger har samlet seg på jernbanestasjonen i håp om å få et tog nordover i Europa. (Fra Budapest 1. september 2015)

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet

Gi til andre organisasjoner

Les også: Restaurantrush for å hjelpe sultne flyktninger

Spør mottakene før levering

Bala Venkatasamy

Hvis du vil hjelpe så kjøp hygieneartikler. De de får utdelt på akuttmottaket varer bare litt over en uke, sier Balasubramaniam Venkatasamy.

Foto: Hero

– Nå ta vi imot 180 flyktninger hver dag, for noen uker siden var det bare 70, Balasubramaniam Venkatasamy, mottaksleder på Refstad transittmottak.

Akkurat nå har de nok klær og leker, men ankomstbildet forandres fra dag til dag.

– Hvis noen vil hjelpe så kjøp hygieneartikler som såpe, tannbørste og tannkrem flyktningene kan få når de kommer til et normalt mottak eller normalisert liv, råder han.

På akuttmottakene får alle en hygienepakke, en klespakke og en sengetøypakke. Det de får utdelt i hygienepakken ved ankomst holder bare litt over en uke.

– Vil du bidra med andre ting må du ringe å spørre hva vi trenger først, så vi slipper å sortere bort ting vi allerede har mye av, legger han til.

Les også: Rekordmange i kø for å hjelpe barn på flukt

Klær eller nestekjærlighet

Dame med mørkt hår, sort hals og rød jakke

Den første to dagene kom det flere hundre innom med flere tonn klær, og det fylte seg raskt opp, sier Linn Herland Landro.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Vil du hjelpe med ting og ikke penger, er det flere steder som tar imot det.

Linn Herland Landro jobber på Refugees Welcome To Norway (RWTN) sitt mottak på Tøyen, og styrer innsamlingen der.

De deler ut mat og klær til flyktningene som står i kø for å registrere seg hos Politiets utlendingsenhet (PU) hver dag.

– Det startet med en vennegruppe på Facebook som åpnet opp for alle og håpet på 100 medlemmer, men nå er vi oppe i nesten 90.000. Jeg kom med ved at de spurte om noen kunne styre innsamlingen, så skrev jeg at det kunne jeg gjøre, forteller hun.

Her på Tøyen er det Refugees Welcome To Oslo som holder til, i andre byer er det andre lokale lag.

– Nå trenger vi bare spesifikke ting, det samme gjelder de nesten 50 lokalgruppene som også er på Facebook, forklarer hun.

Vil du hjelpe med klær, mat, sko eller hygieneartikler, bør du først sjekke med din lokale gruppe hva de mangler, samt når og hvor det kan leveres.

– I dag er det deodoranter og vinterjakker til herrer vi mangler, men neste uke kan det være noe annet. Vi kan for eksempel fint dele ut 1600 boksershortser på en uke, og da trenger vi plutselig mer av det, forklarer hun.

Har du ikke akkurat det mottaket trenger, kan du også bidra med helt andre ting.

– Jeg vet om folk som har tilbudt hårklipp, og det er mange som strikker. På sidene våre var det også en som skrev at familien hans skulle komme til Oslo som flyktninger, men han hadde ikke mulighet til å hente dem selv. Derfor spurte han om noen andre hadde mulighet, og det var det, eksemplifiserer hun.

Har du ingen ideer selv om hva du kan bidra med, kan du lese på din lokale side hva som trengs og hva andre har gjort.

– Uansett er det fint å vise flyktningene at de er velkommen. Vær en venn, si hei, snakk til dem. Vis interesse og vis at du bryr deg, avslutter hun.

Tusener seglar igjen av Frode Grytten

Les også: Geir har samla inn over 700.000 på eit døgn

AKTUELT NÅ