Hopp til innhold

NRK hjelper deg å finne partiet du bør stemme på – der du bor

Usikker på hva du skal stemme i kommunevalget? NRKs valgomat hjelper deg å finne riktig parti – i riktig kommune.

NRKs valgomat

NRKs valgomat kan hjelpe deg å finne riktig parti eller liste i din kommune.

Foto: NRK/Scanpix

Kyrre Nakkim

Politisk redaktør Kyrre Nakkim.

Foto: Emrah Senel / NRK
Astrid Falck-Ytter

Prosjektleder Astrid Falck-Ytter.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Prøv NRKs valgomat her .

Lørdag gikk startskuddet for årets valgkamp.

Som ved tidligere valg, vil NRK.no gjerne hjelpe leserne sine å finne ut hvilket parti de står nærmest politisk.

Nytt av året er imidlertid at spørsmålene er utformet for å gi deg svar på hva du bør stemme i akkurat din kommune.

Fra nasjonalt til lokalt

Gjennom en serie spørsmål skal valgomaten hjelpe deg å finne ut hvilket parti du står nærmest politisk, og hvor du står i lokale stridsspørsmål.

  • Bør Ørland og Bjugn slå seg sammen?
  • Bør Storgata i Porsgrunn bli miljø- og gågate?
  • Bør det bygges kulturhus i Bjørkelangen?

Dette er et knippe av de flere tusen lokale spørsmålene som NRK har utarbeidet i samråd med partienes lokallag i alle landets kommuner.

Prøv NRKs valgomat her !

– Vi har i år laget en ultralokal valgomat fordi vi ønsker å ta lokalvalget på alvor. Mantraet vårt for denne valgkampen har vært å vise de lokale forskjellene. Samtidig tar vi hensyn til at det ligger et ideologisk syn til grunn for det valget man tar, forteller NRKs politiske redaktør Kyrre Nakkim.

I tillegg til de lokale spørsmålene har NRK derfor utarbeidet 14 nasjonale spørsmål for bedre å kunne peke deg i riktig retning i overordnede politiske spørsmål om for eksempel skatte-, skole- og helsepolitikk.

429 valgomater

NRKs journalister over hele landet har siden i vår jobbet med å kartlegge de lokale stridsspørsmålene i hver av landets kommuner.

– Det har vært en enorm oppgave å gå gjennom alle kommunene i Norge og finne ut hva som er de store sakene i nettopp denne kommunen, sier Nakkim.

Siden i vår har alle NRKs distriktskontorer jobbet iherdig med å kartlegge hva de lokale partiene og listene står for i hver enkelt kommune, forteller prosjektleder Astrid Falck-Ytter, som har ledet utviklingen av valgomaten.

– NRKs distriktskontorer har lagt ned en formidabel innsats med å kontakte alle partiene som stiller til valg i hver enkelt kommune for å danne grunnlaget for denne tjenesten.

Det er til sammen 429 kommuner i valgomaten. Norge har per i dag 430 kommuner, men Mosvik og Inderøy i Nord-Trøndelag slår seg sammen fra 1.1.2012, og avholder derfor valg som én kommune.

Hvert spørsmål i valgomaten tar form av en påstand, som du som leser må vurdere om du er enig eller uenig i. I tillegg ber vi deg om å fortelle hvor viktig dette spørsmålet er for deg som velger.

– Vi har lagt inn hva alle partiene mener om de forskjellige påstandene, og hvor viktig problemstillingen er for dem. Deretter tester vi hvordan de svarene leserne gir stemmer overens med de partiene som stiller til valg i deres kommune, forteller Falck-Ytter.

Prøv NRKs valgomat her !

Slik fungerer det

  • Du begynner med å velge kommunen du skal avgi stemme i, og hvilket parti du i utgangspunktet tror du skal stemme på.
  • Deretter følger en serie nasjonale spørsmål, som skal hjelpe deg å finne ut hvor du står i de overordnede nasjonale spørsmålene.
  • Til slutt følger en rekke lokale spørsmål om stridstemaer i den enkelte kommunen.

Det er ikke meningen at valgomaten skal avgjøre hva du skal stemme, men den kan hjelpe til å peke deg i riktig retning, forteller politisk redaktør Nakkim:

– En valgomat vil selvsagt ikke fortelle deg hvordan du skal stemme. Til syvende og sist er det kun den enkelte som kan avgjøre hva som veier tyngst, og det klarer ikke en valgomat å gjøre. Men den tar for seg de viktigste spørsmålene og områdene i valgkampen, og vil gi deg en pekepinn og pirre din nysgjerrighet.

Har du testet valgomaten, og hva synes du om resultatet? Si din mening i kommentarfeltet under!

Lyspunkt

AKTUELT NÅ