Slik kan brukte bursdagsgaver «sponse» sommerferien

Blir du svett av podens stadige bursdagsfester og gavekrav? Ny trend kan spare deg for mange tusen kroner – og gjøre familiens sommerferiebudsjett betydelig romsligere.

Småbarnsmoren Siri Eggesvik fra Tønsberg begynte med gjenbruksgaver etter at hun fikk barn. Hun sier at hun har sansen for gjenbruksgaver av miljøgrunner. Hun plukker ofte ut gaver som hun kan gi videre som bøker, leker og klær. Hun oppfordrer også andre til å komme med brukte presanger til sine barn.

SE VIDEO: Småbarnsmoren Siri Eggesvik fra Tønsberg begynte med gjenbruksgaver etter at hun fikk barn. Hun sier at hun har sansen for gjenbruksgaver av miljøgrunner. Hun plukker ofte ut gaver som hun kan gi videre og oppfordrer andre til å komme med brukte presanger til sine barn.

– Gaver er noe man ikke tar høyde for i budsjettet, og det er rundt 13-14 barnebursdager i året. Så her kan det komme ubehagelige overraskelser hvis man ikke er forberedt. En familie kan spare enormt mye penger ved å gi gjenbruksgaver, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, til NRK.

En fersk undersøkelse som er gjennomført av Ipsos MMI for DNB viser at vi i gjennomsnitt bruker 5896 kroner årlig på gaver til egne barn, og 1911 kroner til andres barn.

Dermed bruker vi nærmere 8000 kroner i gaver til barn i året – utenom merkedager som dåp og konfirmasjon. Våren er en hektisk bursdagsselskapssesong for mange – parallellt med at sommerferien snart står for døren.

– En familie kan spare opptil 8000 kroner årlig på å gi gjenbruksgaver til sine og andre barn ved bursdager. Disse pengene kan komme til stor nytte for familier med en trang økonomi, og kan også være med på å finansiere deler av eller hele sommerferien for dem, sier hun.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl

MAKSBELØP: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl råder skoler og foreldre om å gå sammen og bli enige om maksbeløp i gave til barnebursdager.

Foto: Emrah Senel / NRK

– Voksenskapt

Mandag fortalte NRK om småbarnsmoren Ingebjørg Ahlmann Nyre som gir og får gjenbruksgaver i bursdager. Også småbarnsmoren Siri Eggesvik fra Tønsberg har sansen for brukte presanger. Facebook og andre sosiale medier er blitt en populær arena for folk som vil bytte til seg potensielle gaver.

– Det er fordi vi ønsker å være miljøbevisst, oppdra ungene våre til å ta vare på ting og ikke bare bruke og kaste og få nye ting hele tiden, sier Eggesvik til NRK.

Eggesvik oppfordret andre foreldre til å ta med brukte gaver da hun inviterte til sønnens barnebursdag, og fikk flere reaksjoner.

– Det var noen som lurte på om jeg mente alvor. Noen hadde kjøpt noe nytt og sa at de ikke klarte å komme med brukte gaver. Det er voksenskapt at det må være nytt og fint. Så jeg tror det er en kulturendring som voksne må gjennom, sier hun.

Forbruksforsker Anita Borch

MER PERSONLIG: Ifølge klassisk gaveteori følger litt av sjelen din med en gave. – Når du gir en gave som du har brukt og hatt glede av, kan den oppfattes som mer personlig, sier forbruksforsker Anita Borch.

Foto: Emrah Senel / NRK

– Brukte gaver kan så tvil

Forsker ved Statens Institutt for Forbruksforskning (SIFO), Anita Borch, har forsket på gavegivning i over 20 år. Hun sier at gjenbruksgaver er bra for lommeboka og miljøet.

– Med gjenbruksgaver kan vi få mindre forbruk. Da produseres det færre ting og det er bra for miljøet. Og det er bra for personlig økonomi, sier Borch til NRK.

– Men en brukt gave bryter også med vanlige gavegivingsregler. Da kan den så tvil rundt relasjonen enn å styrke den. Derfor bør man se an på mottakeren og hvorvidt vedkommende er åpen for å ta imot slike gaver, legger hun til.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger