Hopp til innhold

Høydramatisk helg på Stortinget: Slik kan budsjett-krise velte Erna Solberg

STORTINGET (NRK) Frp og Venstre sliter begge på målingene før budsjettinnspurten - nå må ett av dem lide et betydelig nederlag om Erna Solbergs regjering skal overleve de neste ukene.

Siv Jensen, Erna Solberg, Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande

DEN GANG DA: De fire borgerlige partilederne fotografert bakfra under samarbeidsforhandlingene for litt over tre år siden. I disse dager er de ifølge kilder nærmere å vende hverandre ryggen enn på lenge.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Under fire døgn før forhandlingsfristen løper ut gjentar Frp-leder og finansminister Siv Jensen at «ultimatumet» om å få gjennom regjeringens fremlagte bil- og drivstoffpakke ligger fast.

Siv Jensen

STÅR STEILT 1: Frp-leder Siv Jensen har stilt det mange har oppfattet som et ultimatum. Og der står budsjettforhandlingene.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Statsministeren og jeg har vært helt tydelige på at dette er så langt det er mulig å gå i ett budsjett. Vi har strukket oss for å komme Venstre i møte i klimapolitikken, og det er mange andre tiltak som er vel så viktige, sier Jensen til NRK.

Etter to uker med forhandlinger står ifølge kilder nå hele statsbudsjettet - og med det hele samarbeidets fremtid - og faller på pakken, som i sum vil gi bilistene lettelser på 915 millioner kroner neste år.

For mens regjeringen, i dette tilfellet anført av Frp, står steilt på at denne delen av statsbudsjettet ikke skal røres, står de to samarbeidspartiene, spesielt anført av Venstre, like steilt på at også den må forhandles om og endres på.

Etter det NRK kjenner til er «ultimatumet» Jensen nå gjentar også blitt gjentatt av regjeringspartiene i selve forhandlingsrommet, noe som har skapt betydelig irritasjon.

– En mindretallsregjering som er avhengig av støtte fra oss kan bare ikke stille et ultimatum på noe de vet vi ikke kan støtte. Det er hvertfall en veldig dum strategi, sier Trine Skei Grande.

Venstre-lederen medgir at forhandlingene nå er svært krevende. Andre sentrale kilder både i hennes parti og i KrF sier rett ut at de ikke aner hvordan situasjonen kan løses.

– Det virker naturligvis ikke positivt inn at mindretallsregjeringen velger å stille ultimatum på deler av politikken sin, og går inn i forhandlingsrommet med en steil holdning i stedet for et ønske om å finne gode løsninger, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

Han beskriver forhandlingene som nå pågår som de vanskeligste noengang for de fire borgerlige samarbeidspartiene.

Partileder i KrF Knut Arild Hareide og partileder i Venstre Trine Skei Grande

STÅR STEILT 2: Venstre-leder Trine Skei Grande og KrF-leder Knut Arild Hareide kjemper enn så lenge side ved side i budsjettforhandlingene med regjeringen.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Noen må tape stort

Noe annet som neppe spiller positivt inn i forhandlingsrommet er de siste meningsmålingene. Frp og Venstre sliter i motvind blant velgerne. Siden juni har Frp hatt et sammenhengende fall på snittet av de nasjonale meningsmålingene fra 15,9 prosent da til 12,4 prosent i november. Nylig fikk de rystende 9,9 prosent på en enkeltmåling.

I de tre andre partiene mener man å kunne se at Frp stresses av den dalende oppslutningen.

– Når Siv Jensen nå har gått høyt på banen, stilt ultimatum og garantert overfor egne partifeller og velgere at Frp er bilistenes parti blir det helt umulig for henne å plutselig skulle gi etter for Venstres krav om å endre på bilpakken. Det er nok noen i Frp som før ser at Frp går ut av regjering enn at de gir etter, sier en kilde.

En sentral kilde mener det er like vanskelig for Venstre, og fremhever at Trine Skei Grande vil fremstå som handlingslammet om hun til slutt gir etter og bare aksepterer regjeringens «ultimatum».

Kritisk tilbud torsdag

Neste akt i budsjettforhandlingene utspiller seg torsdag, når Høyre og Frp kommer med et nytt tilbud, det tredje i rekken, til de to samarbeidspartiene.

Enkelte kilder tror Venstre allerede da vil vurdere å bryte forhandlingene, dersom regjeringspartiene fremdeles nekter å forhandle om den fremlagte bil- og drivstoffpakken.

Et alternativ noen ser for seg er at regjeringen kommer opp med det som bare blir omtalt som «noe helt uventet», i form av andre satsinger eller tiltak på klimafeltet som de kan uomtvistelig dokumentere at vil gi betydelige utslippskutt, slik Venstre og KrF krever at neste års statsbudsjett skal gi.

Andre kilder tett på forhandlingsrommet mener det uansett er lite sannsynlig at forhandlingene bryter sammen allerede torsdag. Søndag pekes av de fleste ut som den definitive skjebnedagen.

Så er det også søndag klokken 18 de fire partiene har satt som foreløpig frist for å komme i mål med forhandlingene. Det er dog ikke en endelig deadline, og i alle partiene ser man for seg at man trolig vil ta både søndag kveld og natt til mandag til hjelp.

Det er også etter det NRK forstår på det rene at ultimatum-knuten må løses på partiledernivå i løpet av helgen, og forhandlingene vil derfor på et tidspunkt bli løftet opp fra de fire finanspolitiske talspersonene som nå holder i det.

Dersom forhandlingene ikke fører frem vil statsminister Erna Solberg etter alt å dømme måtte stille kabinettspørsmål under finansdebatten i Stortinget fredag 2. desember.

Dersom ingen av samarbeidspartiene da støtter regjeringens budsjettforslag må Høyre-Frp-regjeringen gå av.

– Nå skal vi la forhandlingene i Stortinget gå sin gang. Jeg har sagt før og jeg sier igjen at jeg synes det er altfor tidlig å snakke om noen regjeringskrise, sier statsminister Erna Solberg i en kommentar til NRK.

Forhandlerne står ved siden av hverandre på Stortinget

FORHANDLERNE: De fire som leder an i budsjettforhandlingene for sine respektive partier er f.v: Hans Andreas Limi (Frp), Hans Olav Syversen (KrF), Svein Flåtten (H) og Terje Breivik (V). De har gitt seg selv deadline søndag klokken 18.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

AKTUELT NÅ