Slik fungerer døren inn til cockpit

Pilotene kan nekte adgang til cockpit og sørge for at ingen overstyrer adgangen. Videoen viser hvordan systemet fungerer.

Instruksjonsvideo

Se hvordan låsemekanismen inn til flygerne fungerer.

Etter angrepene på USA den 11. september 2001, har sikkerheten i cockpit blitt strengere. Andreas Sundt, leder i Norsk Flytekniker Organisasjon, sier at det er mulig for den som sitter inne i cockpit å sørge for at ingen klarer å overprøve systemet utenfra, og med det låse opp døren.

– Ja, vi har laget dette systemet på grunn av terrorfrykt. Så man har en mulighet til å stenge en eventuell terrorist ute, sier han til NRK.

Kan nekte adgang

Når de ansatte i kabinen spør om å komme inn til flygerne, må pilotene åpne døren ved å trykke på en knapp. Er det nødstilfelle kan de kabinansatte taste en kode og døren åpnes etter 30 sekunder.

Men piloten kan da nekte adgang for fem minutter av gangen.

I følge den australske avisen The Herald Sun kan døren inn til cockpit være satt i tre forskjellige modus. Den kan være åpen, på auto eller aktivt nektes adgang fra pilotene.

Artikkelen fortsetter under

Cockpit A320 grafikk
Foto: Grafikk: Marco Vaglieri

Kan være alene i cocpit

– Hva slags rutiner har flyselskap når det gjelder å gå inn og ut av cockpit?

– Myndighetene lager et minimumsregelverk som flyselskapene må følge, så er det opp til hvert enkelt selskap å bestemme hvordan de vil ha dette utført. Enkelte vet jeg har en regel om at en flyvertinne går inn i cockpit hvis en av de andre går ut. Det er litt forskjellige rutiner etter hvilket selskap man velger, sier Sundt.